101 Kaliteli Yaşam İlkesi

Herkesin en büyük arzusu kaliteli bir hayatı yaşamaktır, zaten bu en doğal hakkımızdır. Kaliteli bir hayat sürdürebilmek ise kişinin kendi elindedir. Öyle ki yaşam tarzımızda yapacağımız bir takım değişiklik, yenilik ve düzeltmeyle yaşam standartlarımızı yükseltmemiz ve kaliteli bir hayat yaşamamız mümkündür.

Mutluluk, huzur, sağlık, sıhhat ve refah hususlarında “Kaliteli Yaşa” prensibince alanında uzman kişilerin görüşleri dikkate alınarak derlenen 101 Kaliteli Yaşam İlkesiyle hayatı anlamlandırmak çok daha kolaydır. Özenle hazırlanmış 101 Kaliteli Yaşam Listesine ara ara bakarak, hayatınıza uyarlamanız, yaşam kalitenizi olumlu etkileyecektir. Adeta kişisel bir ilke, alışkanlıklara edinim etmeniz gereken unsurlardır.

Kahvaltı Yapma Alışkanlığı: Düzenli bir kahvaltı öğünü alışkanlığı edinin.

Öncelikle sabahları kahvaltıyı ASLA atlamamalı, kahvaltı da ise proteinli, sağlıklı ve bedene enerji verecek gıdaları tüketmelisiniz. Kahvaltınızı erken saatlerde yapmalı, geç saatlere bırakmamalısınız.

  1. Glütensiz Beslenme: Bir hafta boyunca Glüten’i kesin.

Yapılan araştırma, deney ve gözlerler neticesinde işlenmiş tahılların sindirime mani olduğu, sindirim sistemini olumsuz etkilediği kanıtlanmıştır. Kaliteli hayatın Glüteni azaltmanız ve ayda 1 hafta boyunca hiç bir suretle Glütenli gıda tüketmemeye çalışın. Glüten içeren buğday, arpa, ekmek, pasta, çörek, bisküvi vb. gıdalardan uzak durun. Ayrıca Glüten alerjisi diye bir rahatsızlığın olduğunu da unutmayın. Glüten içerek gıdalar kişinin zihinsel ve fiziksel enerjisini düşürmektedir.

  1. Yemek Pişirme: Kendi yemeğinizi kendiniz pişirin.

Yemek kitaplarından veya Bilgisunar (İnternet) sitelerinden faydalanarak terfiler araştırın ve kendi yemeğinizi pişirmeyi öğrenin. Daha hesaplı, sağlıklı bir beslenme huyu edinin. Pişireceğiniz tüm yemeklerde doğal, sağlıklı ve hesaplı olmasına özen gösterin. Kaliteli bir hayata giriş yapmanızda büyük etki sağlayacaktır.

  1. Ajanda Kullanımı: Elle yazabileceğiniz bir ajanda kullanın.

Yapılacaklardan, hatırlanması gerekenlere kadar birçok daimi veya geçici olarak önem arz eden notlar,  konular vardır. Elle not almak zihinsel olarak kalıcılığı daha yüksektir. Bu hususta kullanacağınız bir ajanda tutmalısınız. Yapılacaklar ve tamamlanan işler bu ajandanızda yer almalı, ayrıca önemli telefon numaraları ve bilgiler de ajandanızda bulunmalıdır. Randevu, yapılacak listesi, görevler, notlar vb. diye bölümlendirebilirsiniz.

  1. Bitki Yetiştirme: Bitkilerle dost olun ve kendinize bir bitki yetiştirin.

Bahçeniz olmasa bile camınızın, balkon veya odanızın bir köşesinde çiçek, meyve yahut sebzelerden birine veya birkaçına yer ayırmalısınız. Düzenli olarak özenle bakıp, yetiştireceğiniz bir bitki edinmelisiniz. Sonuç olarak içsel dünyanıza katacağı hazzı zamanla hissedeceksiniz.

  1. Yiyecek İsrafını Önleme: Yiyecek israfını önleyin ve atıklarınızı gübreye dönüştürün.

Biyolojik olarak bazı gıdalar toprakta çözülebilmekte ve toprak için gerçekten büyük etki göstermektedir. Atıklarınızı gübreye dönüştürün. Yumuşayan meyveleri meyve suyu haline getirip, tüketebilirsiniz. Yumuşayan sebzeler çorbalarda kullanılır. Çöplerinizi ayırın ve organik gıdaları ayrı bir çöpte toplayarak, gübre olması amacıyla doğada toprağa bırakın.

Gönüllü Olma: Faydalı olmak için bazı işlere gönüllü olun.

Bireysel olarak kendinize ve çevrenize faydalı olacağınız bir takım işleri yapma da gönüllü olmalısınız. Gönüllü işlerde çalışanlar ise konu veya mevki değiştirmelidir. Apartmanda yaşayanlar, gönüllü olarak bahçe temizliği yapabilirler. Çevrenizdeki hayvanlara gönüllü bakıcılık yapabilir, gönüllü olarak belediye parklarını temizleyebilirsiniz. Bazı kurum ve vakıflara gönüllü destek verebilir, mesleğinizle ilgili olarak bazı işleri ücret almadan, gönüllü olarak yapabilirsiniz.

  1. Kendinize Çalışma: Her gün sadece kendiniz için bir şeyler yapacağınız bir vakit belirleyin.

Günün belli bir vaktini kendiniz için ayırın ve sadece keyif aldığınız, mutlu olduğunuz iş, eylem veya uğraşları yapın. İlgili vakitte asla başka işlerle uğraşmayın ve onları düşünmeyin.

  1. İletişim Becerileri Geliştirme: İletişim becerilerinizi geliştirin.

Kendinizi, iletişim ve sosyal bağlarınızı geliştirin. E-postalarınızı daha anlaşılır ve sade hale getirin. Telefon rehberinizi daha derli, sade ve anlaşılır hale dönüştürün. Kaliteli ürün ve alışkanlıklar yaşam kalitenizin artırılmasına vesiledir.

  1. Renklenme: Duvar rengini değiştirin.

En yakın yapı marketinden beğendiğiniz bir boyayı alıp, odanızın birini boyayın. Sonra değişim ve yenilik için somut adımlar atın.

  1. Konferanslara Katılma: Gelişim için farklı deneyimler edinin.

Tecrübe, bilgi ve yeti ne kadar çok olursa olsun, yine de konferanslara katılmayı ihmal etmeyin. Her konferans sizin yenilikçi, gelişimlere açık bir görüş benimsemenizi sağlar ve bu doğrultuda sabit kalmanıza yardımcı olur. Her konferansta size bir şeyler katılacağının bilincinde olarak konferanslara katılın.

Yeni Bir Spor: Ağır olmayan yeni bir sportif aktiviteye başlayın.

Koşabilir, kaya tırmanışı yapabilir, kayağa gidebilirsiniz. Çok fazla para harcamayacağınız, vakit olarak çok fazla sizden almayacak sporlara yönelerek, uygun bir sporu tercih etmeli ve biran önce başlamalısınız.

  1. Yeni Bir Yabancı Dil: Bilmediğiniz farklı bir yabancı dili öğrenin.

Anadile yakın dilleri öğrenmek kolaydır. İlk önce zor olanı başarmalısınız. Fazladan bir yabancı dil daha öğrenmeniz gerektiği bilinciyle her daim nefes almalı ve yeni bir yabancı dil öğrenmeye başlamalısınız. İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca zihinsel gelişiminizde yardımcı olacak yabancı dillerdendir. Daha ileri düzeyde zihinsel gelişim için Arapça, Rusça, Farsça, hatta Gürcüce gibi dilleri yazım ve dilbilgisi farklılıklarından dolayı tercih edebilirsiniz. Bunlardan da öte, zihinsel ve algısal olarak daha üst düzeyde bir gelişim hedefi olanlar için ise gerek dil bilgisi, gerek kültürel, gerek yazım ve telaffuz olarak farklı, sizi zorlayacak Çince, Japonca, Hintçe, Eski Mısır Dili, Antik Yunanca, Göktürkçe gibi dilleri öğrenebilirsiniz.

  1. Emekliliğe Yatırım Yapma: Emekliliğiniz için maddi yatırımlar yapın.

Yaş genç veya yaşlı fark etmez, ölümlü veya ebedi dünya demeden emekliliğinize yatırım yapmalısınız. Geliriniz ne kadar çok veya az olursa olsun, fark etmeksizin vakit kaybetmemeli ve emekliliğiniz için birikim yapmalısınız. Para biriktirmekle başlayıp, sonra mülk edinmeye çalışmalısınız.

  1. Mobilyaları Değiştirme: Evinizin havasını mobilyalarla değiştirin.

Her zaman olmasa da arada bir evdeki mobilyaların yerlerini değiştirin. Farklı, yenilikçi ve ferah bir yaşam için fayda sağlayacağını unutmayın.

Yoga Yapma: Stresten kurtulmak için YOGA yapın.

Gün nasıl geçerse geçsin kişi zihinsel olarak yorgunluk ve buna bağlı olarak stres yaşar. Stresten kurtulmak, kasları çalıştırmak ve içsel huzura kavuşmak için düzenli olarak YOGA yapın. Her gün olmak kaydıyla günün en az 15 dakikasını Yogaya ayırmalısınız. Ayrıca Yoga’nın derin düşünme ve arınma yoluyla yapıldığı zihinsel, fiziksel ve ruhsal bir uygulama olduğunu unutmayın. Yoga yapmayı ve tekniklerini iyi öğrenin. Yoga’ya benzer diğer meditasyon (derin düşünme) yöntemlerinden de faydalanabilirsiniz. Yoga ve benzer derin düşünme yöntem ve felsefelerini araştırıp, size en uygun olanını seçmelisiniz. Yoga ile karşılaştırıldığında Namaz, Meditasyon, Reiki, Rabıta, Semah vb. derin düşünme halleri de vardır. Sizlere uygun olanı araştırıp, uygulayabilirsiniz.

  1. Bağışlama: Kullanmadığınız eşyalarınızı birilerine bağışlayın.

Dolabınızda yer açmakla beraber cömertlik hissiyatı ve olgusuyla nefsinizi eğitin. Kıyafet bağışlamada sadeleştirmeye özen gösterin. Unutmayın ki, “mutluluk sadeleştirme ve vazgeçmekten geçer.” Kıyafetlerin yanı sıra mobilya, eşya, kitap, CD/DVD vb. her türlü eşya ve gereci bağışlamaya özen göstermelisiniz.

Kelime Dağarcığı: Kelime dağarcığınızı yeni kelimelerle geliştirin.

Her gün yeni sözcükler öğrenin. Böylece kelime dağarcığınızı ve genel kültürünüzü geliştirin. Bakış açınızı, iletişim yetinizi ve ifade gücünüzü gerçek manada geliştireceğini göreceksiniz. Türk dili ve kültüründe muazzam bir kelime haznesi ve kaynağı olduğunu unutmayın. En basitinden TDK (Türk Dil Kurumu) Türkçe Sözlüğünde 111 Bin 27 kelime var. Osmanlıca eserlerle beraber modern edebi eserler dâhil edildiğinde 111 Bin’den fazla sözcük olduğunu unutmayın. Hem burada kelime haznenizi geliştirmeniz söz konusudur. İngilizce, Almanca, Arapça gibi gündelik hayatta kullanılabilecek tüm kelimeleri öğrenerek kelime haznenizi geliştirin. Genel kullanılan yabancı bir sözcüğün aynı zamanda özgün Türkçe eş anlamlarını da öğrenip, kullanmaya özen gösterin. “Yalnızca ama yok!” Bağlaç olarak yalnızca “ama” sözcüğünü değil, aynı zamanda “fakat, lakin, yalnız, ancak…” gibi kelimeleri de kullanabilmelisiniz.

  1. Klasik Müzik Dinleme: Çalışırken klasik müzik dinleyin.

Daha verimli çalışmak ve huzurlu hissetmek için müzik dinlemek istediğinizde klasik müzikleri tercih edin.

  1. Daha Hızlı Klavye: Daha üretken olabilmek için klavye yazım hızınızı artırın.

Üretken olma sanatını icra etmenin yollarından biri klavye hızınızı artırmaktır. Günümüzde İnternet ve bilgisayar olmazsa olmazlardandır. Dolayısıyla klavye hızınız, size zaman ve kolaylık kazandıracağından hızlı klavye yazmayı öğrenin.

Kitap Kulüpleri: Kitap kulübü kurun veya üye olun.

Bir kulübe üye olmanız,  kitap okuma konusunda sizi heveslendirici olacaktır. Okuma motivasyonunuzu artırır. Kitap okumanız gerektiği bilinci içerisinde bu kulüplerde etkin rol almaya özen göstermelisiniz.

  1. Acil Durum Fonu Oluşturma: Birikimlerden ayrı acil durum fonu oluşturun.

Hayatın neler sakladığı bilinmez. İleride karşınıza neler çıkacağını bilemezsiniz. Dolayısıyla elinize imkân geçtiği her vakit acil durum fonuna katkı sağlayın. Acil durumlar için bir kenarda kullanabileceğiniz para biriktirmeye özen gösterin.

  1. Başkalarının Düşünceleri: Başkasının ne düşündüğünü düşünmeyin.

Siz, kendiniz olmalı ve başkalarının boyunduruğundan çıkmalısınız. Başkalarının sizin hakkınızdaki düşüncelerine pek kulak asmayın, dert etmeyin. Bunun yersiz, faydasız olacağını asla unutmayın. Aksi durumda kendinizi düşünmeye fırsat bulamaz, doğru kararlar almakta zorlanırsınız. Sonra “el âlem ne der?” hastalığına tutulursunuz.

Hayvanlarla Tanışın: Hayvanları tanımayı ihmal etmeyin.

Hayvanat bahçesini, akvaryumları ziyaret ederek hayvanlar hakkında bilgi edinebilirsiniz. Size keyifli ve mutlu saatler geçirmenizi sağlayacaktır. Doğanın ve tabiatın ne denli harika olduğu bilinciyle sizi büyüleyecektir.

  1. Ağız Sağlığı: Düzenli olarak ağız sağlığı konusunda muayene olun.

Günde en az 3 defa dişlerinizi kaliteli macun ve fırça ile fırçalayın. Diş ipi kullanmaya çalışın. Her yemekten önce ağzınızı suyla çalkalayın. Yemekten sonra ise fırçalayın.

  1. Hediyeleşme: Hediyeleşmeyi adet edinin.

Kendiniz için bir şeyler alırken, sevdiklerinizi unutmayın. Onları sevindirecek küçük armağanlara özellikle yer verin. Gönüllerini alacak, yüzlerini gülümsetecek hediyelerle onları şımartın. Unutmayın ki, hediyeleşmek kin ve önyargıları defeder. Sevgi tohumları serperek bireylerin yüreklerini yumuşatır.

  1. Evin Havasını Değiştirme: Yaşadığınız yerin havasını değiştirin.

Evinizi bolca havalandırın. Filtreler kullanarak zararlı parçacıklardan ev havasını arındırın.

  1. Farkındalık ve Kararlılık: Hayattaki beklentilerinin farkında olarak onların peşinden gidin.

Ne istediğinizin bilincinde olmalısınız. Hedeflerinizi iyi belirlemeli, biran evvel de harekete geçmelisiniz. Durmaksızın da onların ardından gitmeli ve çaba sarf etmelisiniz. Zafere giden yolda kararlı olmalısınız.

Kişisel Gelişim: Kişisel gelişimle ilgili CD/DVD, kaset, video seyredip, kitaplar okuyun.

Özellikle de yolcuk esnasında vakti verimli değerlendirmek için kişisel gelişim materyallerine yönelin. Sizi sürekli geliştirecek kişisel gelişim kaynakları edinin ve öğrenmeye, uygulamaya özen gösterin.

  1. Enstrüman Çalma: Yeni bir çalgı aleti çalmayı öğrenin.

Kendinizi geliştirmek, düzenli ve rahat bir algıya sahip olmak için hoşlandığınız bir müzik çalgı aleti (enstrüman) çalmayı öğrenmelisiniz. Çevrimiçi kurslardan öğrenmek için faydalanabilirsiniz.

Haberdar Olma: Dünyadan ve hayattan bihaber olmayın.

Dünyadaki ülkeleri ve başkentlerini, para birimlerini ve bayraklarını öğrenin. Oyunlardan faydalanabilirsiniz. Dünyanızı coğrafi, siyasi, tarihi ve fiziki olarak öğrenip, keşfedin. Bastığınız toprağın farkında olmalısınız ki, günümüz sanal âlemlerde kaybolup, mutluluğu yalancı baharda aramayasınız.

  1. Küçüklerden Keyiflenme: Küçük şeylerden keyif alın.

Güzel bir koku, lezzetli içecek size haz verebilmeli. Bir toprak kokusu, bir kuş sesi sizi mutlu ve huzurlu edebilmelidir. Bu hal, kendiniz de yoksa yaşam kaliteniz çok düşük demektir ve ciddi tedavi görmeniz gerektiğini unutmamalısınız.

  1. Arabayı Temizleme: Arabanıza da dost gibi bakım yapın.

Günlük her alanda kullandığınız arabanızı temiz ve bakımlı tutmaya özen gösterin. Sorumluluk ve yetkililik olgunuzu geliştirecektir. Kirli, dağınık bir araç, sahibini ve sürücüsünü gerçek manada strese sokmaktadır. Ayrıca algı dağınıklı ve panikatak hastalığının da temellerinden biri olabileceğini bilmelisiniz.

  1. Güvenli Bölge Terki: Güvenli bölgenizden çıkmaya cesaret edin.

Sizi korkutan, çekindiğiniz şeylerden uzak durmak sizi rahatlatabilir ama keşif ve gelişim için bazen güvenli bölgenizden çıkmanız ve korkularla yüzleşmeniz gerekmektedir. Her gün korktuğunuz bir şeyi yapın. Öncelikle basit ve kolay olanlarla başlayın. Soğuk suyla duş alın, sokakta tanımadıklarınızla konuşun ve işe giderken bilmediğiniz farklı bir yolu deneyin. Para kazanmak için farklı şeyler deneyin. Mesela çeviri yapın. Hiç yemediğiniz bir yemeği yiyin ve bir gün elektronik tüm aletlerden uzak durmaya çalışın. Sokakta bir yabancıya saati değil, tarihi sorun, hem de yılla beraber. Dahası sokakta uzakta biri varmış gibi, ona yüksek sesle toplum içerisinde seslenin.

İltifat Etme: Sevdiklerinize ve sevmediklerinize iltifat edin.

İçsel olarak büyük bir etkiye sahip olan iltifat olgusu, kişide farkındalık, emin olma ve pişmanlık duygularının gelişmesini sağlar. Önyargılardan kişi alıp, olumlu düşünme alışkanlığı kazandırır. Günlük en az 2 kişiye iltifat edin. Kıyafetinden, konuşmasından, yaptığı işten bir ilham alarak iltifatta bulunun. Eşinize ise her gün iltifatı borç bilin. Sizin tabiat için iltifat kaynağınızın eşiniz olduğunu iyi bilin.

  1. Ağırlık Çalışma: Haftada 3 defa ağırlık çalışın.

Birkaç dakikanızı ayırıp, ağırlık çalışın ve vücut kaslarınızı geliştirin. Ayrıca stres ve depresyona karşı faydaları olduğunu bilin.

  1. Günlük Planlama ve Önceliklendirme: Yapılacaklar listesiyle önemli – zor gibi bölümlü program hazırlayın.

Günlük programınızda öncelik sırası oluşturmalısınız. Yapılacaklar listenizi oluşturup, zor, önemli diğer maddelerle sıralayın. Maddelerin tamamlanmasıyla içsel rahatlama ve kısa döngüde hedefe ulaşma durumu söz konusu olacaktır. Bu da depresif algılarınızı yok edecektir.

  1. Akıl Hocalığı: Bir konuda akıl hocası olun.

Evvela kendinizi yeterli, yetkin ve uzman hissettiğiniz bir konuda bilgilerini öğrenmek isteyenlere aktarın. Bunu birçok yöntemle yapabilirsiniz. Özel ders, konferans, seminer gibi alanlarla yapabileceğiniz gibi, video, TV, blog, web site, dergi vb. araçlarla da yapabilirsiniz.

Aşırı Mütevazı Olmama: Yeteneklerinizi küçümseyip, aşırı mütevazı olmayın.

Siz küçümserseniz kendinizi, karşınızdaki büyütmez. Kendinizi önemsiz görmemelisiniz.

  1. Ailenizi Tanıma Ailenizle vakit geçirerek onları tanıyın.

Anneler gününde annenizi nelerin mutlu edebileceğini iyi bilmelisiniz. Aynı şekilde kardeşlerinizin de.

  1. Fikir Sahibi Olma: Size göre önemli olan konularda araştırma yapıp fikir sahibi olun.

Evvela söz konusu konularda araştırma yapmalı, bilgi edinmeli ve fikir sahibi olmalısınız. Sonra fikirlerinizi savunmaktan ve başkalarıyla paylaşmaktan çekinmemelisiniz. Bazı fikirlerinizi yazıya dönmeli ve paylaşmalısınız. Sonuç olarak özgüveninizi olumlu etkileyeceğini göreceksiniz.

Sosyal Medya Vakti: Sosyal platformlarda, sosyal medyada geçirdiğiniz vakti olabildiğine azaltın.

Arkadaşlarınızla yüz yüze görüşmeye çalışın. Sosyal medyadan ziyade bilgi sitelerinde gezin. Dahası sosyal platformlardaki vaktinizi kısıtlayıp, hayat için harcayın. Hobilerinize, ailenize ve spora ayırın.

  1. Olumsuzlukları Bertaraf Etme: Olumsuz her tür unsuru defedin.

Karamsar olmak gerçekçiliğe yakındır ama mutluluk ve huzuru azaltır. Ümit duygunuzu tüketir. Bu yüzden olumsuz fikirlere ve olaylara karşı daha iyi bakmaya çalışın.

  1. Siyah Çikolata Yeme: Şekerden uzak durup, siyah çikolata tüketin.

Antioksidan açısından zengin, şeker oranı düşük siyah çikolataları normallerinin yerine yiyin. Özellikle bitter çikolata diye geçen siyah çikolata bünye ve beyin için faydalıdır.

Vücudu Sevme ve Bakım: Bedeninizle barışık olun.

Sahip olduğunuz en iyi ve en kıymetli araç nitekim vücudunuzdur. Sağlık, kişiye verilmiş en önemli nimettir. Kıymetini bilin ve korumaya özen gösterin. Vücudunuzu sevin. Dövme, delici (piercing), makyaj vb. zararlı madde içerek uygulamalardan uzak durun. Cilt bakımına özen gösterin.

  1. Sevdiğinizi Kişiyi Bilme: Sevdiğiniz ve hayranlık duyduğunuz kişinin hayatını okuyun.

Hayranlık duyduğunuz kişinin hayatını, sözlerini, başarılarını vb. okuyun. Onun hayatından ders çıkarın.

  1. Zorlukları Bölme: Zor işleri ve görevleri bölümlere ayırın.

Zor görevleriniz ebetteki olacaktır. Bunları bölümlere, kısımlar halinde ayırın. Daha kolay hedefe ulaşmanızı sağlayacaktır. Ayrıca erteleme alışkanlığını terk edin. “Erteleyenler helak olur” sözünü aklınızdan çıkarmayın. “procrastination” olarak tanımlanan erteleme süreci kişide sosyal ve yaşantısal açıdan birçok sorun oluşturmaktadır.

  1. Barınaklardan Sahiplenme: Barınaklardaki hayvanları sahiplenin.

Yakın birer dost olan evcil hayvanları barınaklardan alarak sahiplenin. Bakım yeteneklerinizi ve canlılarla iletişim yetilerinizi geliştirin.

  1. Sağlıklı Kahveye Hayır Deme: Sağlıklı kahveleri tüketmeyin.

Kendi kahvenizi yapabilirsiniz. En azından yerel dükkânlarda farklı kahve tadına varabilirsiniz. Kahveye katılan bir sürü şurup, madde bulunuyor ki, birçoğu sağlık açısından dehşet saçıyor. Hazır kahvelerden ve şekerli paket kahve ürünlerinden uzak durun. Türk kahvesi içmeye ve onu da 0 şeker olarak tüketmeye özen gösterin. Ayrıca günde 1 fincandan fazla Türk Kahvesi içmeyin. Diğer kahvelerde ise daha seçici olun ve azami miktarda tüketin. Kahve bağımlılığı yaptırmayın kendinize.

Günce Tutma: Fikirlerinizi kâğıda dökün ve günlük tutun.

Yeni fikirler üretmenizde, hayal gücünüzü ve ufkunuzu genişletmede büyük fayda sağlayan güncelere önem verin. Düzenli olarak günlük tutun. Günlük yazmak ayrıca bireysel olarak kendinizi toparlamanızı, toplum içerisinde iyi biçimde kendinizi ifade etmenizi sağlayacak yetenekler geliştirir.

  1. Kamp Kurma: Dostlarınızla arada bir kampa çıkın.

Kampa çıkın ve kampınızı kendiniz kurun. Doğayla bütünleşin ve dinlenin. Teknoloji detoksu yapın.

  1. Bağış Yapma: Paylaşmaya ve bağış yapmaya özen gösterin.

Para biriktirmek neyse, bağışta o kadar büyük öneme sahip unsurlardır. Sahip olduklarınızı paylaşmak huzur vericidir. Kendiniz için uygun bir konu veya kurum bularak düzenli bağışta bulunun. Dini mabetlere, vakıflara, İnternet sitelerine, kimsesizlere, yetim ve yaşlılara bağışta bulunabilirsiniz.

  1. Seyretgeç (Televizyon) Kapatma: Televizyonu kapatın.

Seyretgeç (Televizyon) karşısında başkalarının yaptıklarını seyretmek gibi bir yanlışa düşmeyin. Onların yaptıklarını seyretmek yerine siz kendi hedeflerinizi belirleyip, yapmaya çalışın. Kontrolü sizin elinizde olmayan ve istemediğiniz öğe, unsurların eklemlendirildiği televizyon gibi her şeyden uzak durun. İstemediğiniz anda istemediğiniz bir reklamı seyrettiren, kontrolü ve zamanlaması sizin elinizde olmayan öğelerden uzak durun. Artık günümüzde bilgi edinmek büyük önem arz ediyor ama kendi istediğimiz tarz ve ölçekte bunu sağlamak daha önemlidir. Yayın süresine ve tarzına televizyonda müdahale edemezsiniz. Bu yüzden kontrolü sizde olan kitap, bilgisayar, CD vb. unsurlara yönelebilirsiniz. Ama olabildiğine yaşamaya yön vermelisiniz.

Gelişme: Her an, her yerde kendinizi geliştirin.

En çok ilginizi çeken konuyu öğrenerek işe koyulabilirsiniz. Hayatınızda işinize yarayacak en önemli 50 işi maddeler halinde listeleyin ve öğrenin. Bu doğrultuda kalp masajı yapmayı, kavga edebilmeyi, yemek yapmayı, kötü haber verebilmeyi, lastik değişmeyi, hızlı okumayı, iş görüşmesine girmeyi, isimleri hatırlamayı, taşınmayı ve program yapmayı öğrenmelisiniz. Yol tarif etmek, yüzmek, ev araçlarını kullanabilmek, pazarlık etmek gibi yetilerinizi geliştirmelisiniz.

  1. Yardım İsteme: İhtiyaç halinde yardım isteyebilin.

Yeni bir ilim öğrenme veya bir hususta çözüm üretme gibi durumlarda başkalarından yardım isteyin, çekinmeyin. Yardımsever olmayı bilin ve yardımlaşmayı topluma kazandırmada öncülük edin.

Dans Derleri Alma: Koordinasyon becerisi için dans edin.

Koordinasyon becerilerini her bireyin geliştirmesi gerekiyor. Formda ve zinde olmak, koordinasyon geliştirmek ve yoğunlaşma sağlayabilmek için dans etmelisiniz. Bilseniz bile yeni bir dans öğrenmeye çalışmalısınız.

  1. Kıskanmama: Başkalarını asla kıskanıp, onlara nispet etmeyin.

Yaptığınız iş veya alanda sizden daha iyileri olabilir ki, gayet doğaldır. Böyle durumlarda onları kıskanmak yerine olumlu yönlerini görün ve sizdeki eksik tarafları tamamlamasını sağlayın.

  1. Kana Kana Su, Doyasıya Sebze-Meyve: Doya doya, kana kana su için.

Vücudun, beyin ve kemiklerin temel ihtiyaçlarının en başında su, sebze ve meyve geliyor. Bunları asla ihmal etmeyin. Günde en az 2 litre su için. En az bir adet meyve ve sebze tüketin.

İş Bitirme: Başladığınız her işi muhakkak bitirin.

Hedefe ulaşana kadar başladığınız bir işi tamamlayın, tamamlamak için çaba sarf edin. Yarım bırakılan her iş beyin de birçok hasara neden olur. Kararlılığı, azmi ve çalışkanlılığı ortadan kaldırır. Hedefe ulaşılmadığından zihinsel olarak hedefe ulaşma rahatlığı hissedilmez. Unutkanlığa neden olur. Bir kitaba başladıysanız onu muhakkak bitirin. Yazıya konu başlığı mı attınız, tamamlayın ve bitirin.

  1. Ara Veren Yanmaz: Yapmanız gereken işleri tamamladığınızda ara verin.

Kendinize mola vermeli, yapılan işin zihninizde toparlanmasına müsaade etmelisiniz. Kendinize vakit ayırın. Bir iş bitince boş durmayın ama ara verin. Elinizde bir iş var ve onu bitirdiniz. Ara verip, biraz yürüyüş yapın veya yemek pişirin. Sonra boş ve eylemsiz hallere ASLA girmeyin. Ara vermekten maksat farklı bir işe yönelmektir.

  1. Affetme: Kin tutmadan her şeyi affetmesini bilin.

Hayata bakış açınızı değiştirecek en önemli olgulardan birisi affetmektir. Kimseye kin tutmayın. Öfkeyi ortadan kaldırıp, sevginin yeşermesine izin verin.

Hayatta Bir Demleme: Hayatında bir an, dem olsun yapmanız gerekenleri yapın.

Hayatınızda bir kez dahi olsun bazı şeyler yapın, operaya veya orkestraya gidin. Bir kez de olsa farklı bir ülkeye gidin. Bu deneyimi yaşayın.

  1. Geleceğe Endişelenmeme: Geleceği değil, anı yaşadığınızı bilin.

Geleceğe asla endişe duymayın. Anı yaşadığınızı, geleceğin daha gelmediğinin farkına varın. Endişeler sizi strese sokar. Geride bırakmanız gereken geçmiş vardır ama gelecek kaygısı da bırakmanız gerekenlerin başında geliyor.

  1. Yurtdışı Deneyimleme: Yurtdışına çıkıp, deneyim elde edin.

Hayat bir kitap varsayın. Bir tek ülkeden haberdar olmak ise o kitabin bir tek sayfasını sadece okumak gibidir. O halde kitabın diğer sayfalarına da bakın ve farklı ülkeler ziyaret edin.  Farklı kültürlerle kaynaşın.

  1. Kredi Kartı Azaltımı: Kredi kartı kullanımını azaltın.

Birden fazla kredi kartınız sakın olmasın. Maddi durumunuzu kontrol etmeyi zorlaştırıcı bu unsurlardan uzak durun. Ayrıca mümkün oldukça nakit alışveriş yapın.

  1. Aromaterapi: Stresten kurtulmak ve rahatlamak için Aromaterapi seansları tertipleyin.

Bitkilerdeki uçucu yağlarla yapılan bir tedavi çeşidi olarak bilinen Aromaterapi ile hayatınıza hayat katın.

  1. Üstünüze Gülme: Kendi halinize ve üstünüze gülebilin.

Hata, komiklik vb. durum ne olursa olsun, kendinize gülmeyi bilin. Gülünç bir durumda birileri size gülerken, siz de gülebilmeyi bilin.

Özgüven Yardımında Bulunma: Başkalarının özgüvenlerini artırmaya yardımcı olun.

Çevrenizdekilerin yaptıklarını beğenin ve onları övün. Özgüvenlerinin artmasına yardımcı olun. Kendinizi ve onları geliştirin. Kişilerden size kendi alanlarıyla ilgili öğretiler sunmalarını isteyin. Size bir şeyler öğretmelerini sağlayarak özgüvenlerinin yerine gelmesini sağlayın.

  1. Nasihat Dinleme: Başkalarının tavsiye ve nasihatlerine kulak verin.

Etrafınızdakilerden iyi oldukları konu hakkında öneriler alın. Onların tavsiyelerine kulak verin. Büyüklerden, ilahi kitaplardan, öğretilerden nasihatler alın.

  1. Düzenli Radyo Kültürü: Sürekli dinlediğiniz bir radyo programı belirleyin.

Yeni alışkanlıklar geliştirin ve keyifli vakit geçirin. Bir radyoda bir program belirleyip, takip edin. Düzenli dinleyin.

  1. Kartvizit Oluşturma: İşiniz dışında kendiniz için özel bir kartvizit oluşturun.

Hobiniz veya tamamen kendinize ait bilgilerin yer aldığı bir kartvizit olabilir. Hoşunuza giden bir ürün veya kulüple ilgili size ait bir kartvizit de olabilir.

Kaliteli ve Düzenli Uyuma: Kaliteli uyku uyunun.

Yatağa girmeden önce yatmaya hazırlanın. Diş fırçalama, el yüz yıkama ve kişisel bakımınızı yapın. Makyajınızı kesinlikle çıkarın ve makyajla, jöleli saçla ASLA uyumayın. Rahat elbiselerle yatmaya özen gösterin. Hiç bir zaman çıplak uyumayın. Yatmadan 2 saat öncesine kadar sıvı alımını, gıda tüketimini kesin ve 6 saat öncesine kadar da kahve, çay tüketimini durdurun. Bir sayfa kadar kitap okuduktan sonra yatağa girin. En az 7 saat kesintisiz kaliteli uyku uyumanız gerekiyor. Sağlıklı ve kaliteli bir uyku için gereken unsurları öğrenin ve uygulayın.

  1. Yeni Bir Uğraş: Yeni bir hobi edinin.

Yaratıcılığınızı beslemeli, yeteneklerinizi geliştirmelisiniz. Bunu da yeni hobiler edinerek başarabilirsiniz. Hobilerinize önem verin. Ayrıca müzik dinleme, film izleme, kitap okuma hobi değildir, bunu unutmayın. Kitap okumak zaten gerekliliktir.

Kişisel Zamanlama: Tamamen kendiniz için haftada bir günü ayırın ve kendiniz için değerlendirin.

Haftanın bir günü sizin olmalı. Bu günde kendinize bolca vakit ayırın. Spora gidin, hobilerinizle ilgilenin, kişisel bakımınızı yapın, eğlendiğiniz şeyleri yapın.

  1. Bahanelerden Kurtulma: Bahane üretip, onlara inanır hale gelmeyin.

İnsanın içindeki en büyük tehlike bahanelerdir. Bahane üretmekten vazgeçmelisiniz. Dahası bahaneler üretip, onlara inanmamalısınız. Engelleri ortadan kaldırmak sizin elinizde. Bir bahane varsa, bu sizin başarısızlığınız demektir. Bahanelere sığınmak sizi kurtarmaz.

  1. Galeri Ziyareti: Sanat galerilerini ziyaret edin.

Yalnız veya arkadaşlarınızla sanat galerilerini gezin. Çünkü bu mekânlar sizi kültürel ve sanatsal olarak ileri seviyeye taşıyacaktır.

  1. Nefes Alma: Nefes egzersizleri yapın.

Nefes almayı iyi öğrenmelisiniz. Kendinizi sakinleştirici nefes egzersizleriyle beraber, enerji verecek nefes egzersizlerini de bilmeli ve düzenli olarak uygulamalısınız. Bilinçli nefes alma tekniklerini hayatınıza geçirin.

Doğal ve Organik Beslenme: Tüm ürünlerin organik ve doğal olanını tercih edin.

Böcek ilaçları, kimyasallar sağlığı ve düşünce kalitesini ciddi tehdit etmektedir. Organik besinleri tüketmeli, organik maddelerden üretilmiş malzemeler kullanmalısınız. Olabildiğine petrol ürünlerinden uzak durmalısınız. Pet şişede değil, cam şişede ve bardakta su için. Plastik tabakta değil, porselen, cam veya doğal ağaçtan yapılmış kaplarda yemek yiyin. Petrol ürünleri içermeyen kıyafetler giyin. Özellikle çorap ve iç çamaşırlarda buna dikkat edin. Hazır gıdalardan, paketlenmiş ürünlerden de uzak durmalısınız. “Sağlığınız kaliteli bir hayatın temelidir.” Organik süt tüketmeye de ayrıca özen gösterin.

  1. Rutinde Değişim: Rutinlerinizi arada bir değiştirin.

Sabah düzenli olarak egzersiz yapıyorsanız, bir haftalığına değiştirip, akşam yapın. İşe yeraltı treni ile gidiyorsanız, birkaç gün otobüsle gidin.

  1. Destek Bekleme: Başkalarında destek beklemeyin.

Konu ne olursa olsun başkalarından destek beklememelisiniz. Sorumluluk alın ve kendi işinizi kendiniz görün. Yardım istemek olağandır ama kimse size yardım etmek veya destek olmak zorunda değildir ki, herkes o erdemliliği gösteremez. Neden göstermiyorlar, neden destek olmuyorlar diye çıkışmak yersiz bir davranıştır. Yardımlarınızda karşılık beklemeyin. Karşılıklı destek ve yardım menfaat oluyor, yardımlaşma değil.

Masaj Yaptırma: Bedensel sıhhatiniz için masaj yaptırın.

Vücudunuzu, kaslarınızı gevşetmelisiniz. Rahatsızlıklardan kurtulmak için masaj yaptırın. Kendi kendine masaj yöntemleriyle kendinize de masaj yapmayı bilin.

  1. Tarihi Mekân Keşfi: Yaşadığınız yerin tüm tarihi mekânlarını keşfedin.

Yaşadığınız bölgede yer alan bütün tarihi mekânları araştırıp, inceleyin ve keşfedin. Merak, haz ve keşfetme gibi olgularınızın zihinde gelişmesini, dinlenmenizi sağlayacaktır. Bilgi sahibi olmanızı, görsel hafızanızın gelişmesine yardımcı olacaktır.

Duruş ve Mahiyet: Kambur durmayıp, duruşunuzu düzeltin.

Postürünüzü düzeltin ve pilates gibi postürünüzü düzeltmeye yardımcı etkinlikler yapın.

  1. Bulmaca Çözme: Kaliteli beyin gelişimi için bolca bulmaca çözün.

Unutkanlığı ortadan kaldırmak için bulmaca çözün. Yeni öğrenmeyi kolaylaştırmaya yardımcı olduğu için farklı tarzda bulmacalar çözmelisiniz. Beyinsel egzersiz işlevi görecektir.

  1. Gelen Kutusu Düzenleme: Gelen kutunuzu düzene sokun.

E-posta, telefon, mesaj vb. unsurların gelen kutusunu ve apartman posta kutusunu düzenleyin. Sade bir hale getirin. Takibini kolaylaştırmak için dosyalama sistemleri oluşturun.

  1. Kavilleşme: Birileriyle kavilleşin.

Biriyle kavilleşmek, ona randevu vermek için tanımanız veya özel bir neden olması gerekmez. Bir arkadaşınızla randevulaşın ve görüşün. Bir uzmanla randevulaşın. Doktorla veya dermatologla yapabileceğiniz gibi, restoranda bile yemek rezerve yaparak randevulaşabilirsiniz.

Bendini Bulma: Kendinizi keşfedin ve içinizdeki güzelliğin farkında olun.

Sahip olduklarınızı bir tarafa bırakın. Kim olduğunuzla ilgilenip, benliğine odaklanın. Kim olduğunuzu, nerede ve neden olduğunuzu sorgulayın. Yetilerden güzelliklere kadar kendinizi keşfedip tanımlayın. Bunu meditasyon, yoga gibi etkinliklerle düzenli hale getirin.

  1. Uyku Döngüsü ve Kestirme: Gün içerisinde kısa süreli şekerlemeler yapın.

6 saat düzenli uykuya ilaveten gün içinde toplam 1 saati geçmeyecek oranda uyku uyuyun. İşte çalışırken mola verin ve 15 dakika kestirin. Eve geldiğinizde 30 dakika kestirin. Öğlen yemeğinden 15 dakika sonra yine kestirebilir, 1 saat kadar dinlenme uykusu yapabilirsiniz. Ancak güneşin batışıyla doğuşu esnasında uyku uyumamalısınız. Sindirim sistemi başta olmak üzere, bedenin ve beynin en dinamik olması gereken vakitler bu saatlerdir. Uyku faydadan ziyade zarar teşkil edebilmektedir.

Biriktirme: İşlerinizi ne olursa olsun biriktirmeyin.

Bütün işlerinizi zamanında ve tam maksatlı olarak tamamlayıp,  bitirin. İşleri biriktirip, diğer unsurlardan vakit çalmayın. Eve ASLA iş getirmeyin.

  1. Ayakta Durma: Ayak sağlığınıza her zaman önem verin ve ayakta durun.

Ayaklarınıza uygun, rahat ve ferah ayakkabı giyinin. Gün sonunda mutlaka ayaklarınızı yıkayıp, bakımını yapın. Mümkünse gün ortasında da soğuk suyla yıkayın. Zor değil, öğlen yemeğinden sonra lavaboya gittiğinizde yıkayıp, kâğıt havlu ile kurulayabilirsiniz. ASLA nemli çorap giyinmeyin. Ayakta mantar ve koku yapar. Fazla oturmayın ve uzun süre ayakta durmayın.

  1. Sabretme: Her konuda sabırlı olmayı hayatınızın bir ilkesi edinin.

Her çaba ödül almaz. Bir karşılık da görmeyebilir. Ama sabretmeyi size öğreteceğini bilin.

  1. Çocuklar ve Yaşlılar: Çocuklarla ve yaşlılarda daha fazla zaman geçirin.

Çocuklar öğretici, yaşlılar bilinçlendiricidir. Şükrü, teşekkürü ve sevgiyi onlarda görebilirsiniz. Dünyevi meşakkatlerden bir an olsun uzaklaşmaya ihtiyacınız var. Bunun için çocuklar ve yaşlılar birer devadır.

Adanma: Okumaya, Yazmaya, Öğrenmeye ve Öğretmeye kendinizi adayın.

İlme kendinizi adamalısınız. İlim, kişisi adam eder. Okumakla ve yazmakla bol bol meşgul olmalı, birilerine bir şeyler öğretmek için fırsatlar bulmalısınız. Her anının bir öğrenme ve ders görme zamanı olmalıdır. Her fırsatta yeni bir bilgi edinmelisiniz. Ayrıca bolca da tekrar etmelisiniz. “Zaten biliyorum’a düşmeyin!” İlmin hatası zaten bildiğinizi düşünmektir. Bilseniz de tekrar edin. Bazı kitapları keyfi ve haz almak için okuyun. Mesela klasikler, bazı kutsal kitap ve metinler, şiir kitapları okumaktan haz almak için okunacak kitaplardır. Fikirlerinizi ve yorumlarınızı bolca yazın. Yazmak en güzel stres atma yöntemidir.

  1. Ciddi Almama: Hayatı ve hayatın dertlerini çok fazla ciddiye almayın.

Zaten fani ve sonu olan bir hayat değil mi? O halde pek ciddiye almayın. Kısacık bir hayat, bolca anı edinmeye çalışın. “Boş ve faydasız işlerle zaman öldürmek için hayat çok kısa.”

Uzaklaşma: Bazı zararlı ve faydasız iş ve alışkanlıklardan uzaklaşın.

Sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddelerden uzak durun. Zira kaliteli vakit geçirmenizi ve yaşam kalitenizi tamamlamanıza mani olur. Haftada bir şehirden uzaklaşıp, doğaya kaçın. Sizi üzen ve ürküten kişilerden uzaklaşın. Size fayda vermeyen işlerden ve kişilerden uzaklaşın.

  1. Erken Kalkan Yol alır: Erken kalmaya ve birçok mühim işi sabah yapmaya özen gösterin.

Bedenin ve beynin en dinç olduğu saatler sabah saatleridir. Bu yüzden her gün erken kalkmalısınız. Kalkmak zorunda olmadığınız tatil günlerinde dahi erken uyanmalı ve işe erkenden koyulmalısınız. Erken kalkan kişi mutlu, enerjik, sağlıklı, huzurlu olur ve işleri rast gider.

  1. Sanatla İlgilenme: Sanat dallarından en az biriyle ilgilenin.

Sanat dallarından haberdar olun ve bir sanat dalıyla ilgilenin. Resim, müzik, heykeltıraş, hat sanatı, ebru vb. birini tercih edebilirsiniz. Her biri farklı açıdan fayda ve verimlilik sağlamaktadır.

  1. Rutin Gıda Depolama: Günlük düzenli olarak bazı gıdaları tüketin.

Her saba bir bardak su ve bir adet ceviz olmazsa olmazınız olmalı. Sabahları süt ve türevlerinden uzak durup, meyve yemeye çalışın. Her sabah bir çay kaşığı üzüm veya dut pekmezi yiyin.

3’lü Hal: Bir işle meşgulken 3’lü hal döngüsünü aşmayın.

Bir işi yaparken, aynı anda ikinci işi yapmak verimi düşürür ve hata payını artırır. Bu durumlarda 3’lü hal eksenini dikkate alın. Yani en fazla bir işle uğraşırken 3 şey yapabilirsiniz. Bunun dışına çıkmayın. 3’lü hal, işten ziyade aynı anda yaptığınız tüm olguları içerir. Bir kitap okuyorsanız, okuma, görme, düşünme, hayal kurma gibi durumlar söz konusudur ve 3 farklı işlem beyin tarafından zaten yapılmaktadır. Buna en fazla 2 hal daha ekleyebilirsiniz. Müzik dinlemek ve not almak doğru olacaktır. İlaveten bir de televizyon açarsanız, kitap okuma durumu verimsizleşir.

  1. 21 Gün Kuralı: Tüm alışkanlık, karar ve eylemlerinize 21 kararlı gün tanıyın.

Beyin, beden ve ruh yaklaşık 21 gün tekrar ettirilenleri 21 günün sonunda tekrarlamaya başlar. Bu da daimi alışkanlıklar, huylar edinmenizi sağlar. Bir bilgiyi 21 gün tekrar edersiniz akabinde kalıcı hal alır. Bir alışkanlığı düzenli olarak 21 gün yaparsanız, sonunda o alışkanlık kalıcı bir hal alır ve sizin özgün huylarınızdan olur. Bütün ilkeleri ve faydalı unsurları 21 gün boyunca düzenli, sabırlı olarak uygulamalısınız. Bazı şeylere alıştığınızı düşünebilirsiniz. Hayır, alışmıyorsunuz. Bünyeniz zaten bunu yapabileceğini anlıyor. Bu süreç ise 21 güne tekabül ediyor.

Zamanlama: Zaman en kıymetli nimettir.

Zamanlamanızı çok iyi yapmalısınız. Zaman en kıymetli hazinedir. En verimli haliyle kullanmaya özen gösterin. Dakik olmalı, vaktinde işleri yapmalısınız. Kimsenin de sizin vaktinizi çalmasına müsaade etmemelisiniz. Çok fazla vakit harcadığınız şeyleri listeleyin. Onlar arasında programlamaya yaparak düzene koyun. Gün 24 saat ama siz bunu 5’e bölmek zorundasınız. 5 Vakitte bir günü yaşamalısınız. Neler yaptığınızdan ziyade zamanın 5 kademe olması önemlidir.

  • Sabah Vakti: Bütün önemli iş ve uğraşlarınızı yapmanız gereken vakittir.
  • Öğlen Vakti: Bütün eksik kalan işleri tamamlamanız gereken ve dinlenmek için kendinize fırsat vermeniz gereken vakittir.
  • Ara Vakit: Diğer farklı işleri yapmanız ve tamamlamanız gereken vakittir.
  • Akşam Vakti: Dinlenme, kişisel bakım vb. işlerle uğraşma vaktidir. Daha çok derin düşünme için uygun vakittir.
  • Gece Vakti: Tamamen uyku ve dinlenme için geçerli olan vakittir.

Bu zaman döngüsüne uyum gösterilmelidir. Gece çalışmak zararlı ve yaşam kalitenizi düşüren zamandır. Yine akşam çalışmakta verimli ve kaliteli değildir.Bu tarz niteliksiz huyları terk etmek en doğru olanıdır. Ayrıca sabah uyumak da zararlıdır. Sabah uyuyan kişide kilo, stres, bunalma, tembellik sorunları görülür. Gece uykusu almayanlarda gerginlik, konsantrasyon eksikliği, algı düşüklüğü görülür. Akşam çalışmak ise duygusal eksikliğe neden olur. Sabah, Öğlen ve Ara vakitler çalışma, öğrenme, uğraş verme için ideal vakitlerdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir