Sağlıklı Zihin İçin Yapılması Gerekenler

Sağlıklı zihin, kaliteli yaşam ve bilinçli hayat için büyük öneme sahiptir. Doğru ve etik kararlar alma, mantıklı düşünme ve daha birçok unsur için değerli bir unsurdur. Sağlıklı zihne sahip olanlar ilerleyen zamanlarda zihinsel rahatsızlıklara karşı daha dirençli olmakta ve daha düşük oranda zihinsel rahatsızlıklara yakalanma riski taşımaktadır. Elbette ki birçok kişi bunu nasıl başaracağını, sağlıklı bir zihne nasıl sahip olacağını bilmemektedir. Yapılan bilimsel araştırma ve incelemeler, sağlıklı bir zihne sahip olmak için dengeli ve kaliteli bir yaşam sürdürülmesi gerektiğini ortaya koyuyor. Zihnin meşgul edilmesi, sürekli hareketli kalmak da beynin gelişim ve işlevi açısından faydalı. Bunlara ilaveten bir bütün olarak uyulması ve uygulanması gereken bir takım eylem, alışkanlık ve hususlar vardır.

Sağlıklı Zihin İçin Nitelikler

  1. Açlık Hissi: Günde bir defa gerçek manada açlık hissi yaşanmalıdır, zira açlık duygusu tam olarak oluşmadan Yemek yemek, mideden gelecek olan Ghrelin hormonunun yeterli salgılanmasını engelliyor. Bu hormon ise sadece tam aç kalınıp, hissedildiğinde salgılanmaktadır. Bu hormonsal ve duygusal haz, kişinin büyüme hormonlarının salgılanmasını artırmakta, vücudun direncini sağlamlaştırmakta, beynin hafıza ile alakalı kısımlarının çalışmasını sağlamaktadır.
  2. Oruç Tutma: Verimli zihin çalışması için belli dönemlerde şeker, et ve tam manalı yeme orucu tutulmalıdır. Benzer tarzda gıdalarla beslenmek rutine gelmekte ve bu durumda beden ve beyne olumsuz etki etmektedir. Belli dönemlerde mutlaka bazı besinlere karşı oruç tutulmalıdır. Bu hallerde ise mide ve beden belli toksinlerden arınıp, temizlenecek, kolayca kendini yenileyecektir. Özellikle ayda bir en az 3 – 4 gün sürecek şeker orucu tutmak sağlık açısından büyük öneme sahiptir.
  3. Yeni Kelime Öğrenimi: Her gün kesinlikle yeni bir kelime öğrenmelisiniz. Bilişsel olarak öğrenme süreci etkilenecek ve hafıza kaybı önlenecektir. Zihin gelişimi için büyük önem teşkil eder. Yeni öğrenilen kelimeyle ilişkili olan bilgiler zihinde tazelenecek ve tekrar edilecektir. Bu da zihnin aktif ve gelişir vaziyette işlem görmesini sağlayacaktır.
  4. Yorulmak: Günde en az bir defa hafi tarzda terlenecek düzeyde yorulmak gerekiyor. Bunun beyne, zihne ve beden sağlığına olan faydaları saymakla adeta bitmiyor. Hareket etmek kan dolaşımını beyin ve tüm bedende artırıyor. Bu da zihinsel faaliyetlerin düzene girmesini sağlıyor. Ayrıca yorulmak, hormon düzeyinin de artmasına yardımcı olmaktadır.
  5. Motor Beceri Kazanmak: Yılda bir veya iki defa bir adet motor beceri kazanılmalıdır. Motor beceriden maksat, spor dalı veya bir çalgı aleti çalmayı öğrenmektir. Bu, beyin hücrelerinin yenilenmesini ve yeni hücre oluşumunu sağlamaktadır.
  6. Sanatsal Alanlarda Faaliyet: Sanatla ilgilenmek, zihnin estetiklik kazanmasını sağlıyor. Sanatla veya sanatsal bir nesne, iş veya alanla ilgilenmek, beynin üretim sistemlerini aktif hale getirmektedir.
  7. Kâğıt-Kalem Kullanmak: Teknoloji çağında olduğunuzu unutmayın ama kâğıt kalem kullanmayı da ihmal etmeyin. Çünkü kâğıt – kalem kullanmak, beynin teknolojik aletlerle elde ettiği veri işlemelerinden çok daha fazlasını işlemeye yardımcı oluyor. Kalem-Kâğıt kullanma sıklığınızı artırmalısınız. Yazı, resim gibi yetenekler mutlaka belli zamanlarda kullanılmalıdır. Kullanılmadığı dönemlerde yapısal olarak beyinde bozulmalar meydana gelmektedir. En azından haftada bir defa günce tutun ve elle yazın. Yine güncenizin bir köşesine bir obje veya manzara çizin.
  8. Rutin Hallerden Kaçınmak: Beyni öldürmek istiyorsanız rutin bir hayat yaşamalısınız. Evet, rutin yaşantı zihne ve beyne çok zararlıdır. Bu yüzden belli zamanlarda rutinin dışına çıkmalısınız. Bu durum, bilincin uyarılmasını, farkındalık düzeyinin artmasını sağlayacaktır. Ayrıca zihinsel fayda sağlayan Sudoku, bulmaca, satranç ve benzeri oyun ve uygulamalarla kıs süreli vakit geçirebilir ve egzersizlerle zihnin rutinden çıkmasını sağlayabilirsiniz.
  9. Yürüyüş Yapmak: Önemli kararlar almanız gerekiyorsa evvela yürüyüşe çıkmalısınız. Bu, size hafif bir egzersiz ile beynin dolaşım ve metabolizma sisteminin düzeltimini sunar. Böylece daha sağlıklı düşünebilirsiniz. Sağlıklı ve doğru kararlar almak istiyorsanız karar vermeden önce kısa bir yürüyüşe çıkın.
  10. Detaylara Dikkat ve Not Alma: Gündelik bazı vakalarla karşılaştığınızda detaylara dikkat kesilmeli, gerekiyorsa da küçük notlar almalısınız. Zira dikkat kesilmek, detaylara aşırı odaklanmak, algı ve bilincin açılmasını sağlıyor. Fotoğrafçılık, doğa yazarlığı gibi işler bunun için oldukça verimli uğraşlardır. Etkili başlangıç olabilir.
  11. Denge Sorgulamak: İnanılanlarla yapılanlar arasındaki dengeyi her zaman sorgulayın. Çünkü ikisi arasında oluşan çatışma, size bir stres yaratacaktır. Neticede ise bu stres ve olay, beynin yaşanmasını engeller. Burada dengeyi kurmak faydalıdır. Taraf seçmek ise zarar verir.
  12. Şüphe Etmek: Haftada bir defa iyi bilinen bir şeyden şüphe edin ve sorgulayın. Bu, çok iyi bilinen şeylerde dahi ne kadar çok şey bilmediğinizin farkına varmanızı sağlar. Farkına varma duygusu, zihni güçlendirir.
  13. 30 Günlük Basit Alışkanlıklar Edinmek: Her gün benzer ve aynı eylemlerde bulunmak, bunları 30 gün boyunca tekrarlamak beyinsel tekrarın düzene girmesini ve bu eylemin artık bir alışkanlığa dönüşmesini sağlar. Tıpkı her gün 1 Lira biriktirmek gibidir. Bir süre sonra beyin ve bilinç, kişiye söz konusu bilgi veya eylemi otomatik olarak hatırlatacak, yapılmadığında ise rahatsızlık verecektir. En az 21 gün düzenli bu alışkanlıklar devam ettirilmelidir.
  14. Gülümsemek: Vakit bulduğunuzda aynaya bakın ve kendinize gülümseyin. Bedensel biliş, kişiye bedenin zihindeki önemini vurgulamaktadır. Aynaya bakarak gülümsediğimizde, beyin bunu huzurlu ve mutlu bir hal olarak algılar. Tebessüm, beyne giden mutluluk devlerini uyarır. Bu da sizi stresten ve kederden uzak tutar. Zihnin olumlu düşünmesine vesile olur.
  15. Endişe Yerine Mutluluğa Odaklanmak: Sosyal Medya, Haber Siteleri veya benzer platformlarda endişeli, üzücü haberlere ve içeriklere odaklanmak yerine daha çok sizi mutlu edecek, rahatlatacak içeriklere odaklanmalısınız. Bu durum stres tepkilerinin harekete geçmesini engeller ve vücudun daha sağlıklı ve zihnin de verimli olmasını sağlar. Endişe verici haber ve bilgiler zihnin karamsarlığa düşmesine, verimliliğini yitirmesine neden oluyor.
  16. Zaman Planlaması: Uyulamasa da plan yapın. Zamanı planlayın, zira zihnin algısını bu durum genişletmekte ve işlevini verimli hale getirmektedir.
  17. Uyumak: Uyku halinde bedenle beraber zihin, bilinç ve beyin de dinlenir. Buna dikkat etmeli, günde en az 7 saat düzenli uyumalısınız. Kaliteli uyku çekmeye dikkat etmelisiniz.
  18. Kahve Kararınca: Kahve içiminde kararında kalınmalıdır. Erken erişkinlik dönemlerinden itibaren günde bir fincan Türk Kahvesi birçok rahatsızlığa karşı koruyucu etkiye sahiptir. Fakat fazla tüketilmemelidir, zira kahve bütün bedeni yoracak ve zihinde ve beyinde sakıncalı etkilere yol açacaktır. Bu hususta çok fazla tüketilmemeli, haftada 3 defayı ve her seferde de 1 fincanı aşmayacak düzeyde içilmelidir. Neskafe, filtre kahve gibi diğer türlerden ise olabildiğine uzak durulmalıdır. Çünkü bu kahveler içeriklerinde aşırı kafein ve zararlı madde içermektedir.
  19. Gevşemek: Stresi ve zihni meşgul edecek sorunlara karşı gevşeme tekniklerini öğrenin ve ara sıra uygulayın. Aslında düzenli derin düşünme, yoga ve namaz kılmak, sağlıksal ve ruhsal olarak fayda sağladığı gibi, zihinsel olarak da birçok faydaya sahiptir.
  20. Şükretmek: Her an, her dem, her zaman şükredin. Şükrü bilmeli, şükran duygusuyla zihni meşgul etmelisiniz. Şükran duygusu huzur verir. Huzur ise kişinin zihninde verimliliğe ve etkili çalışmaya vesiledir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir