10 Alışkanlıkla Kaliteli Yaşam

Kaliteli yaşam için temel unsurları arasında sağlıklı, yeterli beslenme ve kişisel bakım yer alır. Ancak bunların ötesinde detaylarla kişinin ruhsal ve fiziksel enerjisine olumlu etki eden 10 alışkanlık vardır ki, bu ilkeleri alışkanlık haline getirenlerin yaşam kalitesi daha da artmaktadır.

Etkin Uyku

Öğlen güneş tam tepeye vardığında imkân varsa bir saat uyumak, tüm günün verimliliğini en üst düzeye çıkarır. Güneş batmadan evvel yatağa asla gitmemek gerekir. Güneşin batışı esnasında uyumak zararlıdır. Sabah güneş doğduktan sonra ise olabildiğine erken uyanmaya özen gösterilmelidir. Gece uyandınız vakitlerde ise deri bir nefes alın, yön değiştirerek yeniden uyumaya çalışın. Mümkünse kalkıp, bir bardak su içmek bedenin sıhhati için önemlidir. Gece tuvalet ihtiyacı olması durumunda özentisiz asla olunmamalıdır. Normal gün içerisindeki gibi titiz, temiz ve sakin olmak gerekir. Kesinlikle eller yıkanmalı, tuvaletten sonra hemen yatağa girilmemelidir. Uyku öncesi dişleri her daim fırçalamak gerekiyor. Jöleli saçla, makyajlı ve simli vaziyette yahut günlük giyilen kıyafetlerle yatağa girilmemelidir. Bunlar uykuyu olumsuz etkileyen en önemli faktörlerdir. Uyku kalitesinde ASLA ödün verilmemeli, en az 6 – 7 saat kaliteli uyku elde edilmelidir.

Ziyaretler

Mutlu olmak, huzurlu bir yaşam sürebilmek için her bireyim kaliteli yaşaması gerekir. Bunun için bir takım alışkanlıklar edinmelidir. Hastaları, işsiz ve emeklileri, kimsesizleri, ebeveynleri, akraba ve komşuları kimi zamanlarda ziyaret etmeye, her fırsatta hal hatırlarını sormaya özen göstermek gerekir. Bayram ziyaretlerine önem verilmelidir. Eve misafir davet etmek, kişinin sosyalleşmesi ve kusurlarla bireysel özgüveni arasındaki enerjiyi olumlu etkilemesi açısından önemlidir. Ziyaretlerde muhabbet ve kaynaşma vardır. Kin ve nefreti, zannı ortadan kaldırır. Bedenin ve ruhun olumsuz enerjisini ortadan kaldırır.

Bildirim Yapma

Evli olanlar evde kendisini bekleyen eşine geleceği vakti bildirmelidir. Evde anne veya babası bekleyenler de onlara bildirim yapmalıdır. Bildirim yapma alışkanlığı sorumluluk ve pişmanlık yahut zanda bulunma hislerini ortadan kaldırır. Merak ve endişeyi yok eder ki, bu ve beynin daha olumlu düşünmesine vesiledir. Bir randevuya geç kalma durumu varsa bunun muhakkak bildirilmesi gerekir. Misafirliğe gidileceğinde ev sakinleri aranmalı ve haber verilmelidir. Bu alışkanlık edinmelidir. Bu durumlar hayat içerisinde karşılaşılacak engellerin kolayca bertaraf edilmesi için ilave deneyim kazandırmaktadır.

Dilek, Tebrik ve Şükran

Kişiliği ve statüsü ne olursa olsun çevremizdekilere, sevdiğim kişilere, ağaç, bitki, hayvan ve hatta izlediğimiz filmlere ve nesnelere daha iyi dileklerde bulunmalıyız. Hasta kişilere sağlık, işsizlere iş, çaresizlere çare, yolculara kolaylık dileyin. Kişileri tebrik etmekten asla çekinmeyin. Yakınınız veya tanıdığınız yeni bir işe girdiğinde arayıp veya ziyaret ederek tebrik mesajlarınızı iletin. Evlenen, çocuğu olan, bir diyara gök eden yahut geziye çıkan kişilere, kitap yazan bir yazara, sınavı kazanan komşuya, akraba ve arkadaşlara tebrikte bulunun. Dahası muhakkak teşekkürü bireysel karakterinize prensip edinin. Bunun bir borç olduğu kanaatiyle hareket edin. Kim olursa olsun, biri size bir hayır etmiş, hayırda bulunmuşsa kesinlikle teşekkür edin, şükranlarınızı dile getirin. Çöpünüzü alan görevlilere, eğitim veren öğretmen ve hocalara, hediye armağan eden dosta teşekkür etmesini iyi bilmek gerekir. Yardım eden gençlere, yabancılara teşekkür edin. Elbette ki, zamanı, imkânları, sağlığı veren yaratıcıya da özellikli olarak bolca şükranda bulunun. Teşekkür etmek kişinin bencilliğini, kin ve öfke duygularını yok ederken, iyi temennide bulunmayı alışkanlık edinmek ise sürekli pozitif düşünmeyi sağlayacaktır.

Konuşma ve Yazma

Bireysel en büyük ve kıymetli öğretici elbette ki konuşmaktır. Sıkça konuşun ancak asla çok ve boş konuşmayın. Her fırsatta ve imkan dahilinde eşle, dostla, çocuklarla, yaşlılarla, sevdiklerinizle konuşun; öyle ki, canlılarla, bitkiler ve nesnelerle de konuşun. Canlıların da duygu ve anlama yeteneklerinin olduğunu, bireysel enerjinize olumlu etki ettiğini, benzer biçimde bitkilerin de canlı olduğunu unutmayın. Hareket etmiyor, “cansız nesneler” diye nitelendirilmiş olsa da dağların, taşların ve cisimlerinde canlı birer atomdan meydana geldiğini unutmayın. Hayata bu şekilde bakabilmeyi alışkanlık edinin. Bu konuşmada lafı gevelemeyin ve ASLA uzatmayın. Kısa, öz biçimde sıklıkla konuşmayı düstur edinin. Konuşmak kadar yazmanın da büyük bir unsur olduğunu bilmek gerekiyor. Dolayısıyla yazmaya da özen gösterin. Kendi iç dünyanızda, ruh – nefis – beden üçlüsünde içsel muhabbetlere yer verin. Yaşam kalitenizi artıracak nitelikte bir etki göstereceğinden emin olabilirsiniz. Günce yazmak, blog yazmak, kitap yazmak, öykü yazmak gibi alışkanlıklar edinin.

Spor, Egzersiz ve Arınma

Kişi kendisine uğraş, sağlık kazandıracak spor dalları alışkanlık edinmelidir. Ağır sporlardan kaçının. Yüzme, kayak, bale gibi sporlara ayrıcalık verilebilir. Ayrıca arınmaya büyük önem verilmelidir. Arınmadan kasıt ise olumsuzluklardan, eskilerden, işi bitenlerden tamamıyla arınmaktır. Misalen; Eskimiş eşya ve elbiselerden arınıp, onları ihtiyaç sahiplerine bağışlayın. Olumsuz anılardan, onları hatırlatan obje ve eşyalardan kurtulmaya çalışın. Daha önemlisi içsel arınmaya özen gösterin. Meditasyon tarzında arınma yöntemleri geliştirin yahut mevcut denenmiş derin düşünme teknikleri (meditasyon) uygulayın. Derin düşünme, namaz kılma, dua etme, nefes egzersizleri, denize bakarak rüzgarı dinlemek, odaklanmak, zikir, semazen gibi birçok meditasyon ve arınma tekniği bulunmaktadır. Uygun gördüğünüzü veya birkaçını uygulamayı alışkanlık edinin. Günde en az 3 veya 5 defa arınma teknikleriyle uğraşılmalı ve bu hal alışkanlık edinilmelidir. Her arınma safhasında uzun vakit ayırmaya gerek yoktur. 3, 5 veya 10 dakika ayırmak kâfidir. Spor, derin düşünme; ruh, beden, nefis ve zihin sağlığı için büyük önem teşkil eder. Stresten ve kederden uzun süreli uzaklaştırıp, kişiyi arındırır.

Uğraş Edinme

Faydalı ve hoşlandığınız bir uğraş edinmeye çalışın. Diğer bir deyişle hobi edinmek kaliteli yaşam ilkeleri için olmazsa olmazlardandır. Kar amacı gütmeden hobilerinize vakit ayırın. Hobi seçerken de, yaparken de iki ilkeye dikkat etmek gerekir; Özgünlük ve Farkındalık. Uğraşlarınız ve uğraşınızla yaptığınız her şeyin özgün olmasına özen göstermelisiniz. Yaratıcılığınızı artıracağını göreceksiniz. Ayrıca bir farkındalık oluşturmaya çalışmalısınız. Ağaç yetiştiriciliği, kitap yazımı, şarkı söyleme, dans, resim veya heykeltıraşlık gibi uğraşlar edinebilirsiniz. Etrafınızdaki kuşları beslemek dahi mühim bir uğraştır. Ev önü süpürmek, çocuklarla oynamak gibi hobiler dahi fayda sağlayıcıdır.

Hatırlama

Bütün dünyevi işlerden, uğraşlardan; mutluluk ve keder veren unsurlardan sonra ölümün bir gün kapınızı çalacağını hatırlamalısınız. Ölüm ve kabir hayatının yanı sıra bazı önemli anıları hatırlamaya çalışın. Hatırlamakta zorluk yaşadığınız anlarda kitaplara, bilgi ağlarına, İnternete veya farklı mercilere başvurmaktan asla çekinmeyin. Evlilik yıl dönümünü, eski arabanın plakasını, lise öğretmeninin ismini, tarihi karakter ve liderlerin adlarını, kahvaltıda yediklerinizi, geçen sene bu zamanlar yaptıklarınızı ve fazlasını boş kaldığınız her anda kısa süreli hatırlamaya çalışın ve zihin egzersizleri yapın.

Öğrenme

İnsanı insan yapan en kıymetli unsur ilimdir. Yoksa ağaçtan bir farklı kalmaz. Zararlı, faydasız ilimler de vardır ki, bireyi adeta hayvandan aşağı düşürmektedir. Dolayısıyla mutlak faydalı ilimler öğrenmeye özen gösterilmelidir. Bilim, matematik ve kültürel ilimlere öncelik verilmelidir. Bolca kitap, makale ve dipnot okuyun. Okumanın ise temel unsurlarının, “okuma – anlama – yorumlama/tatbik” olduğunu asla unutmayın. Açıklamak gerekirse okuduğunuzu anlayın, kendi âlem ve zihninizde anlamlandırıp yorumlayın. Akabinde ise hayatınıza dâhil ve tatbik ederek ilimle amel edin. Bir dil öğrenmek için çaba sarf edin. Farklı alfabeleri öğrenerek yazı yazmayı alışkanlık edinin. Bunlara ilaveten günü, zamanı, gündemi de öğrenmeye özen gösterin. Bir konuda doktora yapaya çalışmak gibi bir hataya düşerek 4 yılınızı heba etmeyin. Herkes yapsa da siz yapmayın. Bir konu için o kadar zaman harcamak yerine birçok konuda ve alanda uzmanlaşın.

Farkında Olma

Her şeyin akabinde olması gereken yalnız her şeyin evvelinde gelen nitelik kuşkusuz farkında olmaktır. Ne olduğunuzu, nerede ve ne maksatla var olduğunuzu sorgulayın, bunun bilincinde ve farkında olun. Ne istediğinizle birlikte neler yapabileceğinizin de farkında olmak kadar mühim bir şey olamaz dünyada ki, bu uğurda yaşam kalitenizi artırmaya özen gösterin. Sizi mutlu edenleri, rahatsızlık verenleri, sizi sevenleri iyi belirleyip, bunların farkına varın. Hangi dile, ulusa ve inanca mensup olduğunuzun da özellikle farkına varın. Nerede yaşadığınızın farkında olarak planlar yapın ve ASLA kederlenerek, pişmanlığa yer vermeyin. Lûgatinizden “Keşke” sözcüğünü mümkünse çıkarın. Bütün okuyup, öğrendiklerinizin ve görüp geçirdikleriniz siz istemedikçe sizi değiştiremeyeceğini, yalnızda daha çok katkı sağlayabileceğini unutmayın ve bu olguda da sizin istediğiniz ölçüde bunlarında mümkün olabileceğinin farkında olun.

Her ne olursa olsun kaliteli yaşam için iyilikler sizinle olsun.

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir