Stres Yönetimi

Stres hormonu arttığında bireyler bedensel, zihinsel ve ruhsal olarak çeşitli rahatsızlıklar yaşamaktadır. Stres durumu kaslarda gerginliğe neden olmaktadır. Baş, boyun ve sırt ağrılarına, mide rahatsızlıklarına, huysuzluk ve aşırı sinirlilik haline, odaklanma bozukluğuna, Asosyal ve aşırı işkolik bir hal almaya neden olmaktadır. Daha da ilerisi çoğu zamanın yemekle geçmesine neden olur. Stres, ya çok kilo kaybına ya da aşırı kilo almaya neden olmaktadır. Bu gibi sorunlara karşı stresle mücadele edilmesi ve doğru yönetilmesi gerekmektedir. Bu hususta ise doğru stres yönetimi olumlu sonuç elde ettirir.

Günümüz birey ve toplam yaşantısı ciddi manada stres yaratmaktadır. Kişinin duygu, düşünce, davranış ve alışkanlıklarını olumsuz olarak etkilemektedir. Ancak stresin doğru ve etkin yönetilmesi, kişiyi güçlendirici ve direncini artırıcı özelliğe sahiptir. Bu hususta ise “Stres yönetimi” hakkında bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Basit adımlarla stresi yönetmenin yollarını bilmek, kişisel olarak bireyleri olgunlaştırdığı gibi, strese karşı da adeta bağışıklık kazandırmakta, her anı fırsata çevirecek imkânlar doğurmaktadır.

Basit ve kullanışlı stres yönetim yollarını iyi belirleyip, uygulayarak strese karşı güçlü ve dayanıklı bir hal alınabilmektedir.

Stres Kaynaklarının Tanımlanması

Yaşantıda yaşanılan olayların ardından yaşanılan stresin tanımlanması kolaydır. Ancak gündelik yaşantıda bireyi ablukaya alan stresin tanımlanması ise daha zor ve karmaşıktır.

Stresten uzaklaşma durumunuz geçici ve kısa bir süreli mi gerçekleşiyor? Stres size göre hayatın bir parçası mı?

Bu ve benzer sorulara verilebilecek yanıtlar kişinin strese yönelik yaklaşımını ortaya koymaktadır. Sorumluluk sahibi olmak en önemli unsurlardandır. Ne yazık ki, sorumluluk sahibi olmadan stresle mücadele edilememektedir.

Stres Yönetimine İlişkin Kolay Bir Yöntem: Yanınızda her zaman bir not defteri veya kalem bulundurun. Günümüz teknoloji çağında not defteri veya not alma işlevi bulunan uygulamalar da kullanılabilir. Strese girdiğinizi hissettiğiniz anlarda strese neden olan etkenleri başlık halinde yazın. Sonra o an neler hissettiğinizi, strese karşı nasıl bir tepki gösterdiğinizi ve de içsel hislerinizi neyin düzelttiğini madde halinde başlıkların altına yazın. Sonra bu bilgiler ışında sizi en çok neyin strese soktuğunu tespit edin.

Stres Yönetiminde Faydalı Yolların Tespiti

Şuanda, şuanki yaşantınızda stresi yönetmeye çalışıyor musunuz? Stresi yönetmek veya stresle mücadele etmek için ne çeşit yollara başvuruyor, ne tür taktikler deniyorsunuz?

Çoğu kişinin kendine özgü yöntemi vardır. Ancak bu yöntemler doğrudan yararlı diye nitelendirilemez. Örnek verilecek olursa sigara içmek, alkolde huzuru aramak, hazır gıdalarla keyif çatmak, fazlasıyla uyumak, durmadan bir şeyleri ertelemek gibi yollar ne yazık ki kısa süreli kişiyi stresten uzaklaştıran yollardır ve uzun vadeli olarak büyük sağlık sorunlarına neden olmaktadır. Asla erteleyici veya baskılayıcı bir taktik uygulanmamalıdır.

Stres Yönetimi İçin Basit Uygulamalar

Bazı uygulama, alışkanlık ve bilinçli davranışlarla stres yönetimi sağlanabilmektedir. Bu yönetim sayesinde stresten kurtulmak, stresle mücadele etmek ve stresi verimli hale dönüştürmek mümkündür.

  1. Her şeyden önce stresi yönetebilmek için stresli olduğunuzu ve de bu stresin size olan etkilerini kabul etmelisiniz. Tam manasıyla kendinizi nasıl hissediyorsunuz? Stresin hangi belirtileri, ne seviyede baş gösteriyor ve ne sıklıkta yaşıyorsunuz? Tümü fark edip, bilinç dairesine alın ki, en önemli stres yönetim adımı budur.
  2. Stresin kaynağını bulmalısınız. Sizi strese sokan şeyin ne olduğunu iyi tespit etmelisiniz. Bütün detaylarıyla bu ayrıntıları yazın.
  3. Stres kaynaklarından değiştirebileceklerinizi ve de iyileştirebileceklerinizi iki farklı sütun halinde listeleyerek yazın.
  4. Değiştirebileceklerinizi nasıl değişeceğinizi, iyileştirebileceklerinizi de nasıl iyileştireceğinizi net ve açık kavramlarla ifade edin. Stresin kaynağını nasıl ortadan kaldıracağınızı kendinize sorun ve nasıl kontrol altına alacağınızı rahat bir ortamda düşünün. Stres etkilerini nasıl azaltacağınız konusuna odaklanın. Tüm bu soruları yanıtlamaya acele etmeden özen gösterin.
  5. Eyleme ve harekete geçmekte cesur olun. Stresinizi yönetmek için plan ve program yapım. Yapılacaklar listesi hazırlayın ve hemen harekete geçirin.
  6. Bazı zamanlar kimse stresin kaynağını değiştiremez ve iyileştiremez. Bu durumlarda ise bakış açınızı değiştirmelisiniz. Yönetim stratejiniz bu yönde olmalıdır. Durum kendisini kabul etmekten çekinmeyin. Yeniden çerçeveleyin. Siz, bu kaynağı nasıl görseydiniz stres sizi daha az etkilerdi? Bunu düşünün.
  7. Kendinizi güçlendirici hamleler atın. Güçlü bireyler strese karşı daha dayanıklıdır. Etkilenme durumu çok daha azdır. Kişisel gelişime ve bireysel yaşam kalitesinin yükseltilmesine vakit harcayın. Zamanı iyi yönetmeli, meditasyon, spor ve nefes egzersizleri yapmalısınız. Uyku düzeninizi ve beslenme alışkanlıklarınızı en iyi düzeye taşımalısınız. Düşünce biçiminizin de değişmesi, yenilenmesi gerekmektedir. Olumlu düşünen bireylerde problem değil, çözüm odaklılığı bulunur. Bunu başarmak için çaba göstermelisiniz.

Unutmayın! Kronikleşen stres, bağırsak sorunlarına neden olmaktadır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir