Hayatı Nasıl Daha Düzenli Yaşarız?

Yaşamımız boyunca birçok sorun ve dertle karşılaşırız. Yüreğimizdeki en önemli arzu ise hep kaliteli bir yaşam ve hayatımızı düzene koymaktır. Her daim düzen içerisinde yaşamayı hayal ederiz. Hayat vaktiyle düşe kalka ilerlenen bir yol olsa da bu yolda karşılaşılan engel ve pürüzler pek de önem arz etmez. Mühim olan, gaye ve mücadeledir. Bir insanın hayatını düzene koymasına ilişkin özel çalışma yapan Mark Foo, “Litemind.com’da kaleme aldığı bilgiler ışında derlenen esaslar özenle tertiplenmiştir. Öyle ki, bu esaslar dâhilinde kişi, yaşantısını kolaylıkla düzene koyabilir.

41 Maddede Hayatı Düzene Koyma

41 Madde ile hayatımızı düzene koymamız mümkündür.

  1. Evde bulunan kâğıt yığınlarından kurtularak doğaya karşı sorumlu olmak zorunda olduğunuzu düşünün ve buna uyun.
  2. En çok beğendiğiniz kişi kim? Kimin resimlerine hürmet gösteriyorsunuz ve kim olmayı hayal ediyorsunuz? Bu kişiyi belirleyin ve o kişi gibi kendinizi görmeye başlayın. Bura önemli olan doğru bir ideal tip ve karakterde kişiyi belirleyebilmektir. Zira “kişi sevdiği ile beraberdir.”
  3. Beklenmedik olayların da hayırlı olabileceğini bilin. “Her işte var bir hayır.”
  4. Hayranlık duyduğunuz kişilere mevcut konumlara nasıl geldiklerini sorun. Onların öykülerine kulak verin ve deneyimlerini bir yerlere not alın.
  5. Alkol, sigara ve benzeri kötü alışkanlıklardan biran evvel kurtulun.
  6. Hayatınızdan olumsuzlukları ve olumsuz unsurları çıkarıp atın. Anlaşamadığınız, istemediğiniz kişilerden kurtulun ve haz duymadığınız mesleklerden uzak durun. Sizi üzen kim olursa olsun, onlarla araya mesafe koyun.
  7. Her yeni güne yapılacaklar listesi ile başlamayı huy edinin. Gün içerisinde yapılacakları bilmek, doğru yönde planlı ilerlemeye yardımcı olur.
  8. Evinizi hakkıyla temizlemeye, vakti geçmiş mal ve ürünleri atmaya özen gösterin. Eski eşyalardan da vazgeçebilme erdemliliğini gösterin.
  9. Muhakkak kişisel kayıtlarınız için dosyalama sistemi kurun – oluşturun.
  10. Yapmış olduğunuz iş ve meslekten memnun değil misiniz? Bu konudaki testlere girin ve yatkın olduğunuz mesleklere yönelin.
  11. Bütçenizi sıkça gözden geçirin ve sadece ihtiyaç dâhilinde harcama prensibi edinin. Alışveriş öncesi kesinlikle liste yapın.
  12. Profesyonel danışmanlardan danışmanlık desteği almaktan çekinmeyin. Geçmişin ağır yüklerinden kurtulmak için her insanın yardıma ihtiyacı vardır.
  13. Dolabınızı da unutmayın. Vakti geçen ilaç, gıda vb. madde ve ürünleri tez zamanda evden defedin.
  14. Kendinize tam tahıllı ve düşük kalorili gıdalardan oluşan güzel bir diyet planı hazırlayın. İçerisine vitaminleri dâhil edin.
  15. Yaparken keyif alacağınız dans, bisiklet, balık tutma gibi etkinliklere katılarak egzersiz planı oluşturun.
  16. Ertelemekten vazgeçin. Ertelediklerinizi biran evvel gerçekleştirin ve sağlıkla ilgili tüm sorunları çözün. Unutmayın; “Erteleyenler helâk olur”
  17. Zihin ve içsel ruhani metafizik egzersizleri yapın. Bulmaza, su doku gibi kelime oyunlarıyla beyninizi dinç tutun. Satranç gibi akıl oyunlarına sık olmasa da arada bir vakit ayırın. Meditasyon, yoga, namaz, sağaltım (terapi/tedavi) ve zikri hal, rabıta gibi içsel ayinlere ve derin düşünme tekniklerine önem verin.
  18. İlgi alanınıza uygun bir blog açın ve görüşlerinizi özgünce kaleme alın.
  19. Okuma listesi oluşturun ve kitap kulüplerine üye olun.
  20. Kişisel özünüze muhakkak vakit ayırın. “Sessizce durup vakit geçirmek, zihnin yenilenmesine vesiledir.”
  21. Nefes egzersizlerini de meditasyon gibi egzersizlerle bütünleştirin.
  22. Söz ve eylemlerde dürüst olmak önemlidir. Ağzınızdan çıkar söze dikkat edin ve asla yok olmadığını bir yerlere ulaşıp, vuku bulacağının bilinciyle söz söyleyin. Geçmişten ders çıkarın ve ihtiyaç sahiplerine yardımda bulunun.
  23. Yeni bir yabancı dil öğrenin ve hoş bir uğraş edinin.
  24. Size ilham kaynağı olacak kişilerin yaşantı ve biyografilerini okuyun. Yeni ve taze fikirler edinmeye çalışın.
  25. Yabancılarla konuşmak ve plansız sohbetler tahmin edilemez ilham kaynaklarına vesile olabilir. Deneyimlemeye özen gösterin.
  26. Uzaklardaki dost, arkadaş ve akrabalarla iletişime geçin. Yakınlarınızı aramayı ihmal etmeyin ve ASLA
  27. Diş fırçanızı belli bir döngü dâhilinde değiştirin. Sıkça uyku egzersizleri yaparak arada bir kestirmenin yolunu da bulun. Her gün en az 6 bardak yahut 2 – 3 litre su tüketmeye özen gösterin. Su, beden, kalp ve zihnin enerji kaynağıdır. Su ihtiyacını ASLA meyve suyu, çay veya benzer sıvılarla bastırmayın.
  28. Fotoğraflarını düzenleyerek albüm oluşturun ve bir düzene koyun.
  29. Sanatsal etkinlikleri takip edin, sanat galerilerine gidin ve ülkünüzü aydınlatın.
  30. Kişisel bir takvim düzenleyin ve yapmak istediklerinizi takvimde işaretleyin.
  31. Önceliklerinizi belirleyip, liste haline getirin. Evden veya bilgisayar başından çok dışarıda ve özellikle doğada vakit geçirin.
  32. Konferanslara katılmaya, bilimsel konulara değinmeye öncelik verin.
  33. Kasları gevşetmeniz gerekiyor. Kan ve kas dolaşımının düzene girmesi için düzenli masaj yaptırın.
  34. Gülümseyin, gülün ama çok fazla kahkaha ve abartılı gülmelerden kaçının. Aşırı gülmek nefsi duyguları ve haddi aşma yetilerini körükler. Sizi neşelendiren dostlarınızla beraber olun. Komedi filmleri seyredin ama ASLA küfür, argo ve aşağılayıcı üslupla komedi unsuru bulunan filmlere yönelmeyin. Birilerini aşağılayıp, kusurlarıyla dalga geçen veya birilerine laf atarak komedi oluşturan gerek film, gerek farklı her unsurdan uzak durun.
  35. Mola vermeyi ihmal etmeyin. Birçok kişisel gelişimcinin belirttiği “Hiç Bir Şey Yapmama” ilkesine ASLA boş durmayın. Bir iş bitince, diğerine geçin. Bir iş yaparken mola verin ve molada kendinize vakit ayırarak farklı işler yapın. Derin düşünme, nefes egzersizi, beden egzersizi, satranç oynama, kitap okuma gibi işlerle kendinizi dinlendirin. Ardından tekrar işe koyulun. Hiç bir şey yapmadan öylece durmaya çalışmayın. Durmanız gerekiyorsa gözlerinizi kaptın ve kısa bir süre uykuyla kestirin.
  36. Tatile çıkmayı deneyin. Anı yaşayın, hiç bir zaman geçmişe takılı kalmayın. Her anın keyfini çıkarın.
  37. Kaliteli yaşamak, hayatı düzene koymaktan geçtiği gibi, kaliteli yaşam kişinin hayatını düzene sokar. Kaliteli yaşamak için ise uyanmak, yanmak ve anmak gerekir. Uyanın, Yanın ve Anın!
  38. Mutluluk Listesi oluşturun ve sizi en çok mutlu eden 5 maddeyi yazın. Sonra mutlu eden minnettarlık sözcüklerinden 5 adet seçip, listenizin en altına virgülle ayırarak yazın. Bahsi geçen listenin en altına 10 gün boyunca nasıl biri olacağınızı belirleyin.
  39. Muhakkak bir ajanda edinin ve içerisinde yapılacaklar listesine, haftalık randevu ve çalışma takvimine, aylık hedef ve planlara, bazı önemli kararlarla ilgili kısa görüşlere yer verin.
  40. ASLA aynı anda birden fazla işle uğraşmayın. “3’lü Hâl” öğesini ihmal etmeyin. “3’lü Hâl” beyin, beden ve tüm uzuvlarınızla en fazla 3 halde olabileceğinizin imgesidir. Bir işle meşgulken ilaveten 2 unsura daha en fazla yer verebilirsiniz. Bunlar müzik dinlemek veya nefes almak sayılabilir. İlaveten bir de araba sürmeye veya farklı bir şeyle uğraşmaya çalışmayın. Ders çalışıyorken, “3’lü Hâl”, okuma – yazma – düşünme yorumlama şeklindedir. Bu nedenle zaten limiti zihinsel ve beşeri olarak doldurmuş bulunduğunuzdan ASLA bu eksene müzik, film, telefon konuşması vb. ilave etmeyin. Çay içmek, yemek yemek gibi durumlara da mahal vermeyin. Her iş de “3’lü Hâl” ile gayret içinde olmaya özen gösterin. Bilgisayarda yazı yazan kişi, müzik dinleyebilir ve bir de fincan çay içebilir. Yazmak, çay içmek ve müzik dinlemekle hal tamamlanmıştır. Bu duruma TV seyri, sohbet, İnternetten başlarıyla konuşma gibi eylemler dâhil edilmemelidir.
  41. Hayatı düzene sokmanın ve tüm unsurlarla eş zamanlı yürütülmesi gereken 4 büyük ilke vardır. Bunlar;
    1. Erken kalkmak,
    2. Düşünme ve idrak etmek,
    3. İşe koyulmak,
    4. Düzenli uyumaktır. Güne erken kalkarak başlayın ve kendinize gelerek günü, hayatı, sağlık durumunuzu, yiyeceklerinizi, yapacaklarınızı düşünün ve tam manada farklında olup idrak edin. Sonra işe koyulun ve yapacaklarınızı uygulayın. İşse iş, dersse ders… Günbegün sonunda ise mutlaka yatağa gece yarısından evvel (00:00) girmeye ve kesintisiz uyumaya özen gösterin.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir