Kaliteli Yaşamanın İncelikleri

Kaliteli yaşamanın bazı incelikleri ve unutulmaması gereken unsurları vardır. Bir adım atmak, sonra bir adım daha atmak ve bir adım daha ileriye gitmek için nitelikli birey olabilmek için hayatı kaliteli yaşamak gerekiyor. Huzur ve mutluluk kaliteli yaşamdan geçiyor.

Her birey kaliteli yaşamayı arzular, zira nitelikli olmak bunu gerektirir. Tarihin tozlu sayfalarında onur, haysiyet ve şeref kavramları modern çağımızda kalite ve nitelik sözcükleriyle karşılık bulmuştur. Kaliteli yaşamak için bazı önemli ipuçları gün yüzüne çıkar.

Her şeyden önce kalite sözcüğünün iyi anlaşılması gereklidir. İyi olmak, doğrudan ayrılmamak şeklinde algılamak olasıdır. Nitelikli birey, işini iyi yapmayı düstur edinmiş, saygılı ve özverili kişidir.

Nitelikli birey, kaliteli yaşayan kişidir.”

3 S’yi Unutmayalım!

Kaliteli yaşama ilk adımı, 3S’yi unutmayarak atmak mümkündür. 3S; Kendine Saygı, başkalarına Saygı, Her şeyde Sorumluluk sahibi olmakşeklinde açıklanır. Bir baba, yuvasının, çocuklarının geleceği ve refahı için sorumluluk bilincine sahip olmalıdır. Bir öğrenci de ailesi ve şahsi refahı, huzuru için derslerine önem vermeli, elinden gelen en iyi şeyi yapmalıdır, zira bireysel kalite yapılan iş ve mevcut konumla ilişkilidir.

Odaklanmada sorun yaşıyorsanız “3’lü Hâl ve Odaklanma” yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kendimize Değerler Biçelim!

Bir birey evvela kendisine saygı duymalı, akabinde ise kendisine değerler biçmelidir. Bu hususta ise;

  • En sevdiği şiir, şarkı veya türküyü ezberlemelidir.
  • Dinlediği ve duyup işittiği her şeye inanmamalı, sahip olduğu her şeyi de harcamamalıdır.
  • Dilediğince uyumamalı, uyku için belli oranda vakit ayrılmalıdır.
  • Kendisini asla üstün görmemeli, insanlara da beklenilenden fazla değer ve kıymet vermemelidir.
  • Sevdikleri, eş ve dostlarıyla çokça zaman geçirebilmeli, “Seni Seviyorum” sözcüğünü en içten duygularla haykırabilmeli, “Üzgünüm” sözcüğünü de benzer biçimde dile getirebilmelidir. Sevdiği kişinin gözlerinin içine bakarak ve gülümseyerek konuşmalıdır.
  • Bir başkasının düş, hayal ve idealleriyle ASLA alay etmemeli, onları ve düşüncelerini küçümsememeli, hafife almamalıdır.

“İlk bakışta aşk” olgusuna inanabilmek, tutkuyla ve derinden sevebilmek bireysel kalitenin yegâne unsurlarındandır ve kalitenin ilk tomurcuklarını atmaktadır. Akabinde yara alınabilir belki, fakat bu da, hayatı yaşamanın olmazsa olmazlarından birisidir. Aşkı hissetmeyen, yaşamayan bir kalp, ölü ve hatta hâlâ doğmamış sayılır. Bir nesneye sevgi ve aşk besleyemeyen birey, karşı cinse de aşk duyamaz. Karşı cinse dünyevi aşk duyamayan kişi; bu aşk olgusundan uzaktır ki, tanrıya, yaratıcıya karşı da aşk beslemesi beklenemez. Dolayısıyla aşkların güzeli ve kalitelisi olan ilahi aşkı da hissedemez.

3 thoughts on “Kaliteli Yaşamanın İncelikleri”

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir