Keçiboynuzu Faydaları

Anadolu’nun bazı yörelerinde “Harnup” olarak da adlandırılan Keçiboynuzu, Akdeniz ikliminde yetişmektedir. Özünden ve tohumundan, tozundan birçok alanda faydalanılmaktadır. Keçiboynuzu, vitamin ve mineral açısından zengin ve sağlığa oldukça faydalı bir besindir.

Keçiboynuzu

Keçiboynuzu bitkisi, yaprakları sert ve yeşil renkte maki türü bir bitkidir. Çalı ve ağaç biçimde yetişmekte olan bitkilerdir. Türkiye’de Antalya, Mersin, Muğla çevrelerinde yetişmektedir. Keçiboynuzu, pekmez başta olmak birçok üründe kullanılmaktadır ve ilaç sanayisinin de başlıca hammaddelerindendir. Çikolata yapımında tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır. Tohumundan elde edilen balsam, tekstilde apreleme için kullanılmaktadır.

Keçiboynuzu Besin Değeri

Bileşim açısından zengin bir bitkidir. Önemli vitamin ve minareler içermektedir. K Vitamini, B2 Vitamini, E Vitamini içermektedir. Kalsiyum, çinko, potasyum ve fosfor açısından bedene faydalı minareler içermektedir. Antioksidan ve karbonhidrat açısından da zengindir. 100 Gram keçiboynuzu 540 kcal kalori mevcuttur.

Keçiboynuzunun Faydaları

Doğallığı ve içerdiği özlerden kaynaklı olarak birçok hastalığa karşı şifa niteliği olan bitkidir. Metabolizmayı desteklemektedir.

Antioksidan Etkisi: İçerisinde bulunan Antioksidanlar ile serbest radikallere karşı mücadelede etkilidir ve vücudu tümüne karşı korur. Öksürük için giderici etkiye sahiptir. Astım ve bronşit gibi rahatsızlıklara karşı fayda sunmaktadır. Alerjik astım hastalıklarından kaynaklı solumun yollarının tıkanıklılığını da gidermeye yardımcı olur. Ayrıca kanser hücrelerinin büyümesine mani olmaktadır.

Enfeksiyon Önleme Etkisi: Vücudu tüm enfeksiyonlara karşı korur. Grip, nezle ve soğuk algınlığına karşı iyileştirici ve koruyucu etkiye sahiptir.

Diyabete Karşı Etkisi: Keçiboynuzundaki şeker oranı çikolataya kıyasla çok daha düşüktür. Kan şekerinin yükselmesini engeller. Diyabet hastaları için güvenilir besin kaynağıdır.

Not: Şeker düzeyi yüksek olanların çok fazla, doktora danışmadan tüketmemesi gerekir.

Kalp ve Damar Sağlığı: Keçiboynuzunun lifli yapısından dolayı kötü kolesterol diye bilinen LSD seviyesinin düşürülmesine fayda sağlanmaktadır. Kalp ve Damar sağlığı için oldukça faydalıdır.

Sindirim Etkisi: Bağırsak hareketlerinin desteklenmesinde önemli role sahiptir. Mide sıvılarının salgılanmasını destekler. İshal gibi sorunlara karşı giderici, iyileştirici ve koruyucu etkiye sahiptir.

Kilo Vermeye Etkisi: Lif içeriğinin zengin olmasından dolayı açlık hormonu (Ghrelinin) salgılanmasına mani olur. Bu hormonun inhibe edilmesinde etkili olduğundan açlık hissi verecek iştahı engeller ve kilo vermeye yardımcı olur.

Kanserle Savaş Etkisi: Vücutta yer alan serbest radikallerin temizlenmesinde antioksidan ve polifenol özelliğine sahip olduğundan, kanserli hücre oluşumunu önler. Rahim ağzı kanserine neden olan hücrelere mani olur.

Hücrelere Etkisi: Hücreleri yeniler. Hücre kaybını engeller.

Cinsel Güce Etkisi: En önemli faydaları arasına cinsel güç artırması vardır. Sperm (Meni) sayısının artırılmasında, iktidarsızlık sorununun tedavisinde büyük fayda sağlamaktadır. Lakin doymuş yağ asidinden dolayı çok FAZLA tüketilmemelidir, zira fayda yerine zarar verecektir.

Yaralara Etkisi: Yaraların iyileştirilmesinde faydalıdır. İyileşme sürecini hızlandırır.

Dişlere Etkisi: Zengin mineral ve vitaminlerle dolu bir içeriğe sahiptir. Dişlerin güçlendirilmesinde büyük etki sağlar.

Keçiboynuzu Pekmezinin Faydaları

Keçiboynuzu pekmezinin birçok faydası olup, bazıları şu şekilde ifade edilebilir;

  • Sindirim sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir ve şişkinliği azaltıp, bağırsakları temizler.
  • Bronşit, Grip, Nezle ve Astım gibi rahatsızlıklara karşı mücadele eder.
  • Öksürüğü giderir, balgam söktürür.
  • Karaciğer için faydalıdır.
  • Kansere karşı savaşır ve kansere yakalanma riskini düşürür.
  • Kalbe ve kalp çarpıntısına iyi gelir.
  • Kanı temizler, damar tıkanıklılığını önler.
  • Alerjik rahtsızlıkları dindirir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir