Kaygı Bozukluğu

Kaygı Bozukluğu İçin Altın Öneriler

Kaygı bozukluğu, mevcut durumda hissedilen korku ve endişenin daha üst düzeyde, gerginlik ve korku halidir. Bu duygulara bağlı verilen bilinçsiz tepkiler ile görülen, alt türleri bulunan psikolojik rahatsızlıktır. Uzun süreli endişe, zamanla fiziki tepki şeklinde kendini gösterir. Yüksek veya düşük tansiyon, yüksek nabız, aşırı ve ani terleme, nefes alışverişinde düzensizlik ve hızlı alıp verme, nefes darlığı, mide ve bağırsak kasılmaları gibi belirtiler kaygı bozukluğu rahatsızlığında sıkça görülen fiziksel tepkilerdir.

Düzenli, etkili ve sabırlı psikoterapi sayesinde çözülmesi mümkün rahatsızlıktır. Yeryüzündeki neredeyse her on insandan ikisinde görülen olağan psikolojik rahatsızlıktır.

Altın öneri niteliğindeki bu tavsiyeler ile hem kaygı bozukluğu, hem de panik bozukluğu, fobi, anksiyete bozukluğu gibi rahatsızlıkların giderilmesi mümkündür.

Meditasyon

Meditasyon sayesinde beyin dalgalarını yönetip gevşemek, stresi yönetmek, öfke kontrolünü sağlamak ve kriz anlarında kontrol altında kalabilmek mümkündür. Birçok ruhsal, nefsani ve fiziki rahatsızlığa faydalı olan meditasyon, yaşam kalitesi artırmaya yönelik etkili yöntemlerdendir. Kaygı bozukluğu için de etkili yöntemlerdendir. Doğru nefes teknikleri sayesinde panik bozukluğu kesin çözülebilir.

Yoga

Zihinsel ve bedensel çalışma ile kontrolün özbenliğimizde olmasını sağlayan öğretilerden biri de yogadır. Yoga, kaygı bozukluğu tedavisinde %30 oranında azaltıcı etkiye sahiptir.

Yazmak ile Kaleme Alıp Notlar Edinmek

Küçük bir ajandaya günlük notlar almak, günce yazmak veya blog kaleme almak gibi küçük yazım etkinlikleri ruhsal, bedensel ve zihinsel büyük fayda sağlamaktadır. Hislerin olumlu/olumsuz hallerini, bu duyguların ne denli tekrarlandığı oluşturulan yazı etkinlikleriyle tespit edilmesi mümkündür. Yazı yazmak, kişinin kendisinin ve özbenliğinin farkında olmasını sağlar. Zihin etkinliklerini güçlendirir.

Minik Ülküler

Kaygı bozukluğu içerisine düşen, panik bozukluğu olan kişilere önerilebilecek en önemli tavsiyedir ülkü. Kişi, kendisini kötü ve halsiz hissettiği etkinlikleri planlayıp, küçük hedeflere bölmesi gerekir. Odağında ise minik bir ülkü belirlemek yeterli olacaktır. Misal verecek olursak; toplu taşıma ile yolculuk etmek istemiyor, çekiniyor ve panik geçiriyorsunuz. Küçük bir hedef belirlemeniz, yalnızca bir durak gitmeyi planlamanız ve gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Bu hedefe ulaştığınızda ise hedefleri birer kademe daha genişletmeli ve azimle uygulamalısınız.

Hobi Edinme

Unutmayın! Sevdiğiniz işi bile iş olarak yaptığınızda bir süre sonra sizleri yormakta, sıkmakta ve aşırı iş kolik iseniz tükenmişlik sendromu sizi yakalayabilmektedir. Fakat aynı işi hobi olarak yaptığınızda yorulma, bunalma durumu yok denecek kadar azdır. Kişiyi en çok yoran şey, yapmak zorunda kaldığı şeylerdir. Bu ve benzer işleri yönetebileceğiniz hobiler edinmek ise hem yaşam kalitesini artırır, hem de kaygı bozuklu sorununu çözer. Yapmak zorunda kaldığınız işleri başarıya ulaştırmanıza yardımcı olur. Gündelik hayatın dışında yaratıcılığınızı geliştirebileceğiniz hobiler edinmeye çalışın. Zihinsel bir şeylerle meşgul olmak, kaygıları unutturur. Kaygılarla da hayatın devam edebildiğini görebilirsiniz.

Kaygı bozukluğu size stres yaratmasın. Stres ile baş etmenin 6 temel ve basit unsuru.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir