Yaşam Kalitesini Artıran 10 Mühim Alışkanlık

Her şeyden önce insan, ne istediğinin ve neler yapabileceğinin farkında olmalıdır. Yaşam kalitesini yükseltmek, bireyi nitelikli hale getirir. Nitelikli birey olmanın başlıca unsuru yaşam kalitesini yükseltmekten ve buna yardımcı alışkanlıklar edinmekten geçer. Yaşam kalitesini artırmış kişilerde huzur, mutluluk, öz içsel dünyalarında refah görülür ve iyi huy hali söz konusudur. Basit ve yapılması kolay bir takım alışkanlıklar edinerek her birey yaşam kalitesini artırabilir, hayatını düzene sokabilir.

İnsan, alışkanlık edinme ve iyi huylu olmak için ne istediğinin ve neler yapabileceğinin farkında olmalıdır.

Yeme – içme, yürüme ve giyinme gibi hayatta durmaksızın yapılan işlerde edinilecek bazı alışkanlıklar, yaşam kalitesinin artırılmasında ilk adımı atmaya vesiledir. Bunların akabinde ise kuşkusuz ilim öğrenmek geliyor.

“Edindiğimiz alışkanlıkların devamını getirmeliyiz.”

Su İçmek

Hayatın en önemli yaşam kaynağı elbette ki sudur. Suyu oturarak, sakince içmek ve hatta mümkünse 3 yudumda cam bardakta içmek gerekir. Plastik şişe ve bardaklardan uzak durulmalıdır. Sağlık ve kişiye sunduğu haz sebebiyle bu unsurlar önemlidir.

Aynaya Bakmak

Evden dışarıya çıkarken en azından bir kere aynaya bakılmalıdır. Saç ve yüz hatlarında, kıyafetlerde oluşabilecek olumsuzlukları düzeltmek önemli etkiye sahiptir. Çevreden önce bireyin kendisi öz kişiliğini beğenmelidir.

Selamlaşmak

Gerek çevre, gerek kişinin iç dünyasında olumlu etkiye sahip olan selamlaşma alışkanlığı sayesinde kişi tüm bedeninde olumlu enerjiyi hisseder. Kendisiyle beraber etrafına da olumlu enerji dağıtacaktır. Bir yerden geçerken insanların olumsuz bakış ve bilinçsiz nazarlarını selam vererek ortadan kaldırmak mümkündür. Selamlaşma alışkanlığında da kaliteye özen gösterilmeli, sözcük seçimi ve tarzı nitelik taşımalıdır. Sabahları komşumuza “Günaydın, Hayırlı Sabahlar” gibi, kahveye girerken “Selamun Aleyküm” gibi, iş yerine girişte “Merhaba, Kolay Gelsin” gibi, yabancı dostlarımıza da kendi dillerinde “Guten Morgen, Good Morning, Ehlen…” şeklinde ifadelerde selam verilmelidir. Kimi zaman da tek bir sözcük söylemeden selam vermek bile kişiye enerji sağlar. Yolda geçen tanıdık veya yabancı fark gözetmeksizin selam verilmelidir. Gözle, başla, elle selam verilebilir. Köpeklere, kedilere, ağaçlara, sevdiğiniz mekânlara ve dahi kitaplara selam vermeyi alışkanlık edinin.

Saç Taramak

Sabahleyin evden çıkmadan, akşamları yatmadan evvel saçlar taranmalıdır. Saç dağınıklığı, kaliteli uykuya mani olabilmekte, kişi ruhunu olumsuz etkilemektedir. Saç taramak ve bunu alışkanlık haline getirmek, zamanla beyne düzen ilkesini aşılamakta ve beynin belli noktalarına olumlu enerji akımı sağlatacaktır. Bu düzen, zaman içerisinde kaliteli yaşamaya vesile küçük adımlardandır.

Uykudan Evvel Okumak

Geceleri uyumadan evvel kendinize okuma alışkanlığı edinmelisiniz. Bir kitap, öykü, kısa fıkra, dua veya kısacık bir söz dahi olabilir. Akabinde yatağa uzandığınız aklınızda kalan okuduğunuz sözcükleri ve temel olguyu tekrar ederek düşleyin ve uyku âlemine kendinizi bırakın. Bu durum beynin gün boyu yorgunluğunu toparlayıp, rahatlatıcı bir konuya odaklanmasını sağlayacaktır. Öğrenme unsurlarını pekiştirip, unutkanlığı önleyecektir. Tüm gün karma ve stresli konularla uğraşmayacağı için beyin de dinlenmiş olarak bir sonraki güne merhaba diyecektir.

Helâ Adabı – Tuvalet Ahlakı

Helâ, banyo, tuvalet ve lavabo gibi alanlara girerken sol ayakla girilip, sağ ayakla çıkılmalıdır. Tuvalet ihtiyacından önce ve sonra kesinlikle eller sabun ve dezenfektan ile yıkanıp, kurulanmalıdır. Tuvalet ihtiyacı küçük veya büyük fark etmez, su ve peçete veya kâğıt havlu muhakkak kullanılmalıdır. Gerek sağlık, gerek enerji ve güzel koku açısından bu durum önemlidir. Güzel kokan kişilerin etrafın kötü enerjisini bertaraf etme durumu güzel kokmayan bireylere kıyasla çok daha yüksektir. Koku, beyin hücrelerinde enerjiyi ve düşünce sistemini etkileyen büyük bir unsurdur. Hijyene de dikkat edilmelidir. Kesinlikle tuvalet ihtiyacı, banyo ve duş alma, tıraş olma, diş fırçalama gibi temel ihtiyaçların giderilmesinde acele edilmemeli, sakin ve yeteri vakit ayrılmalıdır. Ancak asla aşırı vakit kaybedilmemelidir. Çünkü zaman kıymetlidir ve kaliteli yaşamda en önemli unsurlardan birisi zamanı iyi değerlendirmektir. Asla tuvalet, banyo gibi yerlere tükürülmemeli, ihtiyaç halinde konuşulmamalı ve bir şeyler yenilmemelidir.

Yeme-İçme

Kahvaltı ve akşam diye gün iki ayrı kısma ayrılmalı, iki öğün olarak yemek yenilmelidir. Buna özen gösterilmelidir. Sofraya oturmadan önce eller yıkanmalı ve hayali olarak mide üçe bölünmelidir. Su, yemek ve hava açın ayrılmalıdır. Yemek yerken sağ el kullanılmalı, yemek lokmaları iyice çiğnendikten sonra yutulmalıdır ve nefes aldıktan sonra diğer lokma yenilmelidir.

Yıkanmak

Uykudan uyanıp, kalktığınızda kesinlikle el ve yüzünüzü yıkayın. En az 2 defa haftada duş alın. Duş alınamadığı durumlarda ise haftada en az bir defa detaylı banyo yapılmalıdır. Koltuk altı, avret mahal bölgesi (genital) tüy kesimi ve temizliğine önem verilmelidir. Yemekten evvel ve sonra eller yıkanmalıdır. Eller normal suyla iyice yıkanıp, sabun vb. maddelerle kirlerden arındırılmalıdır. Kimyasal ürün kullanımından sonra ılık veya normal suyla bolca durulama yapılmalıdır.

Perde Çekme

Akşam olunca, güneş batıp yerini yıldızlara bıraktığında muhakkak evin bütün perdeleri kapatılmalı, kapalı olunduğundan emin olunmalı ve ışıklar sonrasında yakılmalıdır. Bu, alışkanlık edinilmelidir. Mahrem hayatı koruma, özel durumları muhafaza etme unsurları için etkili ve faydalı bir alışkanlıktır.

Tekli Sayıyı Tercih Etme

Bir seçim söz konusu olduğunda tekli sayıları tercih edin. İkramlarda 1, 3, 5 gibi tekli sayıları seçmeyi adet edinin. Beynin eşitlikten ziyade daha öznel bakış yapmasını sağlayacaktır.

Bu önemli 10 unsurun ötesinde dileme, ziyaret, bildirim, hatırlama, öğrenme gibi birçok unsura yönelik önemli huylar da vardır ki, her birinde ahlaki değerler ölçeğinde alışkanlık edinmek gerekir.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir