Nasıl Mutlu Olunur?

Stres ve depresyon mutsuzluğun getirdiği sorunlardır. Hastalık, geçimsizlik, özgürlüğün kısıtlanması, endişe, telaş, aşırı sorumluluk, başarısızlık, dışlanma gibi durumlar mutsuzluğun temellerindendir. Her insan mutlu olmak için tüm yaşantısı boyunca çaba gösterir ve her daim mutluluğu arar.

Mutluluğun Faydası

Yaşam kalitesini artırıp, kişinin özlüğünü geliştirir. Huzur ve refah sağlar. Sağlık, sevgi ve güzellik mutlulukla betimlenir. Filozof Ahmet İnam’a göre; “Mutsuzluk ahlaksızlıktır.”

Mutluluğun Zararları

Bencilliği artırıp, farklı insanların sorun ve dertlerini anlamayı zorlaştırır. Mutlu olan insanlar mutsuz kişilerin halini anlamazlar. Bu duruma istinaden Prof. Dr. Yılmaz Özbek; “Ben herkese mutsuzluklar dilerim” der.

Ünlü Filozof Aristo; “mutlu hissetmek” ile “mutlu olmak” aynı şeyler der. Kısa süreli mutluluk hissi veren zevk alıcı şeylerin yapılmasına “hedonizm”, geçici hazlardan daha fazla olanına ve insan yaşantısının son demine kadar berdevam mutlu olma halini de “eudaimonia” olarak isimlendirmektedir. Bilim insanları, mutluluğun bir şeylerin neticesinde gelmediğini, iyi şeylerle mutlu olma halinde gerçekleştiğini dile getirmektedir. Dolayısıyla her zaman sürdürülebilir mutluluk haline ise nasıl sahip olunabilir. Birçok bilim insanı, yaşam koşu, özel makale ve dergilerden özenle incelenip, derlenmiş “Mutlu Olma” formülleri en yalın haliyle listelenmiştir.

Düzenli Egzersiz Yapma

Düzenli yapılan egzersiz, çevre ve bedeni algılama biçimini değiştirmekte, mutlu olmayı daha çok sağlamaktadır. Depresyon tedavisinde en önemli yöntemlerden birisi egzersizdir. Depresyon hatalarına günde en az 30 dakika egzersiz yapmaları uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Elbette ki, egzersiz yapmak için depresyona girmeyi veya strese düşmeyi beklememeliyiz. “The Journal of Health Psychology” dergisinde yayınlanmış özel bir araştırmaya göre düzenli yapılan egzersiz, çevre ve bedenin algılama biçimini değiştirmekte ve kişiye mutluluk sunmaktadır.

Kaliteli Uyku Uyuma

Sağlık hekimleri ve uzmanlara göre gece 11 ila 04 arasındaki uyku insan sağlığı ve beyni için büyük öneme sahip, zira bu saatler beynin kendini yenileme, gün içi yaşananların anlamlandırılma ve çözüme kavuşturulma vakti. Olumsuz düşünceleri azaltmak, stres ve depresyondan kurtulmak, ani gerginlik ve öfkelilik halini bertaraf etmek için kaliteli ve uyku saatleri içerisinde uykumuzu almalıyız.

Aile ve Dostlarda Bolca Vakit Geçirme

İnsan doğası, başkalarının sevgi, muhabbet ve desteğine muhtaçtır. Bu doğrultuda belli ihtiyaçları vardır. Bunun için de her daim yakınlarımızla bağlantı içerisinde olmalıyız. Sonradan pişman olmamak için eş, dost ve ailemizle daha fazla vakit geçirmemizi söylüyor. Ayrıca anlık yaşanılan stresi de aile bireyleriyle geçirilen vakitler yok ediyor.

İş Yerine Daha Yakın Oturma

Büyük kentlerde pek mümkün olmasa da olabildiğine dikkat etmek gerekiyor. Evin iş yerine yakın olması trafik stresinden kişiyi kurtarır. Sabah daha dinç ve zinde uyanmanızı, dinlenmenizi ve zamandan tasarruf etmenizi sağlar.

Temiz Hava Alma

Günlük düzenli olarak temiz havaya ihtiyacımız var. Dışarıda en az 20 dakika geçirin ve temiz hava alın. Uzmanlar, hava sıcaklığının da mutluluğu etkilediğini belirtiyor. “The American Meteorological Society”dergisinde yayınlanmış bir araştırma, mutlu olmak için en uygun hava sıcaklığının 14 derece olduğunu belirtiyor. Ayrıca tam da bahar döneminde hava sıcaklığının en uygun olduğu vakitlerde dışarıda bolca temiz hava solumalıyız.

Seyahat Planlamak

Atalarımızın tabiriyle “Tebdili mekânda ferahlık vardır.” “Applied Research in Quality of Life” dergisinin bir yayınındaki araştırma, planlanan bir tatili 8 haftaya kadar beklemek kişiyi mutlu ediyor. Basit her türlü stres ve sorundan kişiyi alıkoyuyor.

Başkalarına Bir şeyler Yapma

Yapılan birçok araştırma, yılda toplam 100 saatimizi başkaları için harcadığımızda bir şey satın alırken yaşadığımız mutluluktan çok daha fazla ve uzun süre bizleri mutlu ediyor. “The Journal of Happiness” dergisi yayınlarından birindeki araştırma, bu konuda kanıtlar sunuyor. Farklı kişiler yardımda ve sadakada bulunun. Bu sizi mutlu edecektir. Bir canlıyı sevmek dahi mutluluk vesilesidir.

Nefes Alma

Günlük 10 dakika nefes almaya vakit ayırmalıyız. Nefes egzersizi gerçekten zihinsel olumsuz düşünceleri atarak rahatlama sağlıyor. Mutlu edecek fırsatları görmeye yardımcı oluyor. Stres, kaygı ve endişeye karşı nefes egzersizleri birebirdir. Şuanda nefes nasıl aldığınızı düşünün. Ferah ve rahat biçimde nefes almanıza mani olan ne?

Gülümseme

İçten gelmesi önemli değil. Yüz kaslarınızı hareket ettirmek uzmanlarca ağrıları azaltıyor, duygu durumunu yükseltiyor. Günde olabildiğince gülümsemeye gayret gösterin.

Zihinsel Rahatlama ve Özgürlük için Stres Yönetimini Öğrenme

Mutlu veya mutsuz olmanın temelinde bakış açısı yatar. Zihinsel esneklik bakış açısını kolayca değiştirebilir. Strese karşı uygulanabilecek birçok uygulama ve yöntem vardır. Size uygun olanları bulup, stres yönetimini kurmalısınız. Derin düşünme, nefes egzersizleri, mizah, bilinçli tedaviler, EFT (Duygusal Özgürleşme Teknikleri) ve benzeri birçok yöntem etkili olanlar arasındadır. Ancak zihinsel rahatlama sonrası mutlu olunur.

Unutulmamalıdır ki, bir insan için en kıymetli üç şey vardır. Bunların bireysel değerleri paha biçilemez türdedir. Sağlık, Zaman ve Mutluluk

Bunların haricinde olmazsa olmaz unsurların başında beslenme alışkanlığınız geliyor. Sağlıklı, dengeli, yeterli ve düzenli beslenmeye özen göstermelisiniz.

En Etkin Nasıl Mutlu Olunur?

Tüm unsurların bilincine vararak mutlu olunur.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir