Sabah Rutini

Sabah Rutini İçin Faydalı 5 Uygulama

Sabah rutini, sabah yapılan bir takım alışkanlıkları ifade eder. Sabahın büyüleyici sessizliği içerisinde bütün alemin adeta bize ait olduğu hissini dakikalarca yaşamaya yardımcı olur. Kıymetli olan bu zamanın birkaç saatini de e-posta kontrollerine, sosyal medya gezintilerine, web site veya blogunuzun istatistiklerine, ekran ve görüşmelere asla ayırmayın. Bu değerli zaman dilimini verimli kullanmalısınız. Verimli bir kahvaltı ile başlamak, egzersiz ve meditasyon yaparak sabaha merhaba demek kadar etkili bir an olamaz. Okuyup yazmaktan daha anlamlı bir eylem düşünülemez.

Belli bir döngüde basit ve hafif tarzda bu uygulamaları rutine dönüştürüp, alışkanlık edinin. Fazlasıyla sizleri hayat boyu mutluluğa ve sağlığa sevk edecektir. Gün boyu enerji dolu, odaklanma yetişi kazanmış bir ruh hali kazanacaksınız.

Uygulama 1: Meditasyon ve Odaklanma

Bu süreçte beğeneceğiniz ve yaşam kalitenize uygun bir radyo programı bulmanızı öneriyoruz. Sabahları tüm uygulamalar süresince dinleyebileceğiniz bir radyo önemlidir. Odaklanma, meditasyon ve rahatlama için etkili müzik arşivi gerekir. Kendiniz hazırlayabilirsiniz tabi ki. Ancak sizi bu zahmetten kurtaracak, zamanınızı daha faydalı şeylere harcamanıza fırsat sunacak radyolar elbette ki mevcut. Brain.fm de bunlardan birisidir. Ayrıca birçok uygun nitelikte müzik ve klip arşivi barındıran Youtube kanalı da mevcuttur.

Uygulama 2: Egzersiz

Sabah rutininde olmazsa olmaz egzersizlere verimli yol gösterici uygulamalar edinebilirsiniz. Kullandığınız telefon modelinin mevcut uygulama mağazasından size uygun egzersiz rehber uygulamalarından birisini edinebilir ve her sabah bu uygulama yardımıyla egzersizler yapabilirsiniz. Google Play ve Windows Phone mağazalarındaki egzersiz uygulamalarının birçoğu ihtiyacınıza karşılık verecek düzeydedir ve ücretsiz sunulmaktadır. Çoğu kişinin tercihleri arasında 7 Minute Workout uygulaması yer almakta. Ancak biz şahsen henüz bu uygulamayı test etmedik. Dolayısıyla size, sizin hoşunuza gidecek, ihtiyaçlarınızı karşılayacak Türkçe dil desteği olan uygulama edinmenizi tavsiye ederiz.

Uygulama 3: Yazma

Unutkanlığa bire bir faydalı uygulamaların başında kuşkusuz günlük tutmak gelir. Bireyin kendisini ifade etme yetisini geliştirmesine yardımcı olan etkili alışkanlıktır. Adeta kişinin kendisini ve yaşantısını takip etmesine olanak tanır. Hedeflerin gerçekçi bir hal almasını ve başarıya ulaşmasını sağlar.

Online (Çevrimiçi) veya Offline (Çevrimdışı) birçok mobil uygulama mevcuttur. Birçoğu günlük tutmanıza yardımcı olacaktır. Ancak herhangi bir günlük tutma uygulaması olmadan da gerek mobil, gerek bilgisayar ve tabletlerde kullanabileceğinize ve eşsiz yazım deneyimi edinebileceğiniz ofis uygulamaları da mevcuttur. Windows Phone ve Android işletim sistemli telefonlar için Microsoft Office uygulamalarından Word, sizlere yeterlidir. Ayrıca oneNote, uygulaması da fazlaca destek sağlayacaktır. Yine Android işletim sistemli mobil telefonlar için Google Docs uygulaması da birçok yazım olanağına destek sağlamakta ve gerçekten beğeni toplayan performansa sahiptir. Her iki uygulamanın da çevrimdışı – çevrimiçi desteği bulunmakta olup, üyeliğinize bağlı olarak farklı platformlarda da yazılarınıza devam etmenizi sağlamaktadır.

Bu uygulamalar daha çok bireysel günce tutma imkanı için etkili olabilir. Fakat daha ileri düzey bir günlük deneyimi elde etmek isterseniz gerçekten günlük tutmak için ideal niteliklerde mobil uygulamalar mevcuttur. Bunlar sayesinde günlüklerinizi Twitter, Facebook, Tumblr, Rastgelelik Desk, gibi sosyal ağlarda paylaşmanız mümkündür.

Ayrıca yazma konusunda illa günlük tutmak zorunda değilsiniz. Kendinize ait bir blog platformunda da dilediğiniz konuda yazılar yazabilir, kendinizi yazım konusunda geliştirebilirsiniz. Sabah rutininin en eşsiz ve faydalı alışkanlıklarının başında egzersiz ve meditasyon/yoga/namazdan sonra yazma etkinliği gelir. Hikaye, şiir veya masal gibi edebi türlerde yazma yeteneğinizi geliştirip, okurlarla paylaşmak için de çeşitli Wattpad, Bizimköşe, Medium gibi platformlar mevcuttur. Ücretsiz kendi blog sitenizi kurup, blog yazabileceğiniz Blogger, WordPress, Tumblr, Blogcu gibi platformlar da benzer desteği sağlar. WordPress ve Tumblr, mobil uygulama desteği de sağladığı için mobilde gerçek manada performans sergilemenize yardımcı olur.

Uygulama 4: Okuma

Sabah rutini için olmazsa olmaz etkinliklerden birisi de okuma alışkanlığı edinmektir. Yazma etkinliği ile eş değerde olan okuma etkinliği, sabah vakitlerinde zihinsel gelişime en çok fayda sağlayan eylemlerdendir. Haber, Tweet, Facebook yorumu vb. iletisel veri okumasını kast etmiyoruz. Evet, kesinlikle bu ve benzeri metinsel veri okumasından bahsetmiyoruz. Günlük hayatınızdan çok daha farklı konularda, farklı öykü ve deneyimlere şahit olabileceğiniz verilerin okunmasından bahsediyoruz. Dahası okumaktan maksadımız ise zihinsel kavramanın sağlanmasıdır.

Google Play, Windows Phone ve Apple Store başta olmak üzere birçok uygulama mağazası ve çevrimiçi platform, düzinelerce okuma arşivi barındırmakta ve eşsiz okuma deneyimine fırsat sunmaktadır. Bu uygulamaların büyük kısmı da ücretsiz hizmet sunmakta iken, bir kısmı ise cüzi fiyatlarla muazzam okuma arşivleri sunmaktadır. Uzun kitapların olmadığı, yalnızca 15 dakikalık kısa okumaya sahip kitap arşivleri edinip, kişisel gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz. Sabah rutini için günde düzenli olarak çeşitli konularda okuma yapmanızı öneriyoruz. Politika, toplum bilimi, tarih, din, felsefe, bilişim, teknoloji vb. konularda özlü bilgilerin ve özgün makalelerin bulunduğu blogları da takip edip okuyabilirsiniz. Ayrıca İngilizce, Almanca, Farsça ve Arapça gibi bildiğiniz veya geliştirmekte olduğunuz dillerde okumalar yapmalısınız. Daha önemlisi ise Esperanto, Nomuli, Volapük, Klington, Bakiyye ve Nav’i gibi bir yapay dil öğrenmeye başlamalı ve her sabah en az 3 – 5 dakika bu yapay dilde bir makale, bir yazı okuyup anlamaya çalışmalısınız.

Uygulama 5: Alternatif Deneyim Edinimi

Bilindiği gibi İnternet ve bilişim teknolojileri ne kadar gelişmiş olsa da dünya genelinin büyük çoğunluğu belli teknolojilere odaklanarak yaşamını sürdürmekte. Kullanıcıların neredeyse %80 – 90’ı aynı marka veya hizmetleri kullanmakta. Diğer kalanlar ise kendi içlerinde yine belli hizmet ve markalara odaklı kalmaktadır. Yani, kullanıcıların %80’i Google, Facebook, Twitter kullanıyor. Diğer kalan %10-20’lik kesim ise yine kendi içinde bazı sabit hizmetleri kullanmaya devam ediyor ve bu kapsamda bir kesim sadece Linkedin’ı sosyal medya ağı, bir kesim sadece Bing’i arama motoru olarak kullanıyor. Fakat bireysel ve toplumsal yaşam için sabah rutini gelişiminde mutlaka arada bir farklı alternatiflere yönelmek gerekiyor. Örnek bir reçete düşünecek olursak, bir sabah uyandığınızda alışkanlıklarınızı değiştirip, alternatiflerine göz gezdirin.

  • Google yerine Bing, Yandex, Vuhuv, Yaani, Rastgelelik, Turtc, Peekier, Yahoo, Tarmot, DuckDuckGo ve Fatingo gibi farklı arama motorlarında arama yapın.
  • Youtube yerine izlesene, vidobu, dailymotion gibi farklı video sitelerinden video seyredin.
  • Sürekli Facebook’ta takılıyorsanız onun yerine Linkedin, Twitter veya başka sosyal medya ağlarını deneyin.
  • Sürekli Explorer kullanıyorsanız onun yerine birgün Chrome, Opera, Gezgin, Fire Fox ve Yaani, Yandex gibi tarayıcıları kullanın.

Uygulama kullanım alışkanlıklarınızı rutin bir hale getirirken değişim ve alternatif kullanım huyunuzu da buna dahil edin. Değişimi ve yenilikleri benimsemeyi de rutin hayatınıza dahil edin.

*Sırf kullanmak zorunda hissettiklerinizden sıyrılın. İki şeyi unutmamanızı tavsiye ediyoruz. Birincisi; sürekli bilip, kullandığınız her şeyin aslında farklı niteliklerde hizmet sunan alternatifleri var. İkincisi ise hayatınız uygulamalardan ve teknolojiden ibaret değil. Bunların yerine doğal, insancıl etkinlikleri koyabiliyorsanız, işte o zaman yaşam kalitenize gerçekten mana kazandırmış olursunuz. Çünkü tüm bu uygulamalarda yapımcıya bağımlılık vardır. Ama sizin yaptıklarınız, bağımsız ve size özgüdür. Bu yüzden uygulamalara değil, sağladıkları faydaya odaklanın.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir