Başarı Nedir

Başarı Nedir?

Başarı aslında her insana göre değişen bir anlama sahiptir. Başarı belirli bir amacı veya eylemi emek harcayarak sonuçlandırmaktır. Aslında bu bilimsel açıklamasıdır. Başarı bu kadar basit çaplı olamaz. Olmamalı da değil mi?

Başarının ne olduğunu bilmemiz bizi başarıya götürür mü? Başarmakla başarı arasındaki fark nedir?

Başarı insanın hedeflerini, amaçlarını ve projelerini sonuçlandırmak değildir. Başarı insanın hedeflerinin, amaçlarının ve projelerini hayatı boyunca tamamını kendine ve insanlığa bir nebze de olsa kar katabiliyorsa bu o kişi için bir başarıdır. Aslında hayatımızda yaptığımız her şey bir başarıdır. Örneğin biz doğarken bile bazı şeyleri başararak doğarız. Çünkü insanların tamamının eşit olduğu bu konu başarmaktır. Hepimiz başarmak için doğuyoruz. Bazı şeyleri başararak doğuyoruz.

Her insan ilk nefes aldığında ilk başarısını elde etmiştir. Daha sonra ki hayatında da bunu yapacaktır. Bebekleri düşünelim, hepsi önce emeklemeye çalışır ve emekler, hepsi ayağa kalkmaya çalışır ve kalkar, hepsi yürümeye çalışır ve yürür. Fark etiyseniz tüm örneklerimde hepsi dedim. Çünkü hiçbir bebek bunları yapamayacağını düşünmez. Çünkü bunu başarmak insanlığın geninde olan bir özelliktir. Hayatımızın her saniyesinde bir şeyler başarıyoruz. Ama fark etmiyoruz. Mesela ben bunu yazarak sizlerde bunu okuyarak bir şey başardık. Ya da siz telefon ekranına ben bilgisayar ekranına bakarak bir şeyler başarıyoruz. Demem o ki her anımızda başarımız vardır. Ama kayda değer değil. Oysaki bu anlattıklarımın hepsi beynimizin ve diğer organlarımız için bir başarıdır. Yine ve son kez bir örnek olarak; eskiden okuma yazma bilmezken şimdi her ikisini de başarabiliyoruz. Buda bir başarı ama süreklilik olduğu için basitleşiyor.

Unutmayalım ki başarı hiçbir zaman para, büyük ödüller ve saygı duyulan biri olmak değildir. Başarının en kısa ve en öz tanımı; istediğimiz her şeyi çok harikulade veya çok berbat yapmak önemli değil o istediğimiz şeyi bu ister basit bir adım isterse büyük bir proje olsun ister büyük bir ödül ister bir tebrik olsun bunların hepsi başarıdır. Yani günümüz de okullarda ve genellikle Türk halkında oluşan şöyle bir düşünce yapısı bulunmaktadır; dersleri iyi bu başarılıdır, dersleri kötü bu başarısızdır. Falan kişi bu işi yapıyor başarılı, falan kişi bu işi yapamıyor başarısız. Unutmayalım ki hiçbir insan başarısız değildir. Evet, belki her işi başaramaz. Bazıları da her işi başarır ama unutmayalım ki başarısız insan yoktur. Eğer size halk veya başka bir yerden baskı oluşursa Fizik dersini görmeden fiziği mükemmel bir şekilde detaylarıyla çözen Albert Einstein gelsin aklınıza. Ona başarısız demişlerdi. Ama kimse onu fizikle tanıştırmadı.

Demem o ki başarısız değiliz, Einstein gibi hala fizikle tanışamadık…

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir