Koronavirüs ve Yaşam Kalitemize Etkileri

Koronavirüs ve Yaşam Kalitemize Etkileri

23 Ocak 2020 tarihinde Çin’in Wuhan kentinde ilk kez karşılaştığımız Koronavirüs vakası daha sonra bütün dünyayı sarmış ve milyonlarca insanın hayatına sebep olmuştur. İnsanların en büyük zenginliği hiç kuşku yok ki hayatıdır. İnsan hayatını tehdit eden bir hastalık, özellikle de hızlı şekilde yayıldığında, Koronavirüs’ün yaşam kalitemize etkisi tüm insanların hayatını olumsuz etkilemiştir.

Televizyonlardan izlenen ölüm haberleri ve yoğun bakımda yatan hastaları gördükçe, özellikle toplumun psikolojik sağlığı burada çok olumsuz etkilenmiştir. Henüz tam çözülememiş ve üzerinde çalışmalar yapılan kovid-19 mikrobunun çok korkutucu bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Fiziksel olarak verdiği zarar pek çok kişide ölüme kadar giden bir süreç yaratırken, hastalığı atlatsa veya hiç yakalanmasa bile, çok sayıda insanın psikolojik olarak bu durumdan etkilendiği görülmüştür.

Ülkemizde Koronavirüs’ün Yaşam Kalitemize Etkileri

Ülkemizde ilk Koronavirüs vakası 11 Mart 2020 de açıklandı. Bu hastalığın sebep olduğu ilk ölüm ise 15 Mart 2020 tarihinde açıklandı. Hastalık ve ölüm haberleri gündemimizin ilk maddesi olmuş ve bu sebepten dolayı toplumumuz çok olumsuz etkilenmiştir.

Ülkemizde Koronavirüs’ün yaşam kalitemize etkileri;

  • Yüz yüze eğitime ara verilmiştir.
  • İşletmeler kapanmıştır.
  • Psikolojik olumsuz etkiler yaşanmıştır.
  • İnsanlar sevdiklerine hasret kalmıştır
  • Spor müsabakalar ertelenmiştir.
  • Maske-temizlik-mesafe zorunlu hale gelmiştir.
  • Sağlık sistemi çökme noktasına gelmiştir (birçok ülkede çökmüştür).

Alıştığımız hayatın dışında, son 2 yıl içerisinde gerçekten insanlar hiç görülmemiş şekilde farklı yaşamak zorunda kalmıştır. Sosyal canlılar olan insanlar için kapanma ve benzer durumların çok zorlu süreçler olduğu görülmüştür.

Artık Koronavirüs İle Yaşamaya Alıştık

Koronavirüs pek çok açıdan olumsuz etkileri karşımıza çıkarmıştır. Fiziksel sağlık açısından ve psikolojik sağlık açısından görülen bu olumsuz etkiler insanların yaşam kalitesi üzerinde negatif bir sonuç ortaya koymuştur.

Maske-mesafe-temizlik ve pek çok farklı slogan insan hayatının bir parçası olmuştur. covid-19 mikrobuna karşı alınan tedbirler özellikle kapalı alanlarda sınırlamalar getirmiş ve insan hayatının pek çok yönden olumsuz etkilemiştir. Eğitim ve çalışma koşulları tekrardan gözden geçirilirken, tüm dünyanın bu konuda kriz yaşadığı net bir biçimde görülmüştür.