3’lü Hâl ve Odaklanma

3’lü Hal, aynı anda 3 farklı işlevde bulunma ve odaklanma durumudur. Bir kişinin aynı anda 3 farklı işi yapması uygundur. Fakat fazlası ve kontrolsüz yapılması verimliği düşürmekte, beyni yormakta ve zihni bulandırmaktadır. 3’lü Hal, aslında kullanılacak 3 organ için organ başına bir halde bulunma hakkını tanır. Örnek vermek gerekirse, hiç bir şey yapmayan bir birey, beyinsel, fiziksel ve ruhsal olarak eylem halindedir. Fiziksel durgunluk ve bedene durma komutları sağlatması, beyinsel düşüncelerden arınma ve eylemsizlik kararı alma, ruhsal rahatlamayı ve mutluluğu bulma çabası söz konusudur.

Örnekleyelim

Bir öğrenci İngilizce veya Arapça gibi yabancı dil dersi çalışıyorsa, 3’lü hal ekseninden çıkmaması gerekir. Çünkü bu tarz derslerde kişi okuma, yazma, yorumlama işlevlerinin tümünü beyinsel olarak uygulamaktadır. Bu husustan dolayı müzik dinleme, televizyon seyretme, yemek yiyip, içme, biriyle konuşma gibi eylemlerden sakınmalıdır. Zaten 3 hali beyin yaşadığından, ilavesi için zorlanmamalıdır. Aksi durumda dikkat bozukluğu, öğrenememe, algı dağınıklığı gibi sorunlar kaçınılmaz olacaktır.

Farklı bir örnekle konu daha da açıklanacak olursa, bir işte odaklanma ve algıyı toparlama sorunu yaşıyorsanız, mutlaka 3’lü Hal ekseninde kalmalı ve bu unsurlara dikkat etmelisiniz.

  • Yapılan işi iyi tanımlamalı, işlevinin ne olduğunu belirlemelisiniz. Kendi içinde farklı olan tüm işlevleri listelemelisiniz.
  • Liste 3’ten fazla ise azaltmaya, değilse 3’ü geçirmemeye çalışmalısınız.

3’lü Hal ile odaklanma, kaliteli yaşam sürme ve dikkat toparlayabilmek mümkündür. Ancak bunun başarılı olabilmesi için de 3 önemli unsurun tamamlanmış, düzen içerisinde olması gerekmektedir.

3 Temel İlke

  1. Düzenli ve kaliteli uyku.
  2. Dengeli ve sağlıklı beslenme.
  3. Fiziksel, zihinsel ve ruhsal egzersiz yapma.

Uykunuzu iyi alın. Kaliteli uyku için gereken tüm nitelikleri yerine getirin. Her zaman dengeli, düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen göstererek, zararlı gıda ve tüketim alışkanlıklarından uzak durun. Rutin olarak yeterli oranda fiziksel, zihinsel ve ruhsal egzersizler yapın. Günde en az 30 dakika yürüyüş, 10 dakika denge, 5 dakika nefes egzersizleri yapın. Zihinsel olarak derin düşünme, yoga, namaz vb. sağaltımlarla (terapi) meşgul olun ve gerek zihinsel, gerek ruhsal olarak toparlanma deneyim edinin.

Aynı anda birden fazla iş yapmaya kalkışmayın. İnsan sadece bir işi tek yapabilecek şekilde programlanmıştır. Bir işle meşgulken bile beyinsel ve hatta kimi zaman fiziksel olarak birden fazla işlev sağlamaktadır. Diş fırçalarken, sadece dişlerinizi fırçalamakla meşgul olun. Bu eylem, zaten el, zihin, algı ve odak yetilerinizi harekete geçirmektedir. Odaklanın dişlerinize ve başka hiç bir şeyle ilgilenmeyin. Eliniz çalışıyor, Dişleriniz temizleniyor, zihniniz tek işle dinleniyor. Bu, kaliteli yaşamın olmazlarındandır. Ancak 3’lü hal ile bu eylemin gerçekleştirilmesi herhangi bir zarara yol açmaz.

Misal;

  1. Diş fırçalamak,
  2. Müzik dinlemek,
  3. Zihinsel bir kurgu veya konu tekrarı yapmak.

Bunları aynı anda yapabilirsiniz. Ama ilaveten bir de tuvalet ihtiyacı gidermeye veya gazete okumaya kalkışmayın. Çünkü siz fark etmeseniz de beyin ya müziği, ya gazeteyi tercih edecektir. Gazeteyi veya zihinsel tekrarlamayı tercih edecektir. Zorlamanız ise algılamayı düşüreceğinden verimliliğinizi ortadan kaldıracaktır.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir