Stresle Baş Etmenin En Basit 6 Unsuru

Stres, bireysel yaşantıyı ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen en büyük sorunlardan birisidir. Stresten korunma, stresle baş etme, stresten kurtulma gibi birçok unsur için farklı yol ve yöntem vardır. Ancak Stresle hem baş etmek, hem korunmak ve hem de kurtulmak için 6 önemli adım bulunur. Stres yaratacak unsurlar ve durumlar önceden iyi bilinmeli, durum kabul edilmelidir.

  1. Solunum Egzersizi Yapma: Gözlerinizi kapatıp dikkatinizi solunum üzerinde yoğunlaştırın ve burnunuzdan derin bir soluk alıp, ardından ağzınızdan verin. Aldığınız nefes ile göğüs kafesinizi değil, karnınızı balon gibi şişirin. Omuz ve boyun kaslarınızı olabildiğine gevşetmeye çalışın. Kısacık bir zaman içerisinde gerginleşip, vücuttan kayıp gittiğini hissedeceksiniz.
  2. Zihinde Canlandırma: Kendinizi düşünün. Kendinizi çok rahat bir mekânda, yerde imiş gibi hayal edip, kurgulayın. Doğal sesleri hayallerinize dâhil edin. Kuş seslerini, su sesini ve dahasını bir bütün olarak hayal edin. Saygı duyduğunuz, değer ve kıymet verdiğiniz duygularınızı, düşüncelerinizi ve inançlarınızı oluşturun ki, olmalı da. Başkalarından gelen tavsiyelere her daim açık olun. Fakat son kararı hep siz verin. Kendinize güvenin ve kendinizi bir çocuk gibi destekleyin. Sorunları biriktirmeyin. Ortaya çıktıklarında çıkmalarından şikâyet etmeyin, çözmeye çalışın. Küçük sorunların büyümesine de izin vermeyin.
  3. Problem Çözme Teknikleri: Sorun saptama, seçenekleri gözden geçirme, uygun bir çözüm yolu tespit edip seçebilme, eyleme geçirme ve sonuçları değerlendirme adımlarıyla yapılır. Bir hata yapmak ve bunu düzeltmemek ikinci bir hata yapmaktır. Birinin izinden mi yürüyorsunuz? Ancak onun kadar ileri gidebilirsiniz. Bu yüzden kimi takip ettiğinize iyi bakmalısınız. Vaktini olmayan engelleri aramakla geçirme, yoktur. Bazıları zekâsını çok yorar ve bir işi zorlaştırmak için kullanır. Bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır. Aralarındaki en kısa bağsal iletişim ise gülümsemeleridir. Hata aramayı bırak ve çözüm bul.
  4. Spor ve Beslenme: Sağlıklı beslen, daima düzenli spor yap. Alkol ve sigaradan, tuz ve şekerden, tabii ki kafeinden uzak dur. Hazır gıda tüketme, günde en az 30 dakika sakin kafayla yürüyüş yap. Stresle baş etme hususunda sporun önemi büyüktür.
  5. Ertelemede Mükemmeliyetçi Tembellik: “Sürekli erteliyorsun. Mükemmeliyetçisin ve her şeyin en iyisini istiyorsun. Ama uygulama ve adım atma konusunda başarılı olamıyorsun, çünkü tembelsin.” Bu sözler evet, sana. Stres altında isen böylesin işte. O halde bundan kurtul! Bir iş mi var? Ertelemeyi kes ve hemen başlayıp, devam et. Sıkılınca mola ver ve tekrar ona devam et. Aslı aynı anda başka iş yapma. Mükemmel mi? Olamaz. Yaratandan başka kim bir şeyi mükemmel yapabilir ki? Hem mükemmel olana nazar değer. Bir yerden nazarlık kusur bırakmalısın. Tembellik mi? Egzersiz ve su senin için kâfi. Kalk bir ısınma hareketi yap, 2 bardak su iç. Sağlıklı beslenmeye de özen göster. Bu seni tembellikten alı koyar. Dahası bu halden çıkamazsan yok olacak, stres canavarının yemi olacaksın, bunu iyi belle.
  6. Mizaha Sığınma: Bir sorun mu var? Derdin mi var? Ne fark eder. Dün yoktu. 5 yıl önce seni çok yıpratan bir olayı hatırla. Şuan var mı, senden başka kim önemsiyor? Bugün dert ettiklerin yarın gelip geçecek ve güleceğin bir anı olacak. Bunu düşün. O halde hatalara, strese ve yaşadıklarına mizahi bir açıdan bak. Gülümse.

6 Önemli unsurla beraber 3 büyük şeyi unutmamalısınız. Çünkü bunlar geri getirilemeyen en önemli sahip olduklarınızdandır. Bunlar; Zaman, Sağlık ve Yaşadığınız Mutluluk.

Hâlâ stresle baş etme konusunda endişeleriniz mi var?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir