İyi Hissetme Teknikleri

İyi Hissetme Teknikleri

Yaşamın tadı, başarının ve verimliliğin yegâne unsuru kuşkusuz kişinin kendini iyi hissetmesinden geçiyor. Bireysel iyi hissetme hayatın her anında büyük önem teşkil ediyor. Dünyada var olan ve önem arz eden tüm olgular insanlar için var ve tüm bu olgularla birlikte eylemler kişinin bireysel yapım ve eylemlerine bağlı. Kendini iyi hisseden kişi, verimli, mutlu ve başarılı olabilmektedir. Aksi durumda kişinin iç ve dış dünyası, çevresi ve doğal olarak toplum düzeni olumsuz etkilenmektedir.

Güçlü Yanları Bulma

Kendinizi iyi hissetmek için öncelikle kendinizi en iyi hissettiğiniz anı düşünün ve  o evrede yaşadıklarınızı anısal olarak bir kağıda dökün. Bu anısal öykünüzü bir hafta boyunca her gün iyice okuyun ve kendinize şunu sorun;

  • Ben, bu dönemde neyi iyi yaptım?
  • Bana ne iyi geldi?
  • Ortaya koyduğum en güçlü özellik ve yanlarım nelerdi?
  • Yardımseverlik mi yoksa yaratıcılık mı, dürüstlük mü, iletişim kurma mı?
  • Sevdiğim bir şeye kendimi tamamen adayarak çalışmak mı?

Güçlü yanlarınızı belirledikten sonra hayatınızı bunları kullanarak yeniden organize etmelisiniz.

Her Gece Şükrettiğiniz 3 Önemli Şeyi Listeleme

Her gece yatmadan evvel 5 dakika kendinize özel olarak ayırın ve o gün iyi giden 3 şeyi yazın. Ardından hemen yanına iyi gittiğini açıklayan kısa bir not yazın. Şükran ve minnet hislerinin mutluluğu artırdığı en önemli noktalardan biri olduğunu gösteren birçok araştırma vardır. Dikkati sürekli kötü giden, sizi mutsuz eden şeylere vermek, ciddi manada depresyon riskini artırmakta ve kişiyi strese sokmaktadır. Aksine olumlu gelişmelere odaklanmak ise mutluluk düzeyini artırmakta, strese karşı adeta bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.

İçten Teşekkür Notu Yazma

Yaşantınıza olumlu katkı sağlayan ama doğru dürüst teşekkür edemediğiniz birisini düşünün. Sizin için yaptıklarını, yaşantınızı ne denli iyileştirdiğini içtenlikle anlatan bir teşekkür notu kaleme alın. İyi hissetme konusunda etkisini düşünün. Bu notu paylaşmanın en etkili yolu ise bir buluşma ayarlamak ve onu okumaktır. Dr. Seligman’ın 411 kişiyle yaptığı mühim araştırma, 1 ay süresince bireysel mutluluk ve iyi hislerin devam ettiğini gözler önüne sermiştir. Öyle ki, bu deneyim bireyleri birbirlerine de yakınlaştırmaktadır.

Tepkilerinizde Yapıcı Olma

Alanında uzman ve uzun yıllar evlilik, yakın ilişkiler alanlarında araştırma yapan sosyal psikolog Shelly Gable, önemli ve basit bir tavsiye de bulunuyor; “Sizin için önemli birisi gelip, kendisiyle ilgili bir haber, bildirim paylaştığında ‘etkin yapıcı tepki’ vermelisiniz.”

Misal vermek gerekirse; Eşiniz eve döndüğünde o gün patronunun üzerinde çalışmakta olduğu projeyi çok beğendiğini anlatıyorsa, “Çok iyi” deyip geçiştirmeyin. Bu tepki pasif tepkidir. “Beğenmesi iyi – hoş da bu kadar çok çalışmanın sonunda maaşa ne zaman zam verilecek?” gibi bir yanıt verilirse bu da pasif saldırgan tepki oluyor. Bu yüzden bu tarz söylem ve tavırlardan kaçınmalısınız.

Projesi ve patronunun dedikleriyle alakalı sorular sorup, onun başarısına sevindiğinizi hissettirmelisiniz. Dahası ona küçük bir kutlama önerin. Bu etkin – aktif yapıcı bir tepki olur. Shell Gable’ye göre aktif yapıcı tepkiler sevgi, bağlılık ve iyi ilişkileri güçlendirmekte, çiftler arası cinselliği dahi pekiştirip, olumlu yönde etkilemektedir.

Kendinizi daha iyi hissetme konusunda bolca kitap okumanızı da tavsiye ederiz.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir