Az Maliyetle Sağlıklı Beslenmek Mümkün mü?

Gıda fiyatları yükselmeye devam ediyor, etmeye de devam edecek gibi görünmekte iken, az maliyetli ürünlere yönelim arttığını belirten Diyetisyenler ve özellikle Diyetisyen Halime Pulat Demir; “Yeterli et alamadığını veya tüketemediğini düşünen kişiler kuru fasulye, nohut, mercimek gibi bakliyatları daha sık tüketmeli, az maliyetle sağlıklı beslenmek mümkündür” diye ifade etmektedir.

İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Beslenme ve Diyetik Bölümü Dr. Öğr. Görv. Halime Pulat Demir de birçok diyet uzmanı gibi vatandaşların artan gıda fiyatlarından dolayı düşük fiyatlı ürünlere yöneldiğini belirtti. Az maliyetle sağlıklı beslenmenin de ipuçlarını verdi. Et fiyatları artıyor, et ihtiyacının giderilmesi, etteki protein ihtiyacının karşılanması için bakliyatlara yönelmek gerekiyor. Ayrıca mevsiminde yetişmekte olan sebze ve meyveler tüketilmelidir, zira bol olması dolayısıyla fiyatları daha uygun olacaktır.

Sağlıklı beslenmek için yumurta kaliteli bir protein kaynağıdır. Et yerine geçen besinler arasına alınmalıdır. Özellikle çocukların, gebe ve emzikli hanımların her gün yumurta yemesi gerekiyor. Beyaz peynir de kalsiyum bakımından zengin ve bir o kadar da protein kaynağıdır. Ana öğünlerde et yeterli değilse peynir ekmek yenilebilir.

Azami Ötesinde Fazla Alım

Çocuklu ailelerin beslenme hususunda daha dikkatli olması gerekiyor. Ekonomik beslenme önerileri arasında ürünleri az almak yerine çok almak gerektiği Halime Pulat Demir tarafından ifade ediliyor. Yarım kilo makarna almak yerine 5 kiloluk makarna alınması daha karlı ve ekonomik olacaktır.

Peynirli makarna, mevsim salata ile yeterli ve ekonomik öğün sunulabilir. Kepekli ekmek tercih edilmelidir ki, kısa zamanda daha çok tokluk vermekte ve beyaz ekmekten çok daha sağlıklı özellikler barındırmaktadır. Pilavlık bulgur, pirince nazaran daha ucuzdur. Ayrıca daha da sağlıklı ve bereketli, ayriyeten doyurucudur. Bu yüzden bulgur pirinçten daha sık ve fazla tüketilmelidir.

Süt ve yoğurt hususuna da dikkat etmek gerekiyor ve birbirlerinin yerine geçebileceği unutulmamalıdır. Çocuklar ve emzikli hanımlar için büyük önem teşkil eder, zira kalsiyum kaynağıdır. Farklı marketlerde, farklı fiyatlarda ürünlerle karşılaşmak artık mümkün. En uygun olanı tercih edilmelidir.

Bir kg. Sebze yemeğine 2 yemek kaşığı sıvıyağ ilave edilmelidir. Daha az yağ kullanmaya ve daha az kalori almanıza sebep olur. Asla paketli gıdalar tüketilmemeli, abur cuburla öğüt atlamaktan kaçınılmalıdır. Öyle ki, şu ekonomik zorlu günlerde zorunlu olarak bu tarz ürünlere yönelim koşullandırması söz konusudur. Bu durumdan kaçınılmalıdır. Derin donduruculara atılan sebze, konserve, köyden gelen sebzeler ve tarhanalar çok daha sağlıklı ve bereketlidir.

Bireysel sorumluluğumuz olduğunu, bu sorumlulukların başında ise varlığımızı davam ettirmek ve sağlığımızı korumak olduğunu unutmamak, bu bilinçle yaşam ve yaşatma ilkesine uymak gerektiği bilinmelidir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir