Termal Kaynakların Yaşam Kalitesine Etkileri

Termal kaynaklar, asırlardır insanların şifa ve deva aradığı önemli doğal kaynaklar olmuştur. Yaşam kalitesini etkileyen en önemli faktör sağlıktır. Termal kaynaklar ve bu kaynaklar üzerine kurulu kaplıcalar, kişinin yaşam kalitesine her zaman olumlu etki etmiştir. Yaşam kalitesini artırıcı unsurlardan biri olan eğlenme, sağlığı koruma ve rahatsızlıklara şifa bulma durumu, kaplıcalar sayesinde mümkündür.

Kaplıcalar ve Termal Kaynaklar kullanılarak uygulanan kür uygulamaları, insanın yaşam kalitesini yakından etkilemektedir. Kaplıcalar tarihte olduğu gibi, günümüzde de önemli şifa kapısıdır. Kaplıca tedavisi, Avrupa, Asya ve Amerika gibi her kıtada önem arz eden tedavi türüdür.

Balneoterapi Yöntemlerinin Yaşam Kalitesine Etkileri

Banyo Kürleri: Sıcaklıklar 20 oC ve üzerinde olan, çok sayıda mineral, maden tuzu, gaz ve faydalı element barındıran doğal kaynak sular ile kür uygulamaları yapılmakta, yüzme veya uzanma yahut oturma şekillerinde yapılan küvet uygulamalarını içermektedir.

İçme Kürleri: Mineralli suların yer aldığı kaplıcalarda belli oranda su içilmesi uygulamasıdır. Kalsiyum, kükürt ve magnezyum açısından zengin elementler içeren kaynak suları ile farklı hastalıklara iyileştirici etkisi söz konusudur.

Yöntem ve uygulamaları çeşitlilik gösteren termal kaynaklar, yapılan birçok araştırma neticesinde sağlığa oldukça büyük faydalar sunduğu tespit edilmiştir. Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını, romatizma hastalıkları, eklem ağrılarını, dizde kireçlenme sorunlarını ve nörolojik, travmatik hastalıkları giderme konusunda oldukça etkilidir. Cilt rahatsızlıklarına ve solunum sistemi hastalıklarına da iyi gelmektedir. Sindirim, idrar yolu hastalıkları, spor sakatlıkları tedavilerinde kullanılan doğal yöntemleri içerir.

Termal kaynaklar, hastalıklara şifa bulmak amacıyla birlikte mevcut sağlığı korumak, zinde kalmak ve aynı zamanda eğlenmek amacıyla da tercih edilmektedir. Termal kaynakların en önemli tesisleri kaplıcalardır.

Not: Ateşli-İltihaplı hastalar, organ yetmezliği olan hastalar, bağışıklık sistemi sorunu yaşayanlar,  kanser hastaları, kanaması olan veya kanama riski bulunan kişiler, akut üriner sistem rahatsızlıkları olanlar termal kaynak uygulamalarından faydalanamaz, faydalanması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Yaşam kalitesini ise ciddi düzeyde olumsuz etkilemektedir. Ayrıca kalp – damar hastalığı olan, kansızlık ve diyabet hastalığı bulunan kişilerinde hekim kontrolünde ancak bu tedavilere başvurması gerekmektedir.

Yaşam kalitenizi artırmak, hayatı dolu dolu yaşamak için yılda en az bir defa kaliteli, modern termal tesislerde konaklamalı, termal kaynaklardan faydalanmalı ve haftada en az 1 şişe (500 ml) maden suyu tüketmelisiniz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir