Yasaklı 10 Film

Yaşam Kalitesini Düşüren Yasaklı 10 Film

Yaşam Kalitesini Düşüren Yasaklı 10 Film olmasını düşmesine neden olan kuşkusuz yüzlerce film var. Birçoğu hala izlenebilir durumda olsa da yasaklanmış olanları da mevcuttur.

Hayatımızı ve ruh halimizi olumsuz etkileyen filmleri yasaklamak ne kadar caydırıcı olabilir?

Filmler artık insan hayatının en önemli unsurları arasındadır. Kimisi yaşam kalitemize ek katkı sağlarken kimisi de ciddi zararlar verebilmektedir. İzleyen kişinin psikoloji ve ruhsal döngüsünü gerçekten olumsuz etkilediği ispatlanmış ve dünya genelinde birçok ülke yönetimi tarafından yasaklanmış 10 filmi sizler için derledik. Birçok uzman bu filmlerin kesinlikle yaş grubu ne olursa olsun izlenmemesi gerektiğini savunmaktadır. Gerçi böyle bir açıklamadan sonra biliyoruz ki bazılarımız iyice meraklanıp, bu filmleri arama derdine düşecektir. Kesinlikle tavsiye etmiyoruz.

Yaşam Kalitesini Düşüren Yasaklı 10 Film açıklarken Bu filmlerin birçoğu izleyici ile buluşmadan yasaklanmıştır. Ancak bazı ülkelerde normal olarak da karşılandığı biliniyor. Şiddet sahneleri, bireylerde ciddi hasara neden oluyor, gerçek hayatta ölüm, cinayet ve intihara neden olabiliyor. Fakat yine de birçok tepki ve uyarıya rağmen izlemeye devam etmiş, festivalde ödüle layık görülmüş filmler de bulunuyor.

Clockwork Orange – Otomatik Portakal

Otomatik Portakal Filmi

Clockwork Orange (Otomatik Portakal) filminin yönetmeni “Stanley Kubrick” olup, 1971 yılında çekilmiştir. Olay Britanya’da geçmektedir ve şiddet bağımlısı geçlerden oluşan çete etrafında olay örgüsü ilerlemektedir. Bu gençlerin etrafa saçtığı dehşet, korku ve şiddet işlenmiştir. Çekim sonrası yönetmen, ölümle tehdit edilmiş ve İngiltere’de 30 yıl boyunca yasaklanmıştır. 1995 yılında ise Türkiye’de gösterime girmiştir. Hala dünya genelinde Yasaklı 10 Film arasındadır.

Şeytan (The Exorcist)

“The Exorcist” isimli bir romandan uyarlama filmdir. Bu romanın yazarı William Peter Blatt’tır. 12 yaşındaki Regan isimli bir çocuğun garip tavır ve davranışları ailesinde şüphe uyandırır. Kızlarını doktora götürürler ve olaylar işte o an başlar. Tıbbi tedaviye yanıt vermez ve ciddi düzeyde şiddetli titreme geçirip, ilginç ürpertici sesler çıkarır. Hiç bir manası olmayan hareketler ve davranışlar sergiler. Son çare ise bir psikiyatri uzmanına göstermektir. Bu kişi psikiyatri Peder Merrin’dir. Sonunda ise kızın içine şeytan girdiği tespit edilir. Bu durumdan kurtulmanın yollarını aile aramaya başlar. Film, vizyona girer girmez Amerika’da kesilerek yayınlanmış, Finlandiya, Brezilya, Avustralya, Almanya, İngiltere, İzlanda, Şili, İrlanda, Norveç, Singapur, İsveç gibi daha birçok ülkede şiddet, korku, ürperten sahne dolayısıyla yasaklanmıştır.

Salo Ya Da Sodom’un 120 Günü ( Salò o le 120 giornate di Sodoma)

Pier Paolo Passolin, ölmeden önce bu filmi çekmiştir. Son filmidir. 1944 yılında Nazi Almanya’sının kontrolündeki Kuzey İtalya’da kurulmuş kısa ömürlü kukla devlet olan Faşist Salo Cumhuriyetinde olaylar cereyan eder. Kentin ileri gelenleri 9 kız ve 9 erkeği yakalayıp bir şatoya hapseder. Akabinde 4 yaşlı hayat kadınıyla bu genç köleleri bir çeşit fiziksel, ruhsal, cinsel işkence ve zulme maruz bırakır. İzleyenlerin ruhunu daraltan, psikolojik buhrana sokan zorlu sahneler mevcuttur. Bu yüzden İtalya, Finlandiya ve Almanya başta olmak üzere Yeni Zelanda, Norveç gibi birçok ülkede yasaklanmıştır. Ülkemizde ise 1992 yılında 11. Uluslararası Film Festivalinde ve akabinde 26. Uluslararası İstanbul Film Festivalinde gösterime girmiştir.

Yamyam İşkencesi (Cannibal Holocaust) (Yasaklı 10 Film İçinde Lider)

Ahlaki değerlere uygun olmayan görüntü içerdiği için film kapağı puslu olarak gösterilmiştir.

En vahşi ve uygunsuz filmler arasında gösterilen, yasaklı 10 film içerisinde başı çeken filmlerden birisi de “Yamyam İşkencesi” isimli filmdir. Bir grup bilim insanı belgesel çekimi için Amazonlara gider. Amazonlarda yaşayan yerli kabilelere seyahat düzenler. Bu süreç içerisinde ise bilim insanlarının başından birtakım olaylar geçer. Film, bu olayları konu edinmiştir. Filmde yer alan ölüm sahneleri gerçeği adeta yansıtmaktadır ki, birçok iddia bu görüntülerin gerçek olduğu yönündedir. Bu gerekçe ile 18 ülke filmi tamamen yasaklamış, gösterimine dahi izin vermemiştir.

Bir Sırp Filmi (A Srpski Film)

Milos isimli emekli film yıldızı 5 yıldır mesleğini bırakmış ve başka bir meslek de edinememişti. Eşi ve oğlu ile yaşamaktaydı. Yaşam kalitesi ve huzuru da gayet yerinde idi. Eski iş arkadaşı olan Lejla, onu eski günlere döndürmeyi amaçlıyor ve birtakım tekliflerde bulunmak üzere birden çıkagelmişti. Öyle ilginç teklifti ki, Milos ailesinin geleceğini garanti altına almak için ideal bir teklif gibiydi. İyi ücret söz konusuydu ama aynı zamanda gizemlerle doluydu. Küçük çocuklara yapılan işkenceyi konu alan film, izleyicisine zor anlar yaşatmaktadır. Sinemada ciddi ağır eleştiriler almıştır. Çoğu ülkede yasaklanmıştır. Yaşam kalitenizi olumsuz etkileyen görüntüler mevcuttur.

İnsan Kırkayak Serisi (The Human Centipede)

İnsan Kırkayak, 3 ayrı seriden oluşmaktadır. Filmin anafikri insanları toplu bir yerde hapseden psikolojik olarak sorunlu kişiler üzerinedir. Bu kişiler, yakaladıkları kişileri kırkayak yapıp öldürmektedir. Yüksek oranda şiddet içeren korku dolu sahnelere sahip filmlerdendir. Dünyanın neredeyse her yerinde, her ülkesinde yasaklıdır. Durum böyle olunca film yönetmeni açıklama yapmak zorunda kalmış; “Bunlar kurgu, gerçek değil. Bu ise bir sanattır. İnsanlara izlemek ya da izlememek gibi tercih şansı verilmelidir.” şeklinde konuşmuştur. Fakat sansür ve yasağa rağmen dönemin en çok seyredilen filmleri arasına girmiştir.

Pembe Flamingolar (Pink Flamingos)

1972 yapımı filmdir. Zihinsel engelli annesi Edie, hasta ruhlu oğlu Crackers ve yol arkadaşı Cotton ile beraber bir karavan içinde yaşayan şişman, moda sapkını suçlu Babs Johnson’un serüvenini konu alan filmdir. Gösterime girdiği an seyirciyi ikiye bölmüştür. Psikanalitik göndermeler yüzünden izlenmesi zor filmlerdendir. 1973 yılında bir gazete filmle ilgili olarak; “Tanrı bu filmi yapanları, böyle kaba, rezil bir karmaşa gösterdiği için affetsin. Dünyadaki izleyiciler de ebediyen minnettar kalsın” şeklinde açıklama yapmıştır.

İşkence (Snuff 102)

Gösterime girmeden yasaklanan filmlerin başında geliyor.

Ölümle Yüz Yüze Gelmek (Faces of Death)

Bu film bazı kısımlarda her film gibi kurgusal ölüm sahnesi içeriyor. Ancak hiç bir film sahnesinde olmayan gerçek manada görüntü ve olayları gerçek olan ölüm sahneleri de içermektedir. 46 ülkede yasaklanmıştır. 8 gerçek ölüm sahnesi mevcut, sinema tarihinin en sapkın filmlerinden birisidir.

Mezarına Tüküreceğim ( I Spit on Your Grave)

Bu film, 1978 yılında ilk vizyona girmiştir. Ancak bir fark oluşturarak 2010 yılında tekrar ikinci kez vizyona girmiştir. Dört kişi tarafından tecavüze uğrayan bir kadının intikamını konu almaktadır. Kadına şiddet teşviki söz konusu olup, bu gerekçe ile İskandinav ülkeleri başta olmak üzere İrlanda, Almanya ve Kanada gibi birçok ülkede yasaklanmıştır. En rahatsız edici tecavüz sahnesi unvanına sahip filmdir. Mezarına Tüküreceğim filmi de Yasaklı 10 Film arasındadır.

Uyarı: Ne kadar merak uyandırsa da yaşam kaliteniz için kesinlikle bu filmleri izlememelisiniz.

Ayrıca Engelli 10 Sinema Filmine karşın “Yaşam Kalitesini Arttıran 10 Sanatsal Film” makalemizi de inceleyebilirsiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir