Yabancı Dillerin ve Yapay Dillerin Yaşam Kalitesine Etkileri

Yapay Dillerin Yaşam Kalitesine Etkileri ve Yabancı Diller

Gezegenimizin zenginliği ki herkes aynı dili konuşmuyor. Dolayısıyla da bir dil bilmek yeterli gelmiyor. Çoğu zaman öyle anlar yaşıyoruz ki, keşke yabancı dil bilseydim, diyoruz. Yapay Dillerin Yaşam Kalitesine Etkileri ve Yabancı Diller hakkında dil öğrenmek ve bilmek kişinin yaşam kalitesine ciddi fayda sağlıyor.

 

Güvenli ve Sağlıklı İletişim

Karşınızdaki kişi veya topluluk ile daha etkin, güvenli ve sağlıklı iletişim kurabilirsiniz. Öz güveniniz yerine gelir.

Seyahatte Kolaylık

Farklı yabancı dilleri bilmek size seyahat esnasında birçok kolaylık ve avantaj sağlar. Gittiğiniz ülkelerin yerel toplumuyla aracısız daha yakın ve sıcak iletişim kurabilirsiniz.

İstihdam Şansı

Yeni iş fırsatları bulmanızı sağlar. Daha yüksek ücretle iş olanağı elde ettirir. Birçok beyaz yaka iş başvurusunda yabancı dil zorunludur. Fakat 2 veya daha fazla yabancı dil bilmek sizi diğer adaylar karşısında ayrıcalıklı kılar.

Yeni İnsanlarla Tanışma

Geniş bir ağınız ve çevreniz olur. Çalışma hayatınızda çeşitli sınıf ve ülkelerden yeni bağlantılar kurabilirsiniz. Başkalarının deneyimlerini bizzat görebilir ve dinleyebilirsiniz.

Ufku Geliştirme

Yabancı dil öğrenmek kişinin ufkunu ve dünyaya bakış açısını değiştirir. Farklı kültürleri, kültürel bakışları öğretir. Yenilikçi bir vizyona sahip olmanızı sağlar.

Kelime Haznesi

Kolay ezberleme yetisi kazandırır, sözcük haznenizi geliştirir. Sözcüklere ve mantıksal yapısına bakışınızı geliştirir. Yeni fikirler, yeni görüşler ve dünyalar keşfedebilirsiniz.

En İyi Beyin Egzersizi

Yabancı dil ve özellikle yapay dil öğrenmek beyin egzersizi için oldukça faydalıdır. Dil yapısı, dil bilgisi kuralları ve birtakım uygulamalar beyni aktif çalıştırır ve etkili egzersiz imkanı sunar. Anadilde var olan verinin daha etkin, örneklerle ve eş anlamlarıyla öğrenilmesini, pekiştirilmesini sağlar. Hafızayı kuvvetlendirir ve anıların pekişmesine yardımcı olur. Beyin tümörüne karşı korur.

Kültürel Etkileşim

Farklı kültürlerin, insanların yaşam tarzları, tarihleri vb. hakkında yeni bilgiler edinecek, farklı deneyimler yaşayacaksınız. Yaratıcı bizleri neden farklı dillerde ve kültürlerde yarattığını, bu farklılığın nedenli bir zenginlik olduğunu kavrayacaksınız.

Uluslararası Sanatın Tadını Çıkarma

Uluslararası çapta her çeşit film, müzik, sanat ve edebiyatın tadını çıkarabilirsiniz. En iyi eserleri orijinal dilinde inceleyebilecek ve çoğunu ilk siz edinebileceksiniz.

Çok Dillilik ve Çoklu Görevler Edinme

Yabancı dil sayesinde çoklu görevleri daha iyi yapabilir, hafızanızı aynı anda farklı iş ve görevler için kullanabilirsiniz. Beynimiz için iki veya daha fazla dil arasında geçişi gerçekleştirmek tıpkı iki farklı görev arasındaki geçiş gibidir. Bu sebeple yeni yabancı dil öğrenmek çoklu ve farklı görevlerdeki yetilerinizi geliştirir, başarı elde etmenizi sağlar. Yabancı sözcükler hafızanızı kuvvetlendirir.

Çoklu Düşünme

Aynı anda çoklu düşünebilirsiniz. Birden fazla dil bilenlerin odaklaması, bilgileri kavraması ve öğrenme hızını artırması bilinen gerçektir. Beyin esnemesi, egzersizi için oldukça etkilidir. Beyin fonksiyonlarının çalışmasını hızlandırır.

Mantıksal ve Yapısal Düşünme

Yeni bir yabancı dile veya yapay dili öğrenmeye başlamak mantıksal ve yapısal düşünmeye de başlamak demektir. İlk etaptaki öğrenme süreci ve çabası mantıksal ve yapısal düşünme yetinizi geliştirir.

Anadilinizi Güçlendirme

Doğuştan öğrendiğiniz anadilinizi daha iyi bilme, hakim olma açısından yabancıl öğrenmek büyük fayda sağlar. Anadilinizin de geliştiğini görebilirsiniz. Yabancı dile başladığınızda ana dilinizde daha iyi konuşmaya başlar, daha aktif okuyucu ve anlayıcı olursunuz. Konuştuğunuz dili ne kadar az bildiğinizi keşfedersiniz.

Kapsamlı Odaklanma

Sözcükleri anlama ve kavrama konusunda beyin zamanla daha temkinli olmayı öğrenir ve bu da sizin odaklanma becerilerinizi geliştirir. Sözcükleri anlama, olay örgüsünü anlamlandırma çabası sizin görülebilir zihinsel engelleri aşmanıza yardımcı olur.

Hızlı Öğrenme

Bir konuyu daha hızlı anlama ve yeni bir bilgiyi çok daha hızlı öğrenmenize yabancı dil yardımcı olmaktadır. Anlama, kavrama ve anlamlandırabilme becerileriniz gelişir.

Yaratıcı Düşünme

Anadilimizde bilinen bir sözcüğün birebir karşılığını yabancı dilde hatırlayamadığım anda veya bilmediğimizde alternatifini arar, çoğu kez birden fazla sözcük ile ifade etmeye çalışırız. Ayrıca karşı tarafın da anlayabileceği tarzı oluşturmak gerekir. İşte bu süreçte sarf edilen çaba ve enerji geçişi beyin, hafıza ve bilinç için büyük fayda sağlar. Sözcükler arası yolculuk etmeyi, bulmaca tamamlamayı, sözcük avına çıkmayı içerek bu durum sizin daha yaratıcı düşünmenize sebep olur ve bu becerinizi geliştirir. Karşılaştığınız sorunlara karşı daha basit, daha çözüm odaklı yaklaşmanıza bir adım daha yaklaştırır.

Öz Güven

Yabancı dil bilmek öz güveninizi artırır. Kendinize değer katmanızın yegane yollarındandır.

Yabancı Dil Bunamadan Korur!

Yabancı dil öğrenmek erken bunama, alzheimer hastalığına yakalanma riskinizi düşürür. Bu durumu ise ortalama beş yıl erteler.

Yapay Dillerin Yaşam Kalitesine Etkileri

Ayrıca yabancı dil veya yapay dil bilmek dili, sözcükleri daha iyi işitmemizi sağlar. Çeşitli sesleri duymayı ve kavramayı kolaylaştırır.

Dile daha duyarlı hale getirir. Sesleri anlamlandırmanın önemli aşamasıdır. Etkinliğinizi artırdığı gibi genç ve dinamik kalmanızı, aktif bir yaşam sürmenizi sağlar.

Görme yetinizi artırır. Bakmaktan ziyade daha net görmeniz mümkün olur. Sanata, edebiyata ve kültürlere bakış açınızı değiştirir.

Yapay Dillerin Yaşam Kalitesine Etkileri ve Yabancı Diller Yaşam kalitenizi artırmanızı, hayatınızı dengede tutmanızı mümkün kılar.

En önemlisi ise herhangi bir konuda bilgiyi kaynağından kolayca öğrenmenize yardımcı olur.

Bazı yapay dillere örnekler; Esperanto, İdo, Sindarin, Al Bakiyye

 

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir