Yaşam Kalitesini Arttıran 10 Sanatsal Film

Kişi, ne denli sanata ilgi duysa da her daim müzelere, sanat fuarlarına ve sergilerine katılamıyor. Bazen vakit olsa da yaşanılan şehirde bu olanaklar olmayabiliyor. Tam da bu anda sinemanın güzelliği kendini gösteriyor. Sanatsal film kişiyi büyüleyen ve yaşam kalitesine artı kazandıran yapıtlardır.

Merkezine sanatı alan, yaşam kalitesini artırmaya yönelik özenle yapılmış 10 film özellikle derlenmiştir.

Sayı 10: I Shot Andy Warhol-1996

Kanadalı yönetmen Mary Harron tarafından çekilmiş bağımsız filmlerdendir. Andy Warhol’u öldürmeye çalışan feminist yazar Valerie Solanas’ı ve onun Warhol ile olan ilişkisini konu edinmektedir. Sanatsal bir bakış açısıyla kişiyi büyülü bir hayata sürüklemektedir.

Sayı 9: Caravaggio-1986

Barok sanatının ilk büyülü sanatçısı olarak bilinen Michelangelo Merisi da Caravaggion’nun hayatını, ressamın muazzam çizimlerini anlatan etkili filmlerdendir. Yaşam kalitesini artırmaya yönelik eski filmlerdendir.

Sayı 8: İnci Küpeli Kız-2003

Sanat camiasının en iyi bilinen tablolarından biri, Hollandalı barok ressam Johannes Vameer’e ait kuzeyin Mona Lisa’sı olarak da bilinen İnci Küpeli Kız tablosudur. İsmi Tracy Chevalier olan bir yazar, 2000 yılında bu tabloyla beraber ressamı ve Gried isimli kızı konu alan bir kitap kaleme aldı. Bahsi geçen bu kitap 2003 yılında Peter Webber yönetmenliğinde farklı bir isimle perdeye aktarıldı. Filmin başrol oyuncuları ise Scarlett Johansson ve Colin Firth idi. Gerçekten sanatı sevdiren ve etkili bir diller tarif eden, yaşam kalitesini yükseltecek nitelikler taşıyan filmlerden birisidir.

Sayı 7: Exit Though The Gift Shop (Çıkışlar Hediyelik Eşya Dükkânından)-2010

Tam anlamıyla farklı ve izlenmesi kişiye çok şey katacak olağanüstü bir film niteliğindedir. Sokak sanatını, çağdaş sanatı farklı bir bakış açısıyla ele alan filmlerdendir. Yönetmenliğini Gerilla Artist’in yaptığı film, bir şeyleri çekmekle kafayı bozmuş Terry Guetta adlı kişi tarafından kameraya alınmıştır. Buna rağmen Banksy’nin işe el atmasıyla beyaz perdeye yansıtılabilmiştir. IMDb puanı 8,0 olan filmlerdendir.

Sayı 6: Amadeus-1984

Film, Wolfgang Amadeus Mozart ve Antonio Salieri’nin öyküsünü konu almış olup, amadeus adıyla sinemaseverlerle buluşmuştur. Tam 8 dalda Oscar ödülü kazanmış filmlerdendir. Klasik müzik sever olmayanlar dahi Miloš Forman’ın yönettiği bu filmle klasik müziğe farklı bakacak, mutlaka sevecektir. Sanatsal film denilince akla pek gelmese de meşhur filmlerdendir.

Sayı 5: Piyanist-2002

Savaş patlak verdiğinde 27 yaşında olan ve Polonya’nın geleceği en parlak konser piyanistlerinden birinin hayatı ekseninde savaşın ve acı dramın anlatıldığı filmlerdendir. Yahudi olduğu için o ve ailesi de diğer Yahudiler gibi evlerinden çıkarılıp, Varşova gettolarına sürülmektedir. Kişin insani, duygusal birçok açıdan gerçekliğini gözler önüne seren, hem tarihi hem dram konulu filmlerdendir. Yaşam kalitesini gerçek manada etkileyen ve bakış açısını değiştiren filmlerdendir. IDMb:8,5

Sanatsal film denildiğinde akla ilk gelen filmlerden birisidir Piyanist.

Sayı 4: Yeşil Yol-1999

Hapishanede gardiyan olan Paul Edgecomb, hücrelerinden alınan idam mahkûmlarını, elektrikli sandalyenin bulunduğu ölüm odasına kadar millik yeşil yoldan götürmektedir. Edgecomb, yıllarca bu yoldan sayısızca idam mahkûmu götürmüştür. Ancak hiç biri de onu John Coffey kadar etkileyememiştir. İri yarı biri olan Coffey, iki küçük kızı öldürme sonucundan mahkûm edilir. Ürkütücü görünümünün aksine duygulu, karmaşık iç dünyalarda olan birisidir. Doğaüstü güçlere sahip bir kişidir. Edgecomb onunla yakışlaşır ve hiç beklenmedik yerlerde mucizelerine tanıklık eder.

Esaretin Bedeli filminin de yönetmeni olan Frank Darabont, bu filminde de benzer atmosferi seyirciye başarılı olarak aktarmıştır. Oscar Ödüllü Tom Hanks, Michael Clarke Duncan ve James Cromwell gibi oyuncular başrolde çalışmaktadır.

Sayı 3: Peekay(PK)-IMDb:8,1

Kesinlikle izlenmesi gereken Hint filmlerindendir. Rajkumar Hirani yönetmenliğinde Aamir Khan tarafından başrolü oynanan muazzam bir filmdir. Dünyaya gelen bir uzaylının Kayıp Tanrıları arama serüvenini konu almaktadır. Komik, sosyal mesaj içerikli, dram ve duygu dolu, düşündüren filmlerdendir. Yaşam kalitesine gerçek manada renk ve mana kazandıracak filmlerdendir.

Sayı 2: Bajrangi Bhaijaan – IMDb:8,1

2015 yılının en başarılı Hint filmidir. Salman Khan ve Harshaali Mahotta ile Kareena Kapoor’un başrolde olduğu etkili bir filmdir. Yaşam kalitesini gerçekten yükseltecek, insani öze kişiyi odaklayacak duygusal, komedi ve macera dolu bir filmdir. Pakistan uyruklu dilsiz bir küçük kızın Hint topraklarında kayboluşu, ülkesiyle vatanını bulmasına yardımcı olan dürüst bir Hindu ile başlayan macerayı konu almaktadır. Yaşam kalitesine en içten duygularda fayda sağlayacak filmlerdendir.

Sayı 1: Mucize- 2015

Mahsun Kırmızıgül’ün yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı yaşam kalitesini artırıcı nitelikte Türk filmidir. Eğitimin, sevgi ve saygının ne denli değerleri, birey ve siyasi görüşlerin önemsizliğini vurgulayan nitelikli Türk filmidir. 

Birçok film daha vardır ki, kişinin yaşam kalitesini artırmaya yönelik özenle hazırlanmıştır. Sadece bazı filmler listelenmiştir. Bu listede olmayan, çok daha kaliteli, etkili ve nitelikli filmler muhakkak vardır. Yorumlarda ileterek, listemize eklenmesine vesile olabilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir