Motivasyon İçin İpuçları

Motivasyon İçin İpuçları

Motivasyon için faydalı ve kurtarıcı ipuçlarına mı ihtiyacınız var mı? Umutları tükenmiş, her şeyi yarıda bırakanlardan mısınız? O halde Norman Vincent Peale’nin sözüne kulak verin; “Vazgeçmek için her zaman çok erken.”

Kimi zaman hayat yaşanılmaz hal alır. Her şeyin ters gittiğini düşünür ve karamsarlık içine düşeriz. Motivasyon düzeyi bir türlü artış göstermez. Ancak her daim takip edilecek bir umut yolu vardır, olmalıdır. Motivasyonumuz bitse bile bu durumu kâra dönüştürmek, fırsatları değerlendirmek bizim elimizdedir. Motivasyonun düşük olması bile aslında bazen fayda sağlar.

Başarıya ulaşan önemli şahsiyetlerin yaşantısını ele aldığımızda birçoğunun doğuştan yetenekli, motivasyonlarının her zaman yüksek olmadığını ve ilk denemede başarılı olamadıklarını görürüz. En bariz örneklerden birisi Steve Jobs’tur. Birçok kez başarısız olmuş, reddedilmiştir. Abraham Lincoln da başkan olmadan evvel seçimi kaybedip, hüsran yaşamıştır. Hanry Ford? O ise yollarda birbirini kovalayan arabaların hayalini kurmuş, bu hayaline ise çoğu kişi alayla karşılık verip, gülmüştür. Vera rubin, kadın olması dolayısıyla Harvard Üniversitesi’ne alınmamış. Ancak şimdi dünyada en iyi bilinen gök bilimcilerden birisidir.

Başarı hikayelerinde daha birçok örnek görmek mümkündür. Motivasyonları düştüğünde, tüm umutları tükendiğinde bile güçlü olabilmeyi ve durmaksızın ilerleyebilmeyi başarmışlardır.

O halde bu öyküler ve birtakım profesyonel taktik ışığında biz de sizinle motivasyonu artıracak, motivasyon yaratacak ipuçlarını paylaşalım.

Motivasyon Sağlamak İçin Gerekli İpuçları

Biliyoruz ki motivasyonunuz düştüğünde etrafımızda onlarcası sizi motive etmenin derdine düşüyor. Motive edici birtakım sözler söylüyor, hikayeler anlatıyor. Size motivasyonla ilgili yazılar ve kitaplar öneriyor. Şimdi de bura biz sizlere motivasyon narası atıyormuşuz gibi gelecek. Ancak tek bir şey söylemek istiyoruz. Biz ve çevreniz ne kadar çabalarsa çabalasın aslında sizi biz asla motive edemeyiz. Bizlerin gayesi sizin mutlu olduğunuzu görmektir. Aslında bizler en temel alt nedenler arasında bu motive edici etkinlik ve naraları kendimiz için atarız. Ama motive edebilecek tek kişi siz, kendinizsiniz. Evet, sizi bizler değil, kendiniz ancak tam anlamıyla motive edebilirsiniz.

Bahse konu hususu açacak olursak; iş yerinde patronunuz sizi motive edecek birtakım girişimlerde bulunur. Motivasyonunuzu ve moralinizi artırmaya yönelik çalışmalar yapar. Sizi mutlu ve motivasyonu yüksek çalışan yapmak ister. Ancak bunun altında yatan esas neden sizin motivasyonunuz yüksek olduğunda sağladığınız faydadır. Zira motivasyonu düşük işçi ne kadar fayda sağlayabilir ki? İşte bu hususta patron ne yaparsa yapsın sizi SİZ için motive edemez. Sizi asıl motive eden ise sizsiniz.

“YETER! Lafı dolandırıp durmadan artık sadede gel.”

Evet, “YETER! Lafı dolandırıp durmadan artık sadede gel.” dediğinizi duyar gibiyiz. O halde kulağınıza köpe olacak şu söze kulak verin; ” Kendinize bir hedef belirlediğiniz ve olumlu bir bakış açısı benimsediğiniz sürece, yeniden doğru yola yönelmekte güçlük çekmeyeceksiniz.” İyi de nasıl mı?

#Gerçeği Kabullenme

Motivasyon için öenmli hususlardan birisi gerçeği kabul etmektir. Başkalarından olan beklentilerinizi çok yüksek tutarsanız büyük ihtimalle de hayal kırıklığı yaşarsınız. Aslında bireylerin başkalarından beklenti içinde yaşamalarını pek önermiyoruz. Ama günümüz dünyasında böyle bir yaşam modeli artık benimsendiği için mecburi olarak beklemekteyiz. Olabildiğince bu beklentiyi düşürün.

#Daha Az Şikayet

Dünya size karşı mı? Bazen sanki bütün dünya, insanlar ve doğa size karşıymış gibi hissedersiniz. Böyle bir ruh halinde ilk yapacağımız şey ise şikayet etmeye başlamaktır. Kendi değerimizi, yetenekleri unutana kadar da sefil ve çaresiz hissetmeye devam ederiz. Sonunda ise aktif ve üreten birey olmaktan çıkar, faydasız ve hatta toplumda zayiyat olarak bir konuma geçeriz. O halde şikayet ettiğinizi fark ettiğiniz anda kendinize bir bakın. Şikayet ettiğiniz şey ne ve neden şikayet ediyorsunuz? Bir an önce bu halden kurtulmalısınız. Kendinize bir ilke edinin. “Asla şikayet etmeyeceğim” diye söz verin. Tabi burada da kendinizce yapmayı planladığınız bu beklentiyi çok yüksek tutmayın.

#Olumlu Bakış Kazanma

Cesaretinizi kıran birtakım olaylar yaşayabilirsiniz. Yaşamamanız doğa gereyi anormal bir durumdur zaten. Yaşamamız gerekiyor. Çünkü bu durumlar yaşam belirtileri. Yaşıyorsak, bu tarz duygu hallerini hissetmek zorundayız. Önemli olan bu ruh halinden çıkmayı başarabilmek.

Olumlu düşünmek birçok derde devadır.

Olumsuzluğa, karamsarlığa düştüğünüzü hissettiğinizde doğaya yönelin. Güneş her gün doğar. Her gecenin bir sabahı, her fırtınalı günün parıltılı aydın şafağı vardır. Bu durumda zor ve çetin geçen dönemlerde olumlu düşünüp, bu durumun da geçeceğini bilin. Örnek verelim; İlk okul çağına şöyle bir yolculuk yapalım. Notlarınız düşük oldu mu hiç? Babanızın kızdığı ve hatta dayak attığı bir zaman oldu mu? Olduğunu varsayalım. İşte o anlarda notlarınız çok kötü ve karneyi eve götürmeniz lazım. Ayrıca okulda bir kavgaya karışmış, disipline gönderilmişsiniz. Anne ve babanıza burumu anlatmak, karneyi imzalatmak ne kadar zor bir durum, değil mi? O zamanlar neler yaşadınız? Ne kötü günlerdi. Peki ya şimdi? O günlerden eser kaldı mı? O gün kendinizi üzüp çok fazla harap etmenize değer mi? İşte şimdi de böyle. Bugün motivasyonunuz kaybolmuş gibi hissedebilirsiniz. Ama bu günlerinde artık bir gün geçeceğini bilmelisiniz.

#Olumluluk ve Saflık Bir Değildir.

Pozitif olmanızı öneriyoruz. Saf davranmanızı değil. Pozitif olmak safça davranmak değildir. Nesnel, gerçekçi olmalı ve hedeflerinize de bu ruh hali içinde adım atmalısınız.

#Hayatın Anlamını Yakalamak

Yaptığınız işin bir amacı olmadığını mı düşünüyorsunuz? Şayet böyle düşünüyorsanız sabah yorgun ve halsiz uyanmanız, günün aksiliklerle dolu geçmesi normaldir. Ama hayatta bir amacınız varsa ve yaptığınız işin bir gaye ekseninde olduğu bilincindeyseniz işler bambaşka hal alacaktır. Yaptığınız her işte bir mana bulacak, hayatın anlamını bu şekilde yakalayabileceksiniz.

Unutmayın! Yaptığınız her işin bir amacı ve anlamı var. İşiniz, mesleğiniz, konum ve yeriniz ne olursa olsun, bu alemde var oluşunuzun bir gayesi, o işi başkasının değil de sizin yapıyor olmanızın bir manası var. Bu maksat ve mananın da küçümsenmeyecek düzeyde olduğunu bilmelisiniz.

#Asla Durma

Tembellik, kişinin hayatına seyirci kalmasını sağlayan en illet hastalıklardandır. Birçok hastalığın da anası tembelliktir. Tembel kişi çok uyur, çok yer ve çok konuşur. Uyumak zamanı, yemek bedeni, konuşmak çene ve ruhu yorar. Bu nedenle aktif bir hayat inşa etmelisiniz. Sorumluluk almaktan asla kaçınmamalı, kendi hayatınızın başrol oyuncusu siz olmalısınız. Bununla da asla yetinmemeli, yönetmeni ve yazarı da yine siz olmalısınız. Kesinlikle siz ve hayatınız hakkında başkalarının karar vermesine izin vermeyin. Kötü de olsa, bedeli ağırda olsa buna sizin karar vermeniz önemli.

#Sabreden Derviş Muradına Erermiş

Motivasyon sağlamak aslında sanat gibidir. Nakış nakış hayatın karelerine mutluluk ve huzur işlemektir. Umutlu, aktif ve olumlu düşünceler içinde sabırlı olmak gerekir. İnsanlar hüsrandadır, sabreden, çalışan ve iyi işler yapanlar müstesna. Bir zorluğu görünce vazgeçmeyin, sabredin. Üstesinden gelmek için çalışın. Nasıl mı? 1 Dakika kuralını uygulayabilirsiniz.

1 Dakika Kuralı Nedir?

Her ne iş ve uğraş yahut görev olursa olsun istemediğiniz, hoşlanmadığınız ve zorlandığınız birçok zaman olmuştur. İşte tüm bu durumlarda uygulamanız gereken tek bir şey vardır. O da 1 dakika kuralıdır. 1 dakika kuralı, yapılacak olan işe başlayıp 1 dakika boyunca sabırla sürdürmektir. Yapılan araştırmalara göre bir işi 1 dakika sürdüren kişi isteksizlik ve kasılma halini ortadan kaldırmakta ve artık yapacağı işe başlama ve odaklanma sürecine bilinç altına geçiş yapabilmektedir.

1 dakika kuralı yetmiyor diye düşünüyorsanız 2 dakika kuralını da uygulayabilirsiniz.

Olmuyor mu, Odaklanamıyor musunuz?

Hâlâ odaklanma konusunda sorun mu yaşıyorsunuz? O halde 3’lü Hâl Kuralı tam size göre.

Her ne olursa olsun sabırla ve öz veriyle yapmaya gayret ettiğimiz sürece motivasyon sorunu ve başarısızlık kaygısı da ortadan kalkar.

Daha da motive olmanıza yardımcı olması için hazırladığımız “Motive Olmanın İksiri” yazımıza da devet ediyoruz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir