Meditasyon Nasıl Yapılır?

Meditasyon (Derin Düşünme), kişinin içsel huzurunu sağlayarak, dış dünyaya sağlıklı bakış açısı sağlamasına yardımcı olur. En teme ve basit adımlarla Meditasyon nasıl yapılır?

Meditasyon’da Ön Hazırlık

İlk defa Meditasyon yapıyor veya yeni alışıyorsanız ön hazırlığa büyük önem vermelisiniz. Meditasyona başlama hususunda dikkat edilmesi gereken bir takım önemli nokta vardır. Bunlar;

  • Karın tok, yemek yenilmiş halde için Meditasyon yapılmamalıdır. Enerjiniz o noktaya odaklanacak, zihin arındırılması oldukça zorlaşacaktır.
  • Meditasyon öncesinde ılık bir duş almak, verimliliği ve hazzı artırır.
  • Her zaman Meditasyon yaparken üzerinizde rahat, sade elbiseler giyinmiş olmalısınız.
  • Bir mum, tütsü yakmak veya hafif doğal güneş ışından faydalanmak konsantrasyonu (yoğunlaşma-odaklanmayı) artırır. Uygun ortamın hazırlanması önemlidir.
  • Serin ve sakin bir hava hâkim olmalıdır.
  • Rahatsız asla edilmemelisiniz. Mümkün ise bilgisayar, telefon ve televizyon kapatılmalı, Meditasyon yapılacak olan ortamda elektronik bir cihaz çalışır vaziyette veya açık halde olmamalıdır. Onların sinyalleri ve radyoaktif dalgaları sizin zihninizi ve enerjinizi olumsuz etkileyecektir.
  • Meditasyondan önce yeşil çay içmeniz tavsiye olunur. Yeşil çay, hem bedensel, hem zihinsel olarak kişiyi sakinleştirici etkiye sahiptir. Odaklanmayı artırıcı etkiye de sahiptir. Ayrıca uykuya mani olacak, odaklanmayı artıracak, meditasyonun (derin düşünme) kolaylaşmasına yardımcı olacaktır. Budistler muhakkak Meditasyon öncesi yeşil çay içerler.
  • Müzik dinleyebilirsiniz. Ancak ASLA hareketli, baslı pop tarzı müzikler olmamalıdır. Çok daha sakin, sözsüz, olabildiğine doğa sesleriyle süslenmiş ses seviyesi şiddetli ve belirgin biçimde iniş – çıkış yapmayan müzikler olmalıdır. Müzik olmadan da Meditasyon mümkündür ve odaklanmakla birlikte içsel konuşmayı artırmaktadır. Daha içsel olmak için Müzik dinlememelisiniz.
  • Oda ortamı rahat, ılık olmalıdır. Ne fazla ışıklı, ne karanlık olmalıdır. Dikkat dağıtıcı her tür unsur bertaraf edilmelidir.
  • Diyaframdan nefes almanız önemli. Doğru nefes, doğru ve sağlıklı meditasyon demektir. Ritmik, doğru biçimde diyaframdan nefes almalısınız.

Meditasyon Oturma Pozisyonları

Meditasyon yaparken dikkat edilmesi gereken iki nokta oldukça önemlidir; Sırt ve beden dik konumda ve 90 derece olacak şekilde konumlanmalıdır. Kişiyi biraz rahatsız eder pozisyon olması gerekiyor.

En başta sandalyede oturur vaziyette ama uyuklamayacağınızdan emin olacağınız halde olmalıdır. Ayrıca uyumayacağınızdan yine eminseniz uzanarak da yapabilirsiniz. Ayaklar ve eller paralel, bağlı biçimde durmalıdır. Sandalyede ise ayaklar yere sağlam basılmalıdır. Bağdaş kurulup yapılacaksa sırt 90 derece olmalıdır. ASLA Kambur durulmamalı, dik oturulmalıdır. Altınıza da bir minder almalısınız. Meditasyon pozisyonu çok fazla rahatsız edici olmamalıdır.

Meditasyon El Pozisyonu

Meditasyon esnasında eller salınık ya da rahat olabilir. Ancak çoğunlukla Dhyana Mudra (Meditasyon Mudrası) denilen tarz kullanılır. Bu duruşa Buda’nın heykellerinde sıkça rastlamak mümkündür.

Elleri bu şekilde yapmak, parmaklardan enerji akışını tetiklemektedir.

Meditasyon Süresi ve Zamanlaması

Meditasyonun tavsiye edileni 20 – 30 dakika civarı uygulanmasıdır. Kişi, kendini geliştirip, meditasyon uygulamalarıyla tatmini ve uzmanlığı artırdıkça 40 dakikaya kadar çıkarabilir. Hatta 1 saat veya 1,5 saat kadar yapılması uygundur. Günlerce Meditasyon yapabilen keşişler ve ruhani insanlar olduğu tarihte görülmüştür. Günümüzde de var olduğu bilinmektedir. Yine günlerce tefekkürlere, derin meditasyona deren erenler, dervişler ve âlimler de olmuştur. Aslında zaman sınırlaması yoktur. İdeal olanı 20 – 30 dakikadır.

Her şeyden önce unutulmamalıdır ki, başlangıçta 20 dakika Meditasyon zor ve zorlayıcıdır. Israrla yapmaya kalkıp, saat kursanız bile bunu başaramayabilirsiniz. ASLA Kendinizi zorlamamalısınız. Düzenli olduktan sonra 5 dakika veya 10 dakika Meditasyon da idealdir. Zamanla 15, 20 ve 30 dakikalara ulaşılabilir.

Bazı kişiler ilk zaman Meditasyon yaptığında saatler geçmiş gibi hissedecektir. Ancak sadece 5 veya 7 dakika geçtiğini Meditasyon sonrası görecektir. Ayrıca ilk birkaç defada huzuru yakalamak da mümkün olmayabilir. Düzenli ve istikrarlı yapmakta fayda var.

Meditasyon: Zihnin Boşaltılma Hali

Bahsedildiği üzere Meditasyonun en temelinde zihnin boşaltılması ve arındırılması geliyor, zira arınık ve berrak bir zihin sadece en nihayetinde huzura ve farkındalığa erebilir. Meditasyonda oluşacak arınıklık ve huzur, bütün dünyevi keder, hüzün ve stresten kişiyi kurtaracaktır. Ötesinde aydınlanma, hayat içinde derin farkındalığa kavuşma durumu söz konusudur.

Meditasyon uygulamasında birçok yöntem geliştirilmiştir. Bunların hepsinin temel amacı zihni boşaltmaktır. Genel kabul gören teknik 2 teknikten bahsedeceğiz.

Meditasyon için geliştirilmiş birkaç yöntem:

  1. Zihni serbest bırakma,
  2. Nefes odaklanması,
  3. Huşu ile tefekkür,
  4. Bir nesneye odaklı doğa meditasyonu,
  5. Mandala kullanma,
  6. Mantra kullanma vb.

Meditasyon Teknikleri

3 farklı tekniğe değinilmiştir; Zihni serbest bırakma ve Nefes odaklanması.

Zihni Serbest Bırakma Yöntemi

Başlangıç için uygun olan Meditasyon yöntemlerindendir. Belirtilen Meditasyon Ön Hazırlık koşulları tamamlandıktan sonra rahat ama uyumayacağınız tarza bir pozisyon alıp, oturun ya da uzanın;

  • Bütün bedeni evvela tarayın. Başınızdan başlayıp, bütün kaslara, organlara odaklanın ve ayakuçlarınıza kadar odaklanmaya devam edin. Bedeni zihinsel olarak taramayı sağlayın.
  • Tarama işleminin ardından derin bir nefes alın ve verin. Sonra ritmik ve sürekli doğal nefes alıp, verin.
  • Sonra zihni serbest bırakın. Hiç bir şeyi, hiç bir sözcüğü, hiç bir konuyu düşünmeden beyninizi unuturcasına zihni serbest bırakarak boş bir kaba çevirin. Düşünmeyi dahi düşünmeyin.
  • Bu an itibarıyla zihne düşünceler akın edecek, saldıracaktır. Milyarlarca düşünce sizi çepeçevre saracaktır. Çocuk, çocukluk yılları, eş derdi, yemek, maddi sorunlar, parasal konular, hayat planlamaları, tatil, okul, iş, eğitim… Bırakın gelip, gitsinler. Siz şunu bilmelisiniz. Boş bir kap. Su oluğu gibi gelen tüm düşünceler akıp gitsin zihinden. Hiç bir düşünceye ASLA odaklanmayın, zihninizde yer almasına izin vermeyin. Yalnızca bırakın gelip, gitsinler. Tıpkı bir nehir veya çay gibi. Akıp gidiyor…
  • Başlarda farkında olunmadan bir takım düşüncelere odaklanacaksınız. Önemi olmadığını bilmelisiniz. Farkına vardığınız an, o düşünceyi Salı verin gitsin. Odağı kesin. Meditasyona devam etmelisiniz. Ancak sakın düşünceyi bastırmaya çalışmayın. Yalnızca akışına bırakın. Size ne yapacağını görün. Hiç bir şey… Kesinlikle bir düşünceye takılıp, kalmayın.
  • Bir süre sonra bu durum aşılacak ve zihin ortada yalnız kalacak. Arınmaya ve ruha doğru yol almaya başlayacak. Derin bir huzur ve farkındalık vakti gelecek. Sona doğru bunu yakalayacaksınız.
  • Zaman dolduğunda derin ve rahat bir nefes alıp, yavaşça gözleri açarak verin. Beden hareketleri yapıp, hafifçe gevşeyin. Narince bedeni hareket ettirin. Meditasyonunuz tamamlanmış olacaktır.

Nefes Odaklanması

Başlangıca uygun olan zihin serbest bırakma yöntemiyle aynı tarzdadır. En sık kullanılan Meditasyon yöntemlerindendir.

  • Rahat bir oturma veya uzanma pozisyonu alın.
  • Yavaşça nefes alıp verin ve nefes alışverişinize odaklanın. Nefesi her alışınız ve verişiniz bilinçli, sizin kontrolünüz dâhilinde olsun. Buna odaklanın.
  • Tek tek bu süreci sayabilirsiniz. (10 ile sınırlanmalıdır.) Nefes alırken bir, verirken bir şeklinde sayılabilir. 10’a gelindiğinde tekrar birden başlamalısınız.
  • Zihin boşalıncaya kadar yalnızca nefes alıp vermeye odaklanın. Düşünceler gelmeye ve odağınızı dağıtmaya çalışacaktır. Vazgeçmeden devam edin. Akışına bırakın ve nefesinize odaklanın.
  • Sayıyı unuttuğunuzda tekrar birden başlayın. Hatırlamaya ASLA çalışmayın. Bu yine bir düşünceye odaklanmanız demek olacaktır.
  • Bir süre sonra zihin ve bilinç devreden çıkacak, ruhsal arınıklığa ve derin farkındalığa geçecektir. Artık saymanıza gerek kalmayacak ama nefese odaklanmaya devam etmeniz gerekecektir. Odaklanın ama nefesi kontrol etmeye çalışmayın.
  • Artık gözlemci biri olarak varsınız. Ne nefese ne de bir başka bir şeye odaklanmayın. Arınık an içerisinde kalın. Uçuş, rahatlık ve serbest kalma hissi yaşayacaksınız. Bunlara aldanıp, sakın odaklanmayın. Durdurmaya veya def etmeye de çalışmayın. Gözlemci gibi gelip geçmesini seyredin.
  • Zamanı dolduğunda gözlerinizi açıp bedensel hareketler yapın. Hafif ve nazik hareketlerle gevşeyip, kalkın. Meditasyonunuz tamamlanmış olacaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir