[:tr]Duygu ve Hisleri Yönetme[:]

[:tr]

Duygular bireyin varlığının temel göstergesi, insanı insan eden unsurlardır. Fakat duygular sizi değil, siz duyguları yönetmelisiniz. Duygu aslında canlılığın bir kanıtıdır.

Gün içerisinde ne denli fazla duygu hissettiğinizi hiç düşünüp,  dikkat kesildiniz mi?

Üzüntü, tasa, şaşırma, korku ve ürperti, öfke, endişe, telaş, kızgınlık, suçluluk, hayal kırıklığı, utanma, sevinç, neşe, güven, güvensizlik, sevgi, saygınlık ve mutluluk, vb. gibi duygusal olgu, duygu ve hissi sayısızca kez gün içerisinde yaşamaktayız. Fakat çoğu kez dikkat etmeden bu duyguları geçeriz. Hâlbuki hislerimiz ve anılarımız bilinçaltımızın bizimle birebir konuşma dilidir. Yaşadığımız olumsuz duygular bizlere bir takım duyguları içerisinde tuttuğu bilgisini verir. Şayet bizler bu olumsuz duyguların bilinçaltımızın bizlere vermeye çalıştığı mesaj olduğunu anlayabilirsek, duygularımızla işbirliği içerisinde olabilir, onların dönüştürülmesini sağlayabilir ve yaşam kalitemizi artırabiliriz.

Örnek

Misal verecek olursak; kendini üzgün hissettiğini belirten birisi çoğunlukla göğüs ve kalbinde gerginlik, ağrı ve acı hissettiğini dile getirir. Duyguların altında yatmakta olan nedenlerin araştırılması gerekiyor. Aksi durumda ilerleyen zamanlarda bu olumsuz duygular fiziksel ve zihinsel rahatsızlıklara neden olmakta, ciddi sağlık sorunlarına dönüşmektedir.

Hastalıkların büyük bir kısmı psikolojik, yani ruhsal nedenlere dayandığı birçok uzman tarafından belirtilmekte ve araştırmayla sabit kılınmaktadır. Patolojik hiç bir sorun olmamasına rağmen, ilerleyen seviyelerde yutkunma zorluğu, yemek yenilirken boğulma sorunu gibi rahatsızlıklarla doktora gelen birçok hasta bulunuyor. Bunlarla yapılan görüşmelerin çoğunda küçük yaşta ailesiyle yaşadığı sorunlar,  aile baskısı, kişinin kendini ifade edememe sıkıntısı temel nedenler arasında yer aldığı gözlemlenmiştir. Bu kişilerin duyguları yıllar içerisinde boğazında düğümlenmiş halde yutkunma sorununu tetiklemiştir. Nefes alma sorunlarına neden olmaya başlamış ve kısa bir süre sonra ise hayati tehlike arz edecektir.

Bu nedenle duygularımız büyük öneme sahiptir. “Peki, olumsuz duygulardan, bizi rahatsız eden duygulardan nasıl kurtulabiliriz?” Bu sorunun yanıtı ve çözümü hususunda en etkili çözümlerden biri gece yatmadan günün hesabını kapatmaktır. Bu yöntemle duygular biriktirilmez, çözümlenir. Her akşam uyumadan evvel o günün hesabını yapın, tahlil ederek günün müşaveresine girin. Sonunda ise çözümlemeden, hesabı kapatmadan uyumayın.

Uzun yıllar biriken bir duygu, bedensel rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olur ki,  yıllar sonra böyle bir sorun gün yüzüne çıkmış ise, mutlaka tıbbi bir destekle beraber kişisel gelişim ve psikoloji alanında uzman kişilerden yardım alınmalıdır. Günlük meydana gelen olumsuz ve sizleri rahatsız eden duygulardan kolaylıkla kurtulmak için ise kolaylıkla uygulanabilecek iki yöntem bulunuyor.

Birinci Yöntem

Akşam uyumadan evvel hafif bir meditatif halde o güne dair sizi kızdıran, öfkelendiren ya da endişeye sokan bütün kızgınlıkları ve vakaları bir kâğıda yazın. Bütün kızgınlıkları, korku ve endişeleri, vakaları, insanları kısıtlamasız ve sansürsüzce içinizdekileri dökerek kaleme alın. Bu sizi toparlayacak günün hesabını ortaya dökmenizi sağlayacaktır. Sonra evrensel bir derin düşünme halinde bu hallerin değip, değmeyeceğini düşünün. Bir an tarafsız olup, konuya kuş bakışı bakın. Üçüncü şahıs yazar misali gözlemleyin ve yorumlayın. Adım attıkça olaylar çözülecek, duygular gevşeyip, eriyip akacaktır.

İkinci Yöntem

Bu yöntem de birinci yönteme benzerdir. Birinci yöntemdeki gibi uyumadan evvel gece hafif bir meditatif halde (derin ve sakin düşünme hali) günün tamamında sizi öfkelendiren, kızdıran, sinirlendiren ve strese sokan olayları, kişileri sesli olarak düşünün. Hırsınızı alamazsanız yastığa vurun. Bu her iki yöntemden de size kolay ve uygun geleni düzenli olarak akşamları uygulayın. Hislerinizi gerçek manada kontrol altına alacağınızı göreceksiniz.

[:]

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir