Kaliteli ve Sağlıklı Yaşam Formülü

Belki herkes uzun yaşam veya kaliteli hayat sürmek istemeyebilir. Ama kim istemez ki sağlıklı yaşamayı? Kaliteli ve sağlıklı yaşamak her canlının en nihaî hakkıdır. Sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek için A’dan Z’ye özel hususi formüller keşfedilmiştir.

Adım adım, madde madde özenle seçilmiş kaliteli ve sağlıklı yaşam formülleri uzman kişilerin görüşlerinden Kaliteliyasa.com için özel olarak derlendi.

#Minik Molacıklar

Zamane çağ, zamana karşı bir yarış ve beynin durmaksızın bilgi bombardımanı altında olmasını gerektiriyor. Bu maratonda ise geri kalmaya yer yok. Berdevam çaba göstermek zorundayız. Aksi halde yok olmayla karşı karşıya kalınabilir. Söz konusu maratonda aynı zamanda geri kalmamak için çaba sarf ederken aniden yoldan şaşma durumu da olabilmektedir. Gün içerisinde minik molalar vermemiş bu maratonda yoldan şaşmayı, raydan çıkmayı engeller.

Kendinizi neden endişeli, ürpermiş halde, tedirgin, aşırı stresli ve sinirli bir hale soktuğunuzu bir an düşünün. Çok fazla yediğinizi ve azami hareket ettiğinizi düşünün. Bir günlüğüne bunları not ederek, tümünden kurtulmaya çalışın. Yavaşlama, sadeleşme, narinleşme ve zamanlama eylemleri de yaşam kalitesi için faydalı olacaktır.

#Pozitif Bakış

Verimli, yeterli, düzenli ve sağlıklı beslenmeniz, beraberinde yeterli ve düzenli olarak da egzersiz yapmanız gerekiyor. Bunlara başladığınızda ilk etapta bireyselliğinizde ve düşüncelerinizdeki değişimi fark edeceksiniz. Çevrenize ve vakalara daha olumlu bakabiliyor olacak, endişeli değil de daha sakin ve mantıklı düşünebileceksiniz. Hisleriniz, bakış açınız ve düşünceleriniz pozitif parlayan yıldız gibi olacaktır. Bu haldeki yaşantı, size sağlıklı bir hayat yaşatırken, olumlu kararlar almanızda da yardımcı olacaktır.

Ayrıca şöyle bir köşeden de pozitif bakışınızı desteklemek için motivasyonunuzu artırmaya çalışın. Kişisel gelişim yazıları okuyarak ek bilgi edinebilirsiniz.

#Masaj Yaptırın

Ağrıları azaltmaya, bedensel rahatlamaya yardımcı bir tekniktir masaj. Spor tedavilerinde de sıkça kullanılır. Ayrıca geleneksel iyileştirme yöntemlerinin en eskilerinden birisidir. Kas rahatsızlıkları, stres, keder ve üzüntü, yorgunluk ve depresyon gibi hallerde ciddi dindirici etkiye sahiptir. Uzman kişilere düzenli olarak masaj yaptırmanız tavsiye edilir. Ayrıca “Kendi Kendine Masaj” yöntemleri de bulunuyor. Detaylı araştırarak başlayabilirsiniz.

#Aman, Alerjiye Dikkat

Polen mevsimlerinde, saman nezlesi yahut farklı alerji tepkimelerine neden olabilecek etkenlere karşı dikkatli olmalısınız. Pencerelerinizi kapatmaya özen gösterin. Alerjik tepkime rahatsızlıklarınızda mutlaka tedavi olmaya çalışın. Evi, yaşam yuvalarınızı düzenli olarak temizleyin. Temizliği ihmal etmeyin.

#Denge de Denge

Dengeyi sağlamaya çalışmak lazım. Beyne doğru mesaj gönderen ve düşünmeye mani olan kuşkusuz iyi bir dengedir. Günlük birkaç dakika ayırıp, denge egzersizleri yapın. Bir sandalye veya iskemlenin arkasına tutunup,  ayakta dik pozisyonda durmaya çalışın. Bir bacak hafifça kaldırılsın. 10 saniye süresince dengeyi sağlamaya çalışın. Bacak değiştirip, bu işlemi beş defa tekrarlayın. Denge sağlandıkça artık tutunmadan ve bir yerden destek almadan dengede durma işlemini sağlayın.

#Gevşeme

Bilgisayar, televizyon, telefon, makine, araç vb. teknolojik cihazların başında uzun saatler durmaktan ötürü bilek, parmak ve boyun sağlığı ciddi düzeyde bozulmaktadır. Dolayısıyla da dengeli, faydalı egzersizler uygulanmalıdır. Her biri 3 kez tekrarlanmak koşuluyla günlük veya yeterli sıklıkta uygulanmalıdır.

  • Bilekleri birkaç saniyeliğine geriye, akabinde ileriye doğru bükün.
  • Parmakları evvela iyice açın ve yumru yapın. Birkaç saniye bekletip, hareketi tekrarlayın.
  • Çeneyi aşağı, boynu hafifçe ileri doğru bükün. Birkaç saniyelik beklemeden sonra hareketi tekrarlayın.

#Sabit Telefon

Cep telefonları hakkında ne kadar şey biliyorsunuz? Peki, zararları hakkında hala bilinenleri çokken, belirsizliklerinin ve olduğunu biliyor musunuz? Belirsizlikleri bir tarafa, birçok testle kanıtlanan başlıca zararları arasında stres geliyor. Cep telefonları gerçek manada stres yapan teknolojik cihazlardan birisidir. Bu yüzden olabildiğine az ve sadece iletişim maksadıyla kullanmaya çalışın. Akşamları, hafta sonları mümkün olduğunca cep telefonlarından uzaklaşın. En ciddi tehlikesi ise canlı radyasyon yaymasıdır. Radyasyon, fiziksel, ruhsal, bedensel olarak sağlığa zararlıdır.

#Kendinle Barışık Ol

Öz saygınlık, kişide yeme bozukluğu, ilişkilerde zorlanma, depresyon, daimi stres, tükenmişlik rahatsızlığı gibi sorunlara neden olur. Sizi bu tür rahatsızlıklara sevk edecek öz saygınlık hususuna önem verin. Bu sorunlara ebedi çözüm bulun. Kendinizi sevin ve kendinizle barışık olun. Birileri sizin bazı davranış ve konuşmanızı, düşüncelerini benimsemiyor, sevmiyor olabilir. Yanlış varsa düzeltmeye çalışın. Ama zararsız olanlar için siz busunuz. O özellikler sizin yegâne parçanız. Bu bilinçle kendinize bağlı kalın.

#Keyif Bu

Bazı şeylerin keyfini çıkarın Sultanlar, kraliçeler gibi banyo yapın Hindistan cevizi sütü, yağ vb. ürünleri banyo suyunuza ekleyin. Su israf etmeden, fazla vakit harcamadan banyonuzda keyif çatın. Bacaklarınızı fırçalamak, sırtınızı liflemek, ölü hücrelerden kurtulmak için imkân oluşturun ve özenli, narin ve kibar biçimde vücudunuza muamele edin.

Kahkaha atmasını bilerek gülümserken bile keyif bu, diyebilin. Gülmek kan akışını hızlandırır. Gün içerisinde 15 dakika düzenli olarak gülme egzersizleri yapın. Kardiovasküler hastalığı riskini azalttığını da unutmayın. Strese karşı da birebirdir.

#Özen

Nasır, bunyon gibi ayaklarda çıkabilecek rahatsızlıklara karşı düzenli olarak ayak bakımı yapın ve ayaklarınız başta olmak üzere, ruh ve bedeninize özen gösterin. Bedensel ihtiyaçlarınız kadar, ruhsal ihtiyaçlarınız olduğunu da unutmayın. Her işinize özen gösterin ve düzensizlikten kaçının. Planlı ve düzenli bir hayat yaşamaya özen gösterin.

#Rahat Uyku ve Vazgeçme

Eski eşya, anı, mekân fark etmeksizin bazen vazgeçmek gerekir. Vazgeçmeyi iyi bilin. Kalite ve yaşamdan ödün vermeyin ve fedakârlık ederek bazı şeylerden vazgeçin. Dünyadan vazgeçin, uykunuzdan asla ödün vermeyin ve rahat, düzenli bir uyku çekin. Kaliteli yaşamın en temel etkenleri ve unsurları arasında uyku gelir. Sağlıklı ve düzenli uyku birey hayatında olmazsa olmazdır. Kaliteli yastık, nevresim ve ferah yatak odasına sahip olmak için fedakârlık edin ve gereken özeni gösterin. Yatak odasında ASLA Telefon, Televizyon, Bilgisayar gibi elektronik cihaz barındırmayın. Işıklar açıkken de uyumayın.

#SU, sonra Su ve en son yine Su!

Hani çocukken kana kana su içerdik. Sonra büyüdük de ne olduysa meyve sularına, kola-fanta gibi asitli içeceklere yahut çay ve kahvelere meylettik. Susadıkça çay, yandıkça kola içer olduk. Beyin algısını kaybetti ve ihtiyacından saptı. İşte kaliteli yaşamı işte o an terk ettik. Su olmazsa olmazımız. Bırakın tüm sıvıları ve bedene, ruha, hayata, yaşama tek faydalı olan doğal suyumuza dönelim. Yine çocukluğumuzdaki gibi kana kana su içelim. Yaşam için olmazsa olmaz tek unsur su, diyebiliriz.

Evet, bol miktarda su içmeniz gerekiyor. Bünyeye, yapılan işe göre değişiklik göstermekle beraber en az günde 2 litre su içmeye özen gösterin. Su, organlara, beyne ve cilde muazzam fayda sağlamaktadır. Ruhsal ve fiziksel enerjinin temel kaynağı sudur. Aşırı yeme, stres, yorgunluk, unutkanlık ve erken yaşlanmanın başlıca etkenleri arasında yeterli su tüketilmemesi geliyor. En önemli alışkanlık sudur. “Susadım, çay içelim. Susadım, bir gazoz ver” demeyin! Su için. Çay içerken su çekiyorsa canınız çayla ASLA bastırmayın, Su için. Suyun yeri ayrıdır. Hatta apayrı bir kıymet, ayrı bir mertebeye sahiptir. Yudum yudum su için litrelerce.

Not: Bir nebzede aşırı su içmek bünye için zararlıdır. Belli aralıklarda, ihtiyaç dâhilinde su tüketilmeli ve 24 saatlik dilim içerisinde 2 veya 3 litre alınması kâfidir.

Bilgi: Manevi bazı eylem, egzersiz ve alışkanlıkların büyük bir kısmı, Yoga, Meditasyon (derin Düşünme), Namaz, Zikr-i Hal gibi bazı ruhani rahatlama taktiklerinde ve ritüellerinde mevcuttur. Kaliteli ve Sağlıklı Yaşam için bu alışkanlıklara önem vermek gerekir.

Daha İyi Bir Hayat İçin Rahatlatıcı Yaşam Tarifini Keşfedin!

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir