Stresin Faydaları ve Yarattığı Fırsatlar

Stres, bireyleri her zaman olumsuz etkileyen unsur olarak görülmüştür ki, gerçekte bu yöndedir. Ancak stresin faydaları ve bir takım yarattığı fırsatlar da vardır. Özellikle mesleki stres her bireyin baş belasıdır. Sıfır stres meslek daha keşfedilmiş değildir. Öyle ki, iş yaşamı için stres gerçekten gereklidir. Verim ve başarı için en önemli ihtiyaç bireysel strestir. Peki “Stresin Faydaları ve Yarattığı Fırsatlar” denilince ne kastediliyor?

Stres altında çalışmak verimliliği artırır.

Stres sevinizi iyi ayarlamalısınız. Belli oranda stres verimliliği ve performans düzeyini olumlu etkilemektedir. Bu hususta dikkat edilmesi gereken en önemli unsur, stresin orta seviyede ve arada sırada olmasıdır. Sürekli ve üst düzeyde ilerleyen stres verimliliği düşürüyor, kişinin sağlığını ciddi oranda bozuyor. Bu ayarı iyi ayarlamak gerekiyor.

Aralıklı Stres beynin dinç kalmasını sağlar.

Stres duygusu beynin gelişimin bir neticesidir. Hayvanlar ve insanlar stres ve tehlike anında yaratıcı manevra ve çözümler ürettiği bilinen bir gerçektir. Ara sıra orta seviyeli yaşanan stresler beyni dinç ve etkin tutmaktadır.

Orta ve uzun vadeli stres ciddi sıkıntı çıkarmaktadır.

Stres, devamlılık haline dönüşmemelidir. Böyle bir hal aldığında ise kalp hastalıkları, depresyon ve obezite gibi birçok sağlık sorununa davetiye çıkarmaktadır. Ayrıca algı düşüklüğü, doğru düşünememe, odaklanamama ve yeteneksizleşme halleri kişide baş göstermektedir.

Zaman yönetimi deneyimi kazandırır.

Sahip olduklarınızın değerini bilmeniz strese neden olan kortizon hormonu salımını %23 oranında düşürmektedir. Şükran duygusu, kişinin hayata doğru yönden bakmasına yardımcı, ruhu besleyen en önemli etkenlerdendir. Stresi artıran, seviyesini yükselten en net sorular ise;

  • Ya şöyle olursa?
  • Ya bunu yapamazsam?
  • Ya başaramazsam? Şeklindeki kaygı sorularıdır.

Bu durumlarda ise zamanı iyi yönetmelisiniz. Stres, size kontrollü olmanız durumunda zaman yönetimi deneyimi kazandırır.

Beyin kontrolü ve düşünce şekillendirme yetisi geliştirir.

Olumlu düşünceler, zihin için şifa, stres için kurtarıcıdır. Beynin keyifli konuya yönlendirilmesi stresten kişiyi kurtarır. Bu durumda ise stres yönetimiyle stres altında olumlu düşünmeye, beyninizi keyif verici konulara yönlendirmeye çalışmalısınız. Zamanla artık olumlu düşünme, yaratıcı fikirler edinme ve beyninizi kontrol edebilme yetisi kazanabilirsiniz.

Stresten kurtulmak ve faydalı hale dönüştürmek için yapılması gereken birkaç nokta:

  1. Teknolojik aletler ve sanal platformlardan uzak durmasını bilin ve bağımlı olmayın.
  2. Kendinize çevrim dışı vakitler ayırın ve kendinize ayırdığınız bu vakitlerde hiç bir şekilde ulaşılabilir ve rahatsız edilebilir bir imkâna izin vermeyin.
  3. Kahve ve kafein içeren içeceklere ara verin.
  4. Düzenli ve kaliteli uykuyu elde etmeye çalışın.
  5. Olumsuz düşünce ve sözlemleri tekrarlamaktan vazgeçin. Karamsarlık hali en olumlu anlarda bile sizi kedere sevk eder ve stresin kıskacına mahkûm eder.
  6. Her şey çok kötü gidiyor.” Yerine, “Bunda da bir hayır var” demeyi ilke edinin.
  7. Birkaç dakikalık nefes egzersizleri yaparak kontrollü olmayı öğrenin.
  8. Zayıf yönlerinizi keşfedin ve gerektiğinde yardım almayı bilin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir