Çok Fazla Bilgi Unutkanlığa Sebep Olur mu?

Çok Fazla Bilgi Unutkanlığa Sebep Olur mu?

Bilgi günümüz dünyası içerisinde her yerde ihtiyaç duyulan ve gelecekte de duyulması beklenen bir üründür. Bilgi geçmişteki tecrübeler sonucunda öğrenilen ve kayda değer her şeydir. Ancak en önemlisi bilgi insan aklının alabileceği tüm olgu, düşünce ve bir konu ya da iş hakkında öğrenilen veya öğretilen her şeydir.

Peki, gereksiz bilgi var mıdır?

Aslında hiçbir zaman gereksiz bilgi olmamıştır. Çünkü böyle bir kavram olamaz. Bu kavram işimize yaramayan bilgi olarak değişmelidir. İnsanlar kendi işine yaramadığı, öğrenmesi onun için bir fayda sağlamadığı ve kendi gereksinimlerini gideremediği bilgilere gereksiz bilgi diyerek adlandırmaktadır. Ancak gereksiz bilgi olarak gördüğümüz tüm bilgiler başkaları için çok gerekli ve faydalı görülebilir. 1939’da Harpers Magazin dergisinde 179 sayılı, yazar Abraham Flexner’in  Faydasız Bilginin Faydaları adlı makalesinde bu konu hakkında çok açıklayıcı bir anlatım bulunmakta ve bilgilerin faydasız ve gereksiz olmadığını göstermektedir.

Peki ya, çok fazla bilmek unutkanlığa sebep olur mu?

Bu konu hakkında çok net bir şey söylenemiyor. Unutkanlık genellikle yaş ilerledikçe ortaya çıkmaya başlıyor. Bu konu hakkında uzmanlar ikiye ayrılmış durumdalar. Kimileri yaş ilerlediği için doğal olarak ve Vitamin eksikliği ile Triod hormonunun azalmasından kaynaklandığını düşünürken. Kimileri de insan beyni yaşadığı her şeyi kaydettiği ve birçok bilgiyi edindiği için hafızanın dolumu çok artığını, bu nedenle de beyin daha yavaş çalışmasından kaynaklandığını belirtiyor. Yani bu olay için net bir şey söylemek için beynimizin yapısını ve içindeki nöronları daha iyi incelemeli daha iyi bilmeliyiz.

Tıp, unutkanlığın sebeplerini üçe ayırıyor;

  • Vitamin eksikliği ve tiroit hormonu yetersizliği
  • Depresyon dönemi
  • Alzheimer  ve Demans

Vitamin eksikliği; olarak bilinen unutkanlık sebebi D ve B12 vitaminlerini ile Troid hormonun azalması sonucunda ortaya çıkıyor. Tedavi olarak B12 ve D vitamini bulunduran besinleri tüketmek gerekiyor.

Depresyon Dönemi; Her beş kişiden birinde görülen ağır depresyon, insanlarda çok fazla dikkatsizlik, halsizlik, üzgünlük ve aşırı sinirlilik sorunları ortaya koyar. Vücuttaki hormonların dengesini bozarak doğru düşünmeyi engeller. Bu nedenle de unutkanlık sorunları başlar. Eğer tedavi edilemezse Demans yani bunamaya dönebilir. Çok dikkat edilmesi gereken bir durumdur.

Alzheimer ve Demans; Bu unutkanlık durumu nöropsikolojik bir durumdur. Kişiler de yaşa bağlı şekilde değişmekte olan bu iki nöropsikolojik hastalık çok ileri düzey unutma olayıdır. O kadar ilerlemiştir ki unutma, insanlar hayatındaki kişileri, kendi kişiliklerini ve hatta yaşam biçimlerini bile unutabilirler. Bunun sebebi genellikle yaşlılıktır.

İşte gördüğünüz gibi unutma çeşitleri bunlardan ibaret. Ama halen “fazla bilgi unutmaya neden olur mu” Sorusuna cevap bulamadık. Çünkü net bir şey söyleyemeyeceğimiz bir konu hakkında konuşuyoruz. Fazla bilginin kişilerde erken yaşlanma gösterdiği görülmüş ancak erken yaşta unutma görülmemiş. Yani çok fazla bilgi insanda unutkanlık sebebi olmamalı. Çünkü insanlar her zaman, konumu ne olursa olsun bilgiye açtır. Bilgi bizler için vazgeçilemez ve kaybedilemez bir nimettir.  Unutmayalım ki bazı şeylerin fazlası göz çıkarmaz bunlardan biri de bilgi.

Önerilen Diğer Yazılarımız

Yaşam kalitenizi artıracak bazı kaliteli yazılar:

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir