Kalp Sağlığı İçin 10 Tavsiye

Kalp, kişinin yaşam kalitesinde en önemli role sahip organların başında geliyor. Ülkemizde yılda 300 bin kişi kalp kriziyle yüzleşmek zorunda kalıyor. Öyle ki bu krizlerin 125 bini dünyaya gözleri yummakla sonuçlanıyor. Uzmanlarca sunulan tavsiyelere göre günlük basit bazı önlemler bu ürkütücü istatistiklerin düşmesine vesile oluyor, kişiye kalp sağlığı sunuyor. Kişinin fiziksel, zihinsel ve ruhsal olarak kalitesini etkileyen organ olduğundan toplumsal ve bireysel olarak bilinçlenme ve farkındalık yaratma büyük önem arz etmektedir. 10 tavsiyeye uyarak siz de kalp sağlığınızı koruyabilirsiniz.

İşlenmiş Gıdalardan Uzak Durmalısınız.

İşlenmiş gıdalar, içeriklerinde çok miktarda tuz, sodyum, şeker, trans yağ (çok zararlı) gibi maddeler barındırmaktadır. Bu maddeler damar sertliği, damar tıkanıklığı, yüksek kolesterol, hipertansiyon gibi daha birçok kardiyovasküler rahatsızlığa neden olmaktadır. Dolayısıyla kalp sağlığı için paket içinde alınan gıdalar ASLA tüketilmemelidir. Hamburger, Döner, Wapper, Waffle, Yaş Pasta vb. gıdaların bunlardan yalnızca birkaçıdır.

Sigara İçmemelisiniz.

Kalp için en büyük düşman sigaradır. Kesinlikle uzak durmalısınız. İçmemeli, içilen ortam ve mekânlarda bulunmamalısınız. Elektronik dahi olsa sigaranın kendisini, türev ve çeşitlerini tüketmemelisiniz. Kalp başta olmak üzere sağlığa en zararlı maddelerin başında sigara geliyor. Bırakma sorunu yaşıyorsanız devlet destekli sağlık bakanlığı bünyesinde işlev gösteren birimlerden destek alabilirsiniz.

Diş Sağlığına Özel Göstermelisiniz.

Gizli, ani ve beklenmedik kalp krizlerinin en büyük nedeni çürük ve iltihap tutmuş dişler, ağız sorunlarıdır. Bu bölgede yayılan iltihap, mikrop ve zararlı kokular kalbe doğrudan yerleşen bakterilerdir ve gerçek manada kalp için risk teşkil etmektedir. Günlük ağız ve diş bakımı, temizliği ASLA ihmal edilmemeli, altı ayda bir diş hekimlerine diş-ağız kontrolüne gidilmelidir. Günde en az 2 defa, normal olarak sabah, öğlen ve uyku öncesi akşam olmak üzere 3 defa diş-ağız bakımı yapmalısınız. Diş eti, diş tartarı, beyazlatıcı ve ferahlatıcı özelliğe sahip kaliteli diş macunu, yumuşak fırçalı diş fırçası ve diş ipi kullanmalısınız. Dilinizin de temizliğine bakım esnasında önem vermelisiniz.

Bütün Gün Etkin Olmalısınız.

Uzun süreli oturmak, sabit kalmak, hareketsiz kalmak kan akışını azaltmaktadır ki, bu da kalp krizi riskini ve felç olasılığını artıran nedenlerdendir. Bu nedenle gün içerisinde tempolu yürüyüş, ev ve bahçe işiyle uğraşmak, merdiven çıkmak gibi rutin işler, beden sıhhati ve kalp sağlığı için faydalıdır. Uzun süre oturmanız gerektiğinde ise 30 – 40 dakikalık safhalarda 10’ar dakikalık aralar vermelisiniz. Oturma esnasında 10 saniyelik nefes egzersizleri ve etrafa hareket, oturmayı düzeltme egzersizleri yapmalısınız.

Kaliteli Uykuyu Elde Etmelisiniz.

Uyku, sağlık ve kaliteli yaşamın büyük etkenlerindendir. Yapılan araştırmalara göre ortalama 7 saat bir yetişkinin düzenli ve kaliteli biçimde uyku uyuması gerekmektedir. Bu saatten az uyuyan kişilerde kalp damalarında fazla kalsiyum birikmekte ve kalp krizi riski artmaktadır. Dolayısıyla her gün 23:00 – 07:30 arası düzenli, kesintisiz ve kaliteli uyku uyumalısınız. Uyku sorunları yaşıyorsanız, bir an evvel kaliteli uyku teknikleriyle sorunun üstesinden gelmelisiniz.

Hekim Kontrolü Rutini Oluşturmalısınız.

Birçok kişi, rahatsızlık yaşadığında doktora gitmektedir. Bu unsurlar ise toplumsal bir geleneğe dönüşmüş halde. Siz, bu tabuyu yıkarak düzenli doktor kontrol rutini oluşturmalısınız. Özellikle ailenizde kalp krizi, kolesterol ve de hipertansiyon benzeri bir rahatsızlık yahut buna dair belirtiler varsa kesinlikle altı ayda bir düzenli olarak uzman bir kardiyologa görünmelisiniz.

Kendinize Daha Fazla Vakit Ayırmalısınız.

Kendinize yatırım yapmalısınız. Mental olarak sağlıklı,  sakin bir ruh halinde günü geçirmek, kalp sağlığınız için etkin yatırımlardandır. Kronik stres altında geçen her dem kişisel olarak size zarar verir. Ruh, fizik, beyin sahlığınızı olumsuz etkiler. Ayrıca sosyal ve maddi olarak da sizleri zarara uğratır. Kronik stres altındaki insanlar normalin çok daha üzerinde salgıladığı kortizon, kalp rahatsızlıklarını devreye geçirir ve kalp krizine davetiye çıkarır. Bu gibi istenmeyen, acı durumlarla karşılaşmamak için kendinize bolca kaliteli vakit ayırmalı, hoş uğraşlar edinmeli ve gülümsemelisiniz. Zevk aldığınız uğraşları tercih etmelisiniz.

Nefesinize Odaklanmalısınız.

Yeterli ve düzgün nefes almak veya almamak kalbe fazlasıyla yük bindirmekte, kalp sağlığını ise riske sokmaktadır. Nefes konusunda sıkıntı yaşıyorsanız uzman bir nefes koçundan destek almalı, düzenli nefes egzersizleri yapmalısınız. Ayrıca nefes alımını zorlayan tıbbı bir sorununuz varsa mutlaka biran evvel hekime görünmelisiniz.

Diyabetle Mücadele Etmelisiniz.

Diyabet rahatsızlıklarına karşı önlem almalısınız. Diyabet, kalbe giden damarlara ciddi hasar vermektedir ki, onlarca araştırma neticesinde ispatlanmıştır. Hele de kiloluysanız, ailede diyabet durumu, öyküsü söz konusu ise, hamilelik durumu varsa ve de 45 yaş üzerinde iseniz mutlaka diyabete karşı mücadele içerisinde olmalı ve karşı önlemler almalısınız.

Şirin Bir Evcil Dost Edinmelisiniz.

Yapılmış birçok araştırma evcil canlıların yüksek tansiyon, kolesterol seviyelerini düşürdüğünü göstermiştir. Kortizon salgısını da normale çektiği gözler önüne serilmiştir. Şirin ve tehlikesiz bir evcil arkadaş-hayvan sahiplenmelisiniz. Kalp sağlığınıza ve ruhsal sorunlarınıza gerçek manada şifa verecektir.

Sağlığınıza önem vermeniz, yaşam kalitenizin yalnızca önemli bir etkenlerinden birisiniz. Sağlık ki, hele de kalp ihmale asla gelmez.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir