Mutluluk ve Sebepleri

Hiç bir şey yolunda gitmezken mutlu olmanın, mutluluk elde etmenin yolları var mı, nedir?

Öyle bir dünya, öyle bir yaşantı içerisindeyiz ki, stres kaynakları yetmiyor sanki bir de travmatik, buhran dolu olayların hiç eksilmiyor. Böyle bir dünya ve toplum içerisinde yaşamın nefes darlığını çekiyoruz. Ruhsal olarak her birey belli zorluklar, acı ve buhranlar yaşıyor. Birçoğu da kontrol edilemeyen türde oluyor. Mutluluk ulaşılması zor bir hayal olmuş sanki.

İlk insan veya medeniyetten bu yana kötülük hep var oldu ve olmaya da devam edecektir. Çevrenizdeki vakalara göz gezdirin. Neredeyse hepsini kabullenmek zorundayız. Birçoğu pes edip, kötümser ve karamsar tutum sergilemeyi tercih ederken, bazıları her şeye rağmen mutlu kalmayı ve olumlu olmayı sürdürüyor. Sürdürmek için çaba sarf ediyor.

İyi ama bu iyimserler kötü anlarında dahi mutlu olabiliyorlar mı? Mutlu olmalarını sağlayan ne? Herkes aynı veya benzer olaylarla karşılaşıyorken, nasıl olur da onlar ruhsal bir dengesizlik yaşamazlar?

Çoğu kişi mutlu olmanın temel iki yolu olduğunu düşünür. Biri para ve diğeri de ilişkidir. Bir noktada doğrudur ama kısıtlı bir süre içerisinde bireyi mutlu kılan unsurlardır bunlar. Ayrıca ebedi mutluluk diye bir şey de yoktur. Bunu da belirtmek gerekir. Çünkü kimse ebedi mutlu kalamaz. Kalıyor olması bitkisel bir döngü olduğunun işaretidir. Burada önemli olan ebedi mutlu olmak değil, daha uzun vadede mutluluğu elde etmek, stres ve üzücü olaylarda bile mutlu kalabilmek, hüzünlü bir anda mutlu olabilmektir. Bu hususlarda mutluluğu yakalamak önem arz ediyor.

Nasıl Mutlu Olunur ve Mutlu Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?

Mutluluk Vesileleri

Yetenekler, iyi ve sevdiğimiz bir iş, iyi ve dolgun kazanç, hayırlı ve güzel bir eş, erkek çocuk, mavi göz, büyük ve rahat bir ev, iyi bir memlekette yaşam… Hangisi, Hepsi mi?

Sizce, nasıl bir hayat bizleri mutlu etmeye yeter, nasıl bir yaşantı bizi mutlu edebilir?

Bu zorlu ve stres dolu hayatta mutlu olabilmek için bizlere gerekli olan şeyler nelerdir? Bu ve benzer soruları sıkça kendinize sormuşsunuzdur. Hala da arayış içerisinde soruyorsunuzdur. Peki ya cevaplar..?

Biz insanlar, yaşantı boyunca her daim mutluluğu ararız. Bu mutluluk arayışı içerisinde sahip olmak istediklerimizin hayalini kurarız. Maddi ve manevi güçlerimize göre hayallerimizin bir kısmını kendimize hedef olarak belirler ve bu doğrultuda yatırımlar yapmaya çalışırız.

Sınava girecek bir öğrenci için hayal, üniversitede öğrenim görmektir. Bu doğrultuda da derslerine çalışarak yatırım yapar. Bebeği olan bir annenin hayali ideal bir geleceği çocuğuna sunmaktır ve bunun için yatırımlar yapar. Misallerde de verildiği gibi hayaller hedefe ulaşmak için birer aracıdır. Hayaller, kişinin arzu ve isteklerini yansıtır dış dünyaya. Hayal kurmak güzel ve faydalıdır. Fakat her hayalin gerçekleşmesi mümkün değildir. Bu bilinç içerisinde her zaman olmak gerekir.

Sahip olmak istediğimiz hayaller, ulaştığımızda bizi mutlu edecek mi? Yoksa mutluluk arayışı için listeye yeni bir maddeyi mi ekletecek?

Yağmur herkese yağmakta, şemsiyenizi açarak önleminizi alın.

Mutluluk Sebepleri ve Mutlu Kişi Özellikleri

Bir insanı mutlu edecek sebepler nelerdir? Kişiden kişiye, kültürden kültüre göre değişiklik göstermekle beraber, genel olarak bazıları her insanı mutlu eden sebeplerdendir. Bunlar;

Sağlık

  • Mutlu olan insanlarda bağışıklık sistemi olmayanlara göre çok daha güçlüdür.
  • Daha az hastalanırlar ve hastalansalar da çabucak iyileşirler.
  • Mutlu kişiler, mutlu olmayanlara göre daha uzun ömür yaşarlar.
  • Stres düzeyleri oldukça düşüktür.

Kişiler Arası İlişkileri

  • Mutlu kişiler çevreleri ve diğer insanlar tarafından daha çok sevilir.
  • Evlilik yaşamları daha iyi ve olumlu yönde ilerler.
  • İş – Kariyer açısından mutlu kişiler daha yaratıcı ve verimlidirler.
  • Çevreye mutlu kişiler zarar vermezler.
  • Mutlu olan kişilerin saldırgan, kırıcı ve öfkeli tavırları görülmez.

Özlük

  • Mutlu kişilerin öz güvenleri çok yüksektir.
  • Daha azami oranda riskli davranışlar sergilerler.
  • Gelirleri hep yüksektir.
  • Sorumluluklarının her daim bilincindedirler.

Bu hususlar mutlu olan kişilerin özellikleri ve mutlu olmak için de yeterli sebeplerdir. Filozof Ahmet İnam’a göre; “Mutsuzluk ahlaksızlıktır.” Der.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir