21 Günde Alışkanlıkları Değiştirme

21 Gün Gerçekten Yeterli mi?

21 Gün yanılgısı gerçek mi? Bir alışkanlığı bırakmak, bir huyu değiştirmek için gereken gerçek süre ne kadar, gerçekten 21 gün yeterli mi?

Kuşkusuz hepimizin birtakım iyi veya kötü alışkanlıkları var. Bazılarının biran evvel hayatımızdan çıkması ise oldukça önemli. Toplum nezdinde iki fikir var ki biri;

  • 21 gün,
  • 41 gün.

Bir bağımlılığımızı ortadan kaldırmak veya değiştirmek için birçok kişi 21 günün yeterli olduğunu düşünür. Yeni bir alışkanlık elde edebilmek için de yeni alışkanlığın 21 gün boyunca devam ettirilmesi gerektiği düşünülür. Her şeyden önce bir alışkanlığı bırakmak veya yenisini edinmek tahmin edildiği kadar kolay değildir. Londra Üniversitesi tarafından yapılan bir test ve araştırma neticesinde 21 gün kuralına göz atalım.

Alışkanlıklarımız bireysel hayatımızın var olma unsurlarıdır. Bazıları ise ne yazık ki fiziksel veya duygusal zararlar vermektedir. Alkol, uyuşturucu, şeker, tatlı, sigara vb. bunlardan birkaçıdır.

“Bir alışkanlığı değiştirmek için gerekenleri 21 gün buyunca istikrar ile yaparsam bu alışkanlığı değiştirebilirim.”

Muhtemel toplum görüşü

Ancak Londra Üniversitesi tarafından yapılan araştırmaya göre bazı kişilerin bu işlemi başarıya ulaştırabilmesi için 12 haftaya ihtiyacı var. Birçok bireyin ise alışkanlığını bırakıp, yeni yaşam düzenine geçmesi 66 günden de daha fazla süre alabilmekte ve hatta 254 güne kadar uzamaktadır. Yani bir alışkanlığı bırakmak zannettiğiniz kadar kolay değil. Her sigara içen arkadaşınıza;

“Bu senin elinde, sadece 21 gün içme, sonra zaten içemez ve bırakırsın.” demeyin! Çünkü bu geçerli olmama ihtimali yüksek umutlandırıcı bir cümledir. Fayda için daha gerçekçi olmak gerekiyor.

Araştırma eksenindeki bireylerin yaklaşık 66 günde yeni davranışları otomatik olarak edindiği söylenmiştir.

Alışkanlıklar, geçmişte çok fazla ve sıkça yapıldığından otomatik ve rutin bir biçim olarak davranışa dönüşmesi olağan bir durumdur. Bunun tekrarlanma durumu ile davranış arasındaki zihinsel ilişki olduğu belirtilmektedir.

Bireyler birçok davranış veya alışkanlığı otomatik olarak istemsizce gerçekleştiriyor veya huy ediniyor.

Alışkanlığa dönüşen bir davranışın hatırlanması ise zor olmamaktadır. Bu otomatikleşme durumu gerçek ama süresi ne kadar? İşte asıl önemli olan konu bu. 21 gün mü yoksa 66 veya daha mı fazla?

Uzmanlar, bu konunun çok daha detaylı ve kapsamlı olarak yeniden incelenmesi, gözlemlenmesi gerektiğini vurguluyor. Kişinin ise ne kadar sürede bu alışkanlıkları değiştirdiğinin kişinin kendi elinde olduğunu ima ediyor. Yani kişi evvela farklı alışkanlıkların farklı sürelerde bırakılabileceğini, değişimin hem çok kısa hem de çok uzun bir süre zarfında olabileceğini bilmeli ve kabullenmelidir.

Kimisine göre 21 gün yeterlidir. Ancak kimi kişiler için 254 gün gerekebilir. Bu süreç kişinin eğitim, algı, çevre ve sağlık durumuyla da bağlantılıdır. Hatta kültürel ve inançsal durumu da bunu etkiler.

Örnek Vaka

Örneğin sigara içmekteyiz ve en az bu alışkanlığımızı 10 yıldır sürdürmekteyiz. Sigarayı bırakmak istediğimiz an itibarıyla bunun mümkün olabileceğini ama sürenin de farklılık gösterebileceğini kabullenmeliyiz.

Sigara içenlerin sayısı ve sizinle olan temas durumu nedir? Ne derece uzak olursa sizin sigara bırakma süreciniz o kadar kısa ve etkili olacaktır. Yine sigara fiyatları ile sizin ekonomik durumunuz veya sigarayı bırakma amacınız bu süreci derinden etkiler. Sağlık veya aile içi sebepler ile ekonomik sebepler bırakma durumunu kısaltırken, keyfi bırakma durumlarında ne yazık ki süreç uzamaktadır. Kişinin diğer alışkanlıkları da bu süreyi yakından etkiler. Alkol alan, efkar dolu stres içeren ortamlarda bulunmayı huy edinen kişilerin sigara bırakma durumu düşük seyredecektir. Fakat spora başlayan, sağlıklı beslenme ile beraber sigara bırakma sürecini eş zamanlı yürüten bireyler çok daha kısa sürede bu faaliyeti başarıya ulaştırabilir.

Sizin için gereken süre 21, 66 veya 254 gün değildir. Sizin için gereken süre sizin çaba, çevresel ve içsel faktörleriniz ekseninde gereken zamandır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir